Петък,

Пръстен ала Борджии от 14 век откриха на нос Калиакра

От: Failed to load user -
5444
Пръстен ала Борджии от 14 век откриха на нос Калиакра
A
A
A

Добрич. Пръстен със специална кухина за скрита отрова от края на 14 век откри архелогическият екип с ръководител доц. Д-р Бони Петрунова, който за 10-ата поред година провежда проучвания на нос Калиакра. Д-р Петрунова е категорична, че откритието е уникално по рода си, защото е първият пръстен за убийства откриван не само в крепостта на Калиакра, а изобщо в България.

Находката е изработена от бронз, за да не бие твърде на очи. Представлява халка и припоена към нея кръгла касета, украсена с гранулация. Има дупчица, която е изкуствено направена. Пръстенът е със семпла, но изящна изработка, като касетата е куха и изработена така, че вътре да може да се напълни с отрова, която да се изсипе съвсем незабележимо в чаша. Пръстенът е ненатрапчив точно по тази причина, тъй като не трябва да бие на очи. Той е мъжки и най-вероятно е носен на малкия пръст на дясната ръка, предполага още д-р Бони Петрунова.

Тя сподели, че уникалната находка е намерена на място, където са живеели аристократи - върхушката на Добруджанското деспотство. Украшението със смъртоносно предназначение е открито самостоятелно, извън контекст и ансамбъл от други предмети, във вътрешния град на Калиакра, където от 2011 г. досега при провежданите разкопки са открити над 30 златни предмета от украси, златни пръстени, обеци с нанизани на тях бисери.

Бони Петрунова обясни, че в много от античните пръстени са се правили дупки, за да може полускъпоценният или скъпоценният камък „да диша", както твърдят бижутерите. „В този пръстен обаче няма камък, както няма и къде да бъде поставен такъв, тоест няма друга причина пръстенът да бъде пробит. Нямам никакво съмнение, че дупката е умишлено поставена и пръстенът е носен непременно на дясната ръка, защото дупката е направена така, че точно като се придържа с пръст, отровата може да се изсипе в дадения момент. Естествено, той не е носен непрекъснато на пръста, той се е слагал при определени цели и необходимост" – каза още археологът.

Според нея и екипът й пръстенът – убиец е ярко пряко доказателство, че още през 14 век са се извършвали убийства, по всяка вероятност с политически характер, като са се ползвали познати по това време отрови. Сред предположенията за доставката на отровните билета, както и на самия пръстен или идеята за него е оживената търговия на деспотството на Добротица с Венеция и Генуа. Петрунова допуска още, че е възможно отровите да са били доставяни освен от Италия и от Испания, с които също тогавашното деспотство е имало добри търговски отношения. Доц. д-р Петрунова допуска като най-голяма вероятността пръстенът да е свързан с конфликта между Добротица и неговия син Иванко Тертер, тъй като е известно, че те са били със силна омраза помежду си. Това е най-старият случай на доказано серийно убийство. С това се обясняват много от неизяснените смъртни случаи на нос Калиакра сред благородници и аристократи, близки до деспот Добротица, казва още историкът.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията