Нередовна имунизация запали Европа с морбили

Нередовна имунизация запали Европа с морбили | StandartNews.com

Само за първите шест месеца са регистрирани 41 000 болни на Стария континент, казва д-р Ангел Кунчев

- Д-р Кунчев, случаите на дребна шарка в Европа достигнаха рекордни нива. Световната здравна организация призова всички държави да предприемат незабавни мерки за ограничаване на вируса. Кои страни са най-засегнати в момента?
- В Европа най-критична е ситуацията в Сърбия, където вече има 14 починали, толкова са и в Украйна, където заразените за половин година са 28 000. Високи нива на заболеваемост има също в Гърция, Франция, Италия, Грузия и Русия. Общо в Европа за последните три години има рязко нарастване на заразените с вируса. За първото шестмесечие на 2018 г. са регистрирани 41 000 болни от морбили в Европа, така че вероятно ще минат и 50-60 хиляди. За сравнение през миналата година случаите са били 23 927.
Всичко се дължи на нередовни имунизации. Общо взето, натрупа ли се някъде голям контингент неимунизирани, вирусът е много заразен и се стига до епидемия.
- Има ли "внос" у нас на морбили в момента?
- В България има 8 случая тази година, като всички са "вносни". На практика нямаме вътрешно разпространение. Четирима са български граждани - 2 майки и дете се върнаха от Италия заразени, един студент от Лондон и един мъж, работещ като шофьор в Румъния. Имаме и 4 случая на работещи по морето хора от Украйна и от Молдова. Така или иначе, въпреки контактите, заразените не можаха да предадат вируса на никого в страната, така че ситуацията е относително добра. Но основната идея е, че трябва да се изпълнява имунизационния календар. Децата, които сега боледуват в засегнатите страни, са под 1 година, под имунизационна възраст, но те не са много, става въпрос за 10-15% от болните. Останалите са с нередовни имунизации.
- В нашия имунизационен календар кога се предвижда имунизация от морбили ?
- На 13 месеца е основната имунизация, а на 12 годишна възраст е реимунизацията. Общо взето още на 10-14 ден след имунизацията децата имат някаква защита,а от 20-ия нататък са напълно защитени.
Имунизацията е въведена като редовна след 1969 г. Така че родените от 1970 г. нататък са защитени, преди това не е правена. Тя е сравнително нова ваксина.
- Ако човек вече е изкарал морбили като дете, трябва ли да се притеснява ?
- Той вече има имунитет.
- Някои родители са доста скептични към поставянето на ваксини. Имат ли основание за това?
- Това, което става в момента, е най-добрият отговор на всички техни страхове. Знам какво се пише в интернет, на какво се натъкват родителите. Много трудно е да отсее човек истинската информация от глупостите. Да умират 40 деца в Европа в 21-и век от заболяване, за което има ваксина, е наистина срамен факт и показва колко е важно да се поддържа добър имунизационен статус.
- Може би родителите се страхуват от страничните ефекти, които може да доведе поставянето на дадена ваксина?
- Всяко лекарство може да има някакви нежелани ефекти, но при ваксините, поради огромния драконовски контрол, те са най-безопасните лекарства. В България се правят 2,2 млн. имунизации и реимунизации годишно. На този фон имаме не повече от 20-ина съобщения за реакции, всички те са проучени, при огромната част от тях всъщност няма връзка с ваксината. Но и за тези, за които се допуска такава вероятност, няма никакъв риск за детето като последици.
Понякога се съобщава за реакции, които са нежелани, но до известна степен са нормални. На мястото на имунизирането да има подуване, зачервяване, лека болка. Дължи се на това, че имунната система влиза в досег с микроорганизма и съответно то е вид възпаление. Ако го няма това, няма да има имунитет.
- Как става най-често заразяването с морбили?
- Проблемът е, че много лесно става. При морбили е по въздушно-капков път, като дори минимален контакт с болен, е достатъчен.
Като парадокс звучи случай с болен, минаващ през "Пирогов", който зарази трима души, сред които санитар и случайно присъстващ в същата стая човек.
Морбили наистина е най-заразната от заразните болести и това е една от лошите му страни. Другата е, че процентът на усложненията не е чак толкова голям, но пък те са тежки.
Морбилните пневмонии, енцефалити и менингити са трудно лечими и затова и смъртността е толкова висока.
- Какви са симптомите, за какво да внимаваме?
- В първите 1-2 дни е трудно да се разпознае, защото започва като едно общо неразположение, с отпадналост с температура, главоболие, всички признаци на обща инфекция. Но вече с поява на обрива нещата се изясняват и диагнозата се поставя лесно. Важното е вече в този период контактите да са ограничени, защото един-два дена преди обрива и до завяхването му, детето е най-заразно за околните. Така че то трябва да е в карантина.
- Има ли някаква друга профилактика, освен ваксината?
- Няма друго. Няма и лечение. Няма някакъв специфичен препарат, който да атакува морбилния вирус.
- Какви са препоръките, които ще дадете на родители, чиито деца не са ваксинирани,когато става дума за пътуване в държави, където има заразени от морбили?
- Веднага можа да кажа,че някакви ограничения не се налагат. Все пак, ако детето е под 13 месеца и не е получило първа имунизация, родителите трябва да имат едно наум и да ограничават контактите му с деца в най-засегнатите страни- имам предвид Сърбия и Украйна, но до известна степен също Гърция и Румъния.
- Кога да очакваме актуализация на имунизационния календар ?
- Актуализация можем да очакваме още през следващата година, но промените ще влязат в сила от 2020 г., така че да имаме време ние да подготвим наредбата, а производителите да осигурят необходимите количества.
Ще има ограничаване на някои реимунизации - срещу туберкулоза на 11-годишна възраст, както и премахване на едната реимунизация срещу пневмокок. Допълнително ще включим реимунизация за коклюш в по-високата възраст, не е решено още коя. Такава е европейската практика. Извън календара, нещо много важно, което искаме да стане факт, е да осигурим реимбурсация на противогрипната ваксина за хора над 65 години за по-следващия сезон.
- Какви са възможностите за вкарване на варицелната ваксина?
- Обсъждаме го много сериозно. Има много сериозни мотиви тя да бъде въведена, още повече, че това вече е факт в почти половината страни в Европа. По-подходящият начин обаче е да е по схемата на имунизациите, които са част от календара, но са незадължителни. Както е за ротавирус или за човешки папилома вирус.
Идеята е родителите, които желаят, да могат да разполагат с безплатна ваксина за децата им, без да има задължителен характер.

Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай