Октоберфест тресе Мюнхен

Атракция са сервитьорките, понесли по 12 халби

Октоберфест тресе Мюнхен | StandartNews.com

Това е празник, който по посещаемост и веселие е достоен конкурент на прочутия карнавал в Рио де Жанейро. Само че в столицата на Бавария - Мюнхен, не се танцува, а се пие яко. Е, който иска да танцува или да пее, никой няма да го спре!

Октоберфест е записан в Книгата на рекордите "Гинес" като най-голямото народно веселие на планетата. По традиция стартира в третата събота на септември - тази година беше на 21-ви. Ще трае до 6 октомври. Цял свят видя как кметът на града - социалдемократът Кристиян Уде, удари с дървен чук, за да избие запушалката на бурето с бира, да извика "Отпушено е!" и купонът да започне. Градоначалникът успя да свърши отговорната работа от втори опит, а се говори, че предшественикът му винаги успявал с първия удар. На другия ден пък беше празничното шествие, което се проточи с километри и всъщност е най-бляскавата и пленяваща част от празника. Фолклорни състави, духови оркестри, карети с наконтени екипажи и коне, мюнхенски пивовари с традиционни костюми... всички те бяха част от всенародната еуфория.

Наричат Октоберфест "най-масовия гуляй в света". И с право. Тук се яде и пие на корем. Миналата година 6,4 млн. души са успели да пресушат към 7 млн. еднолитрови халби с бира, да изядат стотици хиляди наденички, печени пилета, да видят сметката на десетки заклани за случая говеда, да ометат тонове кисело зеле, което върви идеално с месцето. Специално за празника баварските пивовари са приготвили местната бира вазен

разнасяна от снажни хубавици

в еднолитрови халби, на които тук им казват мас. Проява на патриотизъм е да се издокараш в традиционното за тази част на Германия облекло. Мъжете са с кожени панталони до коленете, опънати с тиранти, а шапките им са с пискюли и пера. Жените са красиви с дългите бродирани поли, с корсетите с връзки, придържащи мощни бюстове, с белите блузи с огромни деколтета.

Тази година Октоберфест е 180-ят поред традиционен фестивал на бирата. За първи път е проведен на 17 октомври 1810 г. по случай сватбата на баварския принц Лудвиг и принцеса Терезия. Днес това място, където се е вихрило празненството, наричат "Терезиенвийзе" ("Ливадите Терезия"). В края на XIX век се появяват първите шатри за бира, а за пръв път тук светва електричество през 1880 г. Любопитна подробност е, че Октоберфест не се е провеждал 24 пъти заради холерни епидемии, войни, хиперинфлации.

На "Терезиенвийзе" всяка година се опъват 14 гигантски шатри, побиращи около 100 000 седящи гуляйджии. Всяка шатра принадлежи на конкретен производител на марка бира и не отстъпва по нищо на добрите ресторанти. Проявена е фантазия и леко намигване в интериора - все пак сме на купон! Във всяка шатра има музикални банди, чието изпълнение от време на време е прекъсвано от клиентите, които подхващат популярни немски песни за маса. Всеки говори нещо със съседа си, завързват се контакти, стига се до приятни запознанства. Шарената публика се дели основно по възраст, но и на национален принцип. Например има шатра, където се събират само младоци, а има и такава, "окупирана" от италианците. Към тях често се примъкват

зрели дами с млада душа

копнеещи да прекарат времето в компанията на темпераментните южняци. На Октоберфест е пълно с чужденци, особено през съботите и неделите. Могат да се зърнат сред тълпата даже холивудски знаменитости. Жителите на Мюнхен пък идват през седмицата след работа, за да изпият по бира с приятели.

Истинска атракция тук са сервитьорките баварки. Повечето успяват да носят на един път по 10-12 пълни еднолитрови халби. Ако човек иска да се щракне с тях, трябва да действа светкавично, защото хич не им е леко на момите. Всяка година повече от 13 000 готвачи и сервитьори обслужват гостите на фестивала. Впечатлява фактът, че на Октоберфест цената на превъзходната немска бира никога не е кръгла. Освен това тя расте с шеметно темпо. През 2010 г. например се е движела от 8,30 до 8,60 евро за литър. Сега е от 9,10 до 9,50 евро, но развеселената публика много често не търси ресто. Оставят по 10, а руснаците и много повече. Тук е популярен лафът, че руската мафия не си брои парите. Но бакшишите й приемат на драго сърце, разбира се.

Топовен изстрел ще закрие купона

На Октоберфест алеята с шатрите, в които се лее бира, е известна като "бирена". Успоредната на нея пък може да се нарече "алея на развлеченията". Шумно е като на панаир и празникът е навсякъде. Има и влакчета, и виенско колело, и въртележки, зала на смеха и ужаса, лабиринти... Навсякъде се плаща, аванта никому. Веселяшки са сувенирите, които се продават в магазинчетата - шапка с формата на бирена халба или бъчва, пухкави играчки, тишъртки с кодошлийски надписи, но има и оригинални халби от порцелан и стъкло. Не трябва да се пренебрегват сладоледите и специалитетите с бадеми. Бадемите са със захар, шоколад, мед, глазура - топли и уханни, могат да накарат и най-сития да хапне. Хубаво е да се опита от всичко, защото до 6-и остава още малко. Тогава точно в 12 часа топовен изстрел ще извести края на Октоберфест. До следващата година!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай