Откриха близнак на Слънчевата система

Има 7 планети, едната от тях обикаля звездата си за 331 дни

Откриха близнак на Слънчевата система | StandartNews.com

Берлин. Европейски астрономи откриха почти пълен близнак на нашата Слънчева система. Тя е съставена от 7 екзопланети, въртящи се около една звезда. По-плътните са разположени по-близо до нея, а газовите гиганти - по-далеко.

"KOI-351 е първата система с няколко планети, чието разположение най-много прилича на Слънчевата система. Тя е съставена от малки, може би скалисти планети, които се намират по-близо до звездата, и газови гиганти, разположени на границата на системата", казва Хуан Кабрера от Германския аерокосмически център към Института за планетарни изследвания пред сайта Universe Today.

Три от седемте планети, обикалящи звездата KOI-351, били открити по-рано тази година с помощта на повредения вече телескоп "Кеплер" на НАСА. Времето, за което те се въртят около своето "слънце", е съответно 59, 210 и 331 дни, почти колкото това на Меркурий, Венера и Земята около нашето. Разликите в орбиталния период на въртене на тези звезди обаче варира в границите на 25,7 ч. Засега това е най-голямата разлика, открита някога в орбиталния период на въртене на екзопланети.

В плътно населени системи гравитационното въздействие на съседните планети може да предизвика акселерация или деакселерация на времето, необходимо те да направят пълно завъртане около своите орбити. Именно тези особености създават вариации в орбиталните периоди. Освен това такива различия в една или друга степен може да станат индикатор за наличието на други планети в съответната система. Благодарение на това Кабрера и екипът му успели да открият още четири планети, обикалящи звездата KOI-351. Те обаче се намират доста по-близо до нея, отколкото Меркурий до Слънцето. Орбиталните им периоди са съответно 7, 9, 92 и 125 дни. Системата по своята същност е доста компактна. Всички планети (от тези четирите) имат по-малък в сравнение със земния орбитален период на въртене. Те се намират в пределите на 1 а.е (единица за измерване на разстоянието в астрономията, приблизително равна на средното разстояние от Земята до Слънцето).

Въпреки че учените са открили вече над 1000 различни екзопланети, това е първата система, максимално приличаща на Слънчевата. Не заради това, че е съставена от 7 планети, но и поради структурата им - едни са с твърда повърхност, а другите представляват газови гиганти. Повечето открити досега екзопланети значително се различават от Земята и учените са разтревожени от този факт. "Откриваме какви ли не планети по размер, клас, структура, разположени на различно разстояние до своята звезда. Но нито една от тях не се намира в аналогична на нашата Слънчева система", обяснява Кабрера. "Не знаем защо една планетарна система изглежда така, както изглежда. Струва ни се обаче, че именно това знание е ключът към разбирането на планетарното формиране като цяло и конкретно към нашата Слънчева система", добавя той.

Екипът се надява, че в търсенето на отговора на този въпрос ще помогне телескопът PLATO на Европейската космическа агенция. Той ще позволи пак да се надникне в системата KOI-351 и да се определи радиусът и масата на всяка от 7-те планети. Дори да се анализира съставът им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай