Откриха колекция от 500 нови приказки

Богатството от истории е стояло заключено в продължение на 150 години

Откриха колекция от 500 нови приказки | StandartNews.com

Регенсбург. Колекция от 500 непознати досега приказки е открита в архив на историка Франц Ксавер фон Шьонверт в германския град Регенсбург. Богатството от истории е стояло заключено в продължение на 150 години.

Местният историк Франц Ксавер фон Шьонверт (1810–1886 г.) е записвал митове, легенди и приказки в баварския регион Оберпфалц по същото време, когато братя Грим събират историите, с които омагьосват деца и възрастни по целия свят. Якоб Грим казва за фон Шьонверт: "Никъде в цяла Германия няма човек, който да записва фолклора толкова точно, пълно и с такава чувствителност", и го препоръчва пред баварския крал Максимилиан II като единствения човек, който може да замести него и брат му в делото им. Фон Шьонверт предава дословно историите, песните и митовете, без да влага авторски елементи и без да изменя народния изказ, в което се различава от подхода на братя Грим. 

Някои от приказките съдържат елементи и герои, познати в различни версии в цяла Европа, като Пепеляшка и Румпелщилскин. Повечето обаче са изцяло непознати и автентични. Вече е започнал превод на сборника на английски език. В новооткрития вълнуващ свят се срещат принц скарабей, беден фермер с мелница за жълтици, принцеса на репите, крал със златни коси, говорещи животни с вълшебни умения и много други знатни и бедни, добри и лоши герои.

Приказките не са само за развлечение на децата, обясняват учените, които анализират фолклора. Главната цел на разказването на истории е била да напътства младите в израстването и да ги подготви за живота, да им покаже, че трудностите и опасностите могат да се преодолеят с добродетел, чистота и смелост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай