На 22 декември лифтът на Мечи чал ще работи безплатно

1000 ски учители от цял свят идват на конгрес у нас, казва кметът на Чепеларе Славка Чакърова

На 22 декември лифтът на Мечи чал ще работи безплатно | StandartNews.com

Славка Чакърова е родена в Чепеларе, кмет е на града от 2015 г. Кандидатурата й е издигната от Движение „България на гражданите“ /ДБГ/. Госпожа Чакърова отговори на въпросите на "Стандарт" след като Чепеларе получи приза за „Зимна туристическа дестинация 2018“ в церемонията от кампанията "Чудесата на България".


- Госпожо Чакърова, разкажете повече за откриването на зимния сезон в Чепеларе. Какво ще се случи в събота, 22 декември?
- На 8 декември открихме сезона на ски зоната в Пампорово, но сега, на 22 декември, откриваме зимния туристически сезон в ски зона "Мечи чал". Преди две години двете ски зони - "Пампорово" и Мечи чал", се обединиха с един собственик - "Пампорово" АД - новият собственик и на съоръженията, и на "Мечи чал". Работиме в страхотен синхрон, страхотно партньорство и аз наистина им се възхищавам на ентусиазма и на смелостта да дръзнат да придобият активите и на "Мечи чал" и да се опитат да разработят тази писта, защото тя го заслужава. Това е писта, на която могат да се провеждат състезания от Световната купа, за европейски купи. Ние вече бяхме домакини миналия сезон на Европейска купа по сноуборд фрийстайл. Едно момче от Калифорния спечели първото място и каза, че условията са невероятни.
- А обикновените туристи на какво могат да разчитат, каква е цената на картата, какви са условията?
- От 9 до 21 декември лифт картата е 37 лева, след това става 57. На 22 декември, когато ще открием ски сезона на пистата "Мечи чал", лифтът ще работи безплатно целия ден. И след тази дата влизат в сила новите цени. Аз няма да се ангажирам да ви давам конкретни цени, тъй като "Пампорово" АД са подготвили много пакети и за най-точна информация призовавам всички да посетят сайта на Пампорово, където могат да се запознаят. Има и за еднодневни, тридневни карти, до обяд, за деца, за възрастни. Тъй като все още не е изграден свързващият лифт между Пампорово и Мечи чал,

ако туристите искат да карат ски само на Мечи чал, те ползват по-ниска цена

Но ако вече искат да карат и на двете ски зони, тогава си заплащат редовна цена на лифт картата. Всичко това може да откриете на сайта.
- Какво може да открие един турист - българин или чужденец - в град Чепеларе ?
- И Чепеларе, и комплекс "Пампорово" разполагат с много добра хотелска база, с много добри ресторанти, в които се предлагат традиционните родопски ястия - чевермета, пататници, сърмички, във всеки ресторант има оркестър, който свири родопска музика. Много от ресторантите, особено за Коледа и Нова година, са подготвили богата програма. Всичките ресторанти са на много високо ниво.
- Какви забележителности могат да посетят туристите?
- Това, с което Чепеларе се гордее, е музеят на родопския карст. Това е музей на пещерното дело. Той е единствен на Балканския полуостров и в него има много интересни експонати и

това, с което ние се гордеем, е скелет на пещерна мечка

По този повод Чепеларе през 2018 година бе домакин на един много интересен симпозиум, 24-ти по ред, на една международна организация на пещерняци на тема "Пещерната мечка". Имах удоволствието да поздравя всички участници, да им направя по един символичен подарък от община Чепеларе - чаша със скелета на тази пещерна мечка. Този музей в момента обаче не може да бъде посетен, защото в него се извършва ремонт. И аз искам да благодаря на екипа на общинската администрация за това, че успяваме след толкова много години борба да реализираме проекта за ремонт на този музей. Повече от 10 години са се опитвали да получат финансиране, но накрая ние успяхме по трансгранично сътрудничество България-Гърция и в момента извършваме ремонтни дейности. Приключиха строително-монтажните работи, но тепърва предстои оборудването, така че в началото на лятото музеят ще отвори врати изцяло обновен. Друга забележителност, която може да посетят туристите, особено през зимата, това е музеят на ските. В Чепеларе се намира една от най-големите фабрики за ски в света - "Амер Спортс България" ЕООД. Там се произвеждат ски алпийски и ски за дълго бягане с марките "Атомик" и "Саломон". Ние се гордеем с нашата олимпийска шампионка Екатерина Дафовска, а през последните две години - и с постиженията на сноубордиста Радослав Янков. Така че именно в тяхна чест на родолюбиви чепеларци им се родила идеята за създаване на музея на ските. И друго интересно място - това е

паметникът на загиналите във войните чепеларци

- ние го наричаме Малката Шипка, защото той е умалено копие на геройския връх. По този паметник също бяха извършени ремонтни дейности, пак по проекта от трансгранично сътрудничество България-Гърция. Но той може да бъде посетен по всяко време.
- Изредихте ми за няколко минути доста неща, с които се гордеете, значи сте готова за кампанията на "Стандарт" - "10 причини да остана в моя град".
- Ами да, да, да. Не споменах спортното училище, с което ние се гордеем. През лятото и през пролетта може да се посети природния феномен "Чудните мостове". За съжаление пътят до там е в много лошо състояние и аз вече трета година, откакто съм кмет, се опитвам отнякъде да намеря финансиране. Но този път е около 16 километра, а в планината пътищата са много по-скъпи и за ремонта са ни необходими над 10 милиона лева, които са непосилни за бюджета на община Чепеларе. Но се надявам, че един ден ще успеем.
- Разкажете за конгреса на ски учителите, който ще се проведе на Ваша територия през март 2019 г.
- Да, това наистина е едно уникално събитие, но остава малко в сянката на Пловдив - Европейска столица на културата. Това събитие се провежда веднъж на 4 години в различни точки от света и България - Пампорово, спечели домакинството в много ожесточена борба със световно известни курорти като Сочи, например. Ние се гордеем, че Пампорово ще бъде домакин на събитието, което ще се проведе между 17 и 23 март. Ще пристигнат над 1000 ски учители от над 30 държави. И в тези дни те ще имат демонстрации на пистите, ще имат и семинари. Но новото, което ще бъде специално за конгреса в Пампорово, е това, че ще може да бъдат обучени деца в неравностойно положение - деца, които нямат възможност да карат ски, да бъдат научени от ски учителите, които присъстват на този конгрес, в дисциплините сноуборд и ски алпийски дисциплини.
- Страхотно, наистина. Как очаквате да премине туристическият сезон, имате ли повече резервации в сравнение с предишната година, откъде са гостите?
- Най-многобройните туристи са от Ирландия, Турция, но през последните години се забелязва ръст и при туристите от Македония, от Румъния, Русия също. Надявам се, че и тази година туристите ще останат доволни и ще искат да дойдат и следващата зима. Това, което курортът предлага с обединението на двете ски зони, е възможността туристите да карат с една лифт карта и на Пампорово, и на Мечи чал. И се оказва, че много голяма част от туристите, които вече дълги години идват на Пампорово, спускайки се по пистата на Мечи чал, наистина преоткриват нещо ново за нашата туристичеса дестинация.
- Пожелавам ви много успешен сезон.
- Благодаря.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай