Осветен мед в храма на пчеларите лекува

Малко пловдивчани знаят къде е малката църквичка "Св. Харалампий"

Осветен мед в храма на пчеларите лекува | StandartNews.com

Пловдив. Чудотворните икони и църковна утвар не са единствените, които носят изцеление или изпълняват молитвите на дълбоко вярващите християни. Не една и две легенди разказват за лечебната сила на светената вода, за чудодейните свойства на осветения хляб или личните вещи на миряните, над които е пял свещеник. В Пловдив има един храм, за когото казват, че е църквата на пчеларите. Причината е не само че носи името на светеца, който покровителства пчелите и производителите на мед свети Харалампий. В малката църквичка на ул. "Митрополит Натанаил" се извършва обред по освещаване на продукта на техния труд - пчелния мед и хората в квартала разказват, че само осветен в този храм, той придобива чудодейна сила.

"Дали е така, аз не знам. Знам обаче, че който веднъж е дошъл в "Свети Харалампий", се връща втори и трети път", споделя свещеникът отец Теодосий, който служи в църквата от 2010 година. Прeди това тя дълго време е била в ремонт, тъй като е отворена за вярващите едва от десетина години, макар да е строена в далечната 1874 година. Това е един от най-старите православни храмове в Пловдивската епархия, но по причини, които вече никой не помни в годините на тоталитарната власт, е била затворена за служби. Комшии разказват, че някой от висшестоящите тогава партийци не искал да приеме, че в малката църква стават чудеса и светецът покровител св. Харалампий продължава да лекува болните хора.

Идва време обаче и вратите на църквата отново са широко отворени за миряните, които разказват, че тук чувствали силата на свети Харалампий. Постепенно със средства на дарители, все дълбоко вярващи християни, храмовото настоятелство ремонтира църквата и тя отново посреща вярващите. Не е голяма, но е много китна и спретната. Има нещо тайнствено и в това как може да попадне човек тук, защото дори пловдивчани не знаят къде се намира малката църква. Тук обикновено хората попадат случайно, но никой не може да каже колко е случайно случайното. Трудно е да се намери този божи дом, защото не е като останалите църкви на кръстопът и не се вижда отдалече и от всички страни. Още повече, че няма дори камбанария, която да се издига над покрива. По размер също е миниатюрна, а дворът й е само няколко квадратни метра отпред, но пък подреден с желание и поддържан с любов от стопаните на храма. Отец Теодосий потвърди, че миряните идват, за да освещават мед, който след това дават на болните си близки. Вярват, че само медът, осветен в дома на св. Харалампий, ги кара да се връщат отново. Не е случайно, защото самият светец е бил известен като лечител. Живял е в годините, когато християнството е било гонено и преследвано. Това е също време на страшни болести, една от които е чумата, с която хората не успявали да се справят. Живите не смогвали да погребат мъртвите, когато Харалампий започнал да се моли за прогонване на страшния мор. Само с гореща молитва успял да се справи. Самият той се прочул като лечител и затова болните хора, които се молят за здраве, отправят своите молитви точно към този светец. Има едно място в малкия пловдивски храм, където стои иконата на св. Харалампий и кандило вечно гори до нея.

Свещеникът отец Теодосий е лаконичен, когато говори за чудесата и за силата на иконите в неговата църква. На посетителя казва иди до кандилцето в ъгъла и там се помоли, след това си върви спокоен у дома, казва отчето, без много да обяснява, но всеки, който го послуша и запали свещичка на това място, след това дълго време се чувства съпътстван и закрилян от светеца, който бори болестите. Най-голяма е силата му на храмовия празник, който наближава. Той се провежда всяка година на 10 февруари и на него се раздава курбан за здраве в двора на пловдивската църква. На този ден тук се събират и всички пчелари от региона, които носят мед от кошерите си, за да го осветят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай