Не съкратихме миньори, не намалихме заплати

Големият бизнес, който пълни хазната, също има нужда от подкрепа, казва проф. Николай Вълканов

Не съкратихме миньори, не намалихме заплати | StandartNews.com

* Големият бизнес, който пълни хазната, също има нужда от подкрепа, казва проф. Николай Вълканов

* Всеки има право да протестира, но не трябва да се нарушават правата на другите граждани с блокиране на кръстовища и магистрали

* 2020-а е много тежка година, но ще се справим и ще продължим напред

* Мярката 60 на 40 не важи за нас

* Направихме дарение от близо 3 млн. лева на болници

* В тежка ситуация, когато има няколко кризи, кабинетът и парламентът трябва да работят

* Има здравомислещи мъже в България – и президентът, и премиерът, и правителството, които трябва да знаят какво да направят

Проф. дтн Николай Вълканов е председател на Българската минно-геоложка камара от 2017 г. Той е доктор на техническите науки. Завършил е Минно-геоложкия университет в София, където е почетен професор и Международната научна академия, МАНЕБ, Санкт Петербург, Русия. Член е на президиума на Световния минен конгрес от 1992 г. и на Президиума на Международната маркшайдерска организация. Член е на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, председател на Български маркшайдерски съюз и заместник-председател на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/. Бил е директор на Научно-изследователския технологичен институт по минно строителство от 1985 до 1990 г. В момента е председател на Съвета на директорите на „Минстрой Холдинг“ АД.

На 18 август е Денят на миньора. Как отбелязахте празника, професор Вълканов?

18 август е Денят на св. Иван Рилски, той е покровител на българските миньори. Тази година го чествахме по-скромно, без големи тържества, на които се събират всички ръководители, ветерани и деятели на минното дело, а само с водосвет в църквата „Света Неделя“.

Какво се случи в минната индустрия за последната година и особено през последните месеци, в които се промени живота ни заради пандемията с COVID19 – не само на нас, българите, но и на целия свят?

Минната индустрия е част от икономиката, така че каквото се случва навсякъде, се случва и при нас. Имаме спад на цените на металите, тъй като потреблението е намалено и в автомобилостроенето, и в жилищното строителство. Цените паднаха много. Нашата индустрия е много енергоемка. Налага се постоянно да се правят инвестиции, защото без тях не може да се върви напред. Така че 2020-а е една много тежка година. Но ще се справим и ще продължим напред.

Какво се случи с работните места и заплатите в минната индустрия? Успяхте ли да ги запазите? Помогнаха ли правителствените мерки за това?

Нашата основна цел е да запазим работните места и нашите работници, служители и инженери, които се създават много трудно. Успяхме навсякъде да запазим хората, не намалихме и работните заплати. Някои от предприятията са в недобро финансово състояние. Но с кредити, с намалени инвестиции продължаваме напред. Както и всички останали, този отрасъл също има нужда от подпомагане. Той дава работа пряко на 25 000 души и на още 50 000, допринасящи за бизнеса. Никак не ни е лесно. За съжаление, мярката 60 на 40 за запазване на работните места не ни помага на нас.

Защо? Мярката бе прекроявана няколко пъти според нуждите на бизнеса.

Не се прилага за минната индустрия. Защото изискванията са бизнесът да е спрял и да не работи или да е спрян от някого, както беше в туризма. Иначе имаме спад от 20% спрямо предни години, но не можем да се възползваме от мярката, защото такова е приложението й.

Как са възможни инвестиции, след като поддържането и запазването на работни места в тази тежка ситуация и свити пазари е изцяло за сметка на работодателя? Как издържа той?

Много трудно. И зависи докога ще продължи това. Има нужда и от европейски фондове, които в предишните години вървяха добре. Но сега парите за иновации бяха пренасочени за справянето с коронакризата, което е по-важно, разбира се. Но се надяваме в следващите месеци да се случат и добри неща.

Някои от другите мерки на правителството за подпомагане може ли да бъдат използвани от минния бизнес?

Не. За големи предприятия не е излязла мярка.

Какъв е апелът ви към правителството? Все пак става въпрос за структуроопределяща индустрия, която е гръбнакът на икономиката и дава работа на толкова много хора? Не е ли редно също да бъде подкрепена?

Държавата работи последователно по приоритети. Всички започват винаги с дребния бизнес и малките предприятия. В България има 400 000 фирми, някои са с по двама - трима работници. Ние имаме най-много фирми на глава от населението в света. Така че първо се подпомагат малките предприятия, после средните, докато се стигне до големите. А и нали виждате, че към едрия бизнес няма много добро отношение, въпреки че той създава най-много работни места и спомага за брутния вътрешен продукт. Но в общественото мнение е наслоено, че едрият бизнес не е нещо добро.

А кой пълни държавната хазна, ако не е едрият бизнес?

На този въпрос трябва да си отговори всеки, който изразява негативно отношение. Защото държавната хазна се пълни само от едрия бизнес. За България казваме, че е страната с най-ниски доходи, но тя е и с най-много укрити данъци. Това е основният проблем – плащането на данъци и пълненето на хазната.

Какви са очакванията Ви до края на годината? Виждате ли светлина в тунела за възстановяване на икономиката?

Това, което се случва в целия свят, не подминава и България. Очаква се разпределяне на евросредства – за България са предвидени 27 милиарда евро. Ще има подпомагане на различните индустрии. Но преди всичко трябва да знаеш как да преодоляваш препятствията. Трябва да имаш подкрепа, а в минната индустрия всички предприятия се подкрепяме. И най-важното е всички хора да са живи и здрави, да прескочим пандемията, защото не можем да кажем, че сме я преминали - не само в България, но и в целия свят тя върви нагоре. Надяваме се да има ваксини, да се открият лекарства. Надяваме се да преодолем тези трудности и да се върнем един ден към нормалния живот. Но това няма да се случи до края на годината, както си мечтаем.

А кога?

Никой не може да предскаже. През март смятахме, че по Великден ще е пикът, но ето, че случаите на заразени продължават да растат. Въпреки че правителството направи много за спазване на мерките с ограниченията. Защото по-важното е не толкова, че се увеличават заразените, а дали здравната система може да ги поеме - да има легла, да има лекарства. Тук с гордост казвам, че членове на Минната камара и самата Минна камара помогнахме много с дарение от 2,5-3 милиона на болници. Последното дарение беше за 500 000 евро, с които бе платен транспортът за доставка на медицинско оборудване от Китай.

Така че много важно бе държавата да е подготвена и болниците да могат да поемат нуждаещите се от лечение заради увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус и това всъщност се постигна от март досега.

Прогноза до кога ще продължи кризата не мога да дам. Знам, че ще е трудно и през следващите месеци и години.

На фона на тежкото положение в държавата, пък и в целия свят, вървят протести с искането на оставки. Как гледате на тях?

Право на всеки, живеещ в демократична държава, е да протестира. Това се случва не само в България – във Франция са „жълтите жилетки“, месеци наред продължават протестите в САЩ и на други места в Европа. Аз съм за спазване на Конституцията, на конституционните права както на протестиращите, така и на другите граждани. Затова не одобрявам блокирането на кръстовища, протести по магистрали и затварянето им, тъй като все пак държавата работи – хората трябва да стигат нормално до работата си, да се транспортират стоки и услуги. Право на протест има всеки, демокрацията го изисква и аз го подкрепям. Но не трябва да се пречи на другите.

Как гледате на исканията на протестиращите и какъв ефект очаквате от тях?

Не съм видял програмите на протестиращите, нито знам кой стои зад тях, кои са хората, които ги ръководят. Чувам отделни искания, но това са политически неща а ние не се месим в политиката.

Имаме здравна, икономическа и политическа криза. В тази ситуация, ако има оставка на правителството, как ще се отрази това на държавата?

Аз пак казвам – не съм политик, не мога да давам оценки. Знам само едно – че в тежка ситуация, когато има няколко кризи, събрани на едно място, трябва да има правителство и парламент, защото без парламент не може да се свърши нищо. Но има здравомислещи мъже в България – и президентът, и премиерът, и правителството, които трябва да знаят какво да направят. До редовните избори има няколко месеца, така че предстрочни избори не биха направили нищо повече.

Какво пожелавате на 25те хиляди работещи в минната индустрия за празника на миньора?

Аз винаги пожелавам едно – да са живи и здрави, те и техните семейства, свети Иван Рилски да ги пази. Да имат търпение, ще излезем от кризата, както досега сме се справяли през тези 6 месеца – без нито един съкратен, без намалени заплати, плащат се редовно възнагражденията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай