Вторник,

Откриха близнак на Слънчевата система

От: Администратор -
1500
Откриха близнак на Слънчевата система
A
A
A

Берлин. Европейски астрономи откриха почти пълен близнак на нашата Слънчева система. Тя е съставена от 7 екзопланети, въртящи се около една звезда. По-плътните са разположени по-близо до нея, а газовите гиганти - по-далеко.

"KOI-351 е първата система с няколко планети, чието разположение най-много прилича на Слънчевата система. Тя е съставена от малки, може би скалисти планети, които се намират по-близо до звездата, и газови гиганти, разположени на границата на системата", казва Хуан Кабрера от Германския аерокосмически център към Института за планетарни изследвания пред сайта Universe Today.

Три от седемте планети, обикалящи звездата KOI-351, били открити по-рано тази година с помощта на повредения вече телескоп "Кеплер" на НАСА. Времето, за което те се въртят около своето "слънце", е съответно 59, 210 и 331 дни, почти колкото това на Меркурий, Венера и Земята около нашето. Разликите в орбиталния период на въртене на тези звезди обаче варира в границите на 25,7 ч. Засега това е най-голямата разлика, открита някога в орбиталния период на въртене на екзопланети.

В плътно населени системи гравитационното въздействие на съседните планети може да предизвика акселерация или деакселерация на времето, необходимо те да направят пълно завъртане около своите орбити. Именно тези особености създават вариации в орбиталните периоди. Освен това такива различия в една или друга степен може да станат индикатор за наличието на други планети в съответната система. Благодарение на това Кабрера и екипът му успели да открият още четири планети, обикалящи звездата KOI-351. Те обаче се намират доста по-близо до нея, отколкото Меркурий до Слънцето. Орбиталните им периоди са съответно 7, 9, 92 и 125 дни. Системата по своята същност е доста компактна. Всички планети (от тези четирите) имат по-малък в сравнение със земния орбитален период на въртене. Те се намират в пределите на 1 а.е (единица за измерване на разстоянието в астрономията, приблизително равна на средното разстояние от Земята до Слънцето).

Въпреки че учените са открили вече над 1000 различни екзопланети, това е първата система, максимално приличаща на Слънчевата. Не заради това, че е съставена от 7 планети, но и поради структурата им - едни са с твърда повърхност, а другите представляват газови гиганти. Повечето открити досега екзопланети значително се различават от Земята и учените са разтревожени от този факт. "Откриваме какви ли не планети по размер, клас, структура, разположени на различно разстояние до своята звезда. Но нито една от тях не се намира в аналогична на нашата Слънчева система", обяснява Кабрера. "Не знаем защо една планетарна система изглежда така, както изглежда. Струва ни се обаче, че именно това знание е ключът към разбирането на планетарното формиране като цяло и конкретно към нашата Слънчева система", добавя той.

Екипът се надява, че в търсенето на отговора на този въпрос ще помогне телескопът PLATO на Европейската космическа агенция. Той ще позволи пак да се надникне в системата KOI-351 и да се определи радиусът и масата на всяка от 7-те планети. Дори да се анализира съставът им.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички