Вторник,

Пръстен ала Борджии от 14 век откриха на нос Калиакра

От: Failed to load user -
5206
Пръстен ала Борджии от 14 век откриха на нос Калиакра
A
A
A

Добрич. Пръстен със специална кухина за скрита отрова от края на 14 век откри архелогическият екип с ръководител доц. Д-р Бони Петрунова, който за 10-ата поред година провежда проучвания на нос Калиакра. Д-р Петрунова е категорична, че откритието е уникално по рода си, защото е първият пръстен за убийства откриван не само в крепостта на Калиакра, а изобщо в България.

Находката е изработена от бронз, за да не бие твърде на очи. Представлява халка и припоена към нея кръгла касета, украсена с гранулация. Има дупчица, която е изкуствено направена. Пръстенът е със семпла, но изящна изработка, като касетата е куха и изработена така, че вътре да може да се напълни с отрова, която да се изсипе съвсем незабележимо в чаша. Пръстенът е ненатрапчив точно по тази причина, тъй като не трябва да бие на очи. Той е мъжки и най-вероятно е носен на малкия пръст на дясната ръка, предполага още д-р Бони Петрунова.

Тя сподели, че уникалната находка е намерена на място, където са живеели аристократи - върхушката на Добруджанското деспотство. Украшението със смъртоносно предназначение е открито самостоятелно, извън контекст и ансамбъл от други предмети, във вътрешния град на Калиакра, където от 2011 г. досега при провежданите разкопки са открити над 30 златни предмета от украси, златни пръстени, обеци с нанизани на тях бисери.

Бони Петрунова обясни, че в много от античните пръстени са се правили дупки, за да може полускъпоценният или скъпоценният камък „да диша", както твърдят бижутерите. „В този пръстен обаче няма камък, както няма и къде да бъде поставен такъв, тоест няма друга причина пръстенът да бъде пробит. Нямам никакво съмнение, че дупката е умишлено поставена и пръстенът е носен непременно на дясната ръка, защото дупката е направена така, че точно като се придържа с пръст, отровата може да се изсипе в дадения момент. Естествено, той не е носен непрекъснато на пръста, той се е слагал при определени цели и необходимост" – каза още археологът.

Според нея и екипът й пръстенът – убиец е ярко пряко доказателство, че още през 14 век са се извършвали убийства, по всяка вероятност с политически характер, като са се ползвали познати по това време отрови. Сред предположенията за доставката на отровните билета, както и на самия пръстен или идеята за него е оживената търговия на деспотството на Добротица с Венеция и Генуа. Петрунова допуска още, че е възможно отровите да са били доставяни освен от Италия и от Испания, с които също тогавашното деспотство е имало добри търговски отношения. Доц. д-р Петрунова допуска като най-голяма вероятността пръстенът да е свързан с конфликта между Добротица и неговия син Иванко Тертер, тъй като е известно, че те са били със силна омраза помежду си. Това е най-старият случай на доказано серийно убийство. С това се обясняват много от неизяснените смъртни случаи на нос Калиакра сред благородници и аристократи, близки до деспот Добротица, казва още историкът.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички