"План Делта" пази Холандия

Съоръженията са единствени в света

"План Делта" пази Холандия | StandartNews.com

Амстердам. Много често спрягат Холандия като страна на наркотици, секс и имигранти, които вече променяли "фасона" й. Но тя не е само това! На територията й има удивителни неща, за които си струва да се разкаже. Известна е приказката "Господ създаде земята, а холандците - Холандия", която всъщност прославя подвига на този народ в безкрайната му битка с морето.

В типичен холандски зимен ден - което значи дъжд и режещ вятър, приближаваме Енхьойзен - градче на 60-ина км северно от Амстердам. След отбивка от магистралата наша холандска приятелка казва: "Погледнете, отдясно е старата земя, а отляво - новата". Новата ще рече отвоювана от морето. От географията знаем, че почти половината от Нидерландия се намира под морското ниво, което пък й е създавало жестоки проблеми през вековете. В Енхьойзен се намира музеят на Зюидерзее, или Южното море. Някога то давало поминък на хората от крайбрежието, но често наводнявало земите и къщите им, отнемало и човешки животи. Обичали го и го ненавиждали едновременно. Още през XVII век имало планове за прокарването на дига, която да го укроти. Строителните работи започват едва през 1920-а и продължават цели 12 години. Затварящата дига, както я наричат, е дълга 30 км, широка е 90 м (върху нея има автомагистрала) и се извисява 7 м над нивото на морето. Тя превърнала Зюидерзее в сладководно езеро.

За да остане такова, шлюзовете на дигата са снабдени със специален екран, който обезсолява водите, идващи от Северно море. Дигата, която зърваме, е наистина нещо забележително. Опъната е като конец, цепи водата и свързва Фрисландия със Северна Холандия. Зюидерзее е укротено, но изчезват херингата, аншоата, скаридите, битът се променя. За да се запази жив споменът за това, което е било, е създаден музеят, посветен на Южното море.

Затварящата дига е само един етап от отпора, който дава този народ на морето. Тя и осъщественият в по-късни години "План Делта" влизат в списъка на 7-те чудеса на модерния свят. "Делта" е много сложна в техническо отношение система, която може да защити брега от 5-метрово покачване на нивото на водата, а изграждането й се смята за един от най-скъпите в света инженерни проекти.

Страшен ден в холандската история е 1 февруари 1953 г., когато Северно море нахлува в земите на Югозападна Холандия. Чудовищното наводнение отнема живота на 1835 души, 200 000 остават без подслон, 47 000 църкви, училища, ферми, жилища са толкова съсипани, че трябвало да бъдат разрушени. За да не се повтори никога това, само 20 дни след бедата се събира специална комисия. Битката с морето става национален приоритет и е взето решение за строеж на огромен мощен комплекс от защитни съоръжения. Първоначално се смятало, че планът може да бъде осъществен за 25 години, но всъщност той продължи много по-дълго - цели 40 години. Освен това е трябвало да се повдигнат всички диги и дюни в страната в съответствие с приетите норми в Холандия. Според "План Делта" общата делта на реките Рейн, Маас и Шелда (тя е Схелде на нидерландски и Еско на френски), "бягащи" към Северно море, е преградена с 13 диги, най-голямата от които е т. нар. бариера Остерсхелдекеринг. Тя е в Югозападна Холандия и представлява внушителна гледка, която не оставя никого безразличен. Изграждана е 12 години, дълга е 9 км и е струвала на страната 3,6 млрд. евро. Официално беше открита от кралица Беатрикс на 4 октомври 1986 г.

Уникалното съоръжение, дело на холандската инженерна мисъл, има огромни шлюзови механизми, обикновено отворени, но могат да се затварят при силна буря. Бариерата се състои от 65 високи бетонни колони, всяка с тегло 18 хил. тона! На тях са поставени 62 стоманени врати, широки по 42 м, които при необходимост - когато нивото се покачи с 3 м - стопират морето. През останалото време устието на Източна Шелда е отворено и това позволява да се опазят местната екосистема и нейните обитатели, както и да не се ощетява уловът на прочутите миди и скариди, чието съществуване зависи от приливите и отливите. На Остерсхелдекеринг има изкуствен остров, създаден някога за подготвяне на масивните строителни елементи за дигата. Днес е място за отдих с увеселителен парк и делфинариум.

Приказки от "1001 нощ"

За "План Делта" може да се разказва като приказките от "1001 нощ". Но има още едно гениално съоръжение от този проект, което хем позволява на корабите да влизат и излизат от едно от най-големите световни пристанища - Ротердам, хем да спира голямата вода, когато се подаде тревога. Шест години е изграждана бариерата Маеслант, която е като врата с две "крила", които "почиват" в сухи докове на сушата, а при опасност се затварят. Бариерата е едно от най-големите в света движещи се съоръжения и се сгъва и разгъва (механизмът е изработен от чешката компания "Шкода Холдинг") подобно на човешката ръка. Общата дължина на дъгообразните "крила" е 300 м, а всяко тежи 5500 тона. Затварянето им при тревога отнема 2 часа. Всяка година Маеслант се затваря за кратко за проверка - всички процеси тук се извършват от компютърна система, която анализира и контролира ситуацията. Грандиозното зрелище събира хиляди любопитни не само от Холандия, но и от съседните страни. Бариерата защитава територия, разположена на 6 м под морското равнище, където живеят стотици хиляди хора. При изграждането й е отчетено и това, че на всеки 100 години Холандия "потъва" с още 20 см.

През 2008 г. Комисията "Делта" обяви, че заради климатичните промени очаква нивото на морето да се вдигне с 1,30 м до 2100 г. и с 4 м до 2200 г. Ще издържи ли гениалният "План Делта"? Бъдещето ще покаже.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай