Милионери с български корен въртят Бурса

Изселниците пазят любовта си към родината

Милионери с български корен въртят Бурса | StandartNews.com

"Денем съм в Бурса и в Турция, но нощем в сънищата си съм в България!". Това каза с ръка на сърцето си Адем Хасанов , който е роден и отрасъл в Ардино, но от 40 години живее в южната ни съседка. Той избягал съвсем млад от комунистическия режим в страната ни и чак след 17 години по-късно е видял близките си след раздялата. И до ден днешен се вълнува при срещата с българи в Бурса. В близо тримилионния град половината са балкански изселници, а сред тях най-много са българските турци. Вече цял мандат Бурса се управлява от кмета Реджеб Алтепе, чийто баща е от Скопие, а майка му от Пловдив. Той вече се стяга с всички успехи зад гърба си за втори мандат и ще е кандидатът на управляващата " Партия на справедливостта" на премиера Ердоган.

Най-богатите мъже на Бурса са потомци на изселници от България. Освен своя голям бизнес в туризъм, хотелиерство и производство на текстил те държат и двете основни и конкурентни медийни групировки. Али Осман Сьонмез, с корени от Джебел, е собственик на АST и вестник "Хакимийет" , към който излиза и светското списание "Живата Бурса".

Производителят на Nike Джавит Чааляр, потомък на нашенци от Кърджали , който е милиардер и има частен самолет, е собственик на медийната групировка "Олай" (в превод - събитие). Телевизията му на сателит се хваща в цял свят.
36-годишният Айхан Ъшък е нон-стоп зад волана на лъскав микробус "Мерцедес", изпратен да вземе от Варна групата журналисти по покана на кмета на Бурса Реджеб Алтепе. Никой не подозира, че хубавият млад мъж е собственик на голям луксозен автопарк - с поне 25 микробуса "Мерцедес", ВИП коли и лимузини, с които вози премиера Ердоган при посещенията му в града. Айхан е бил на 13 години, когато родителите му се изселват от Кърджали. Не е забравил българския език, родината си, а и съдбата го среща също с хубава сънародничка от Кърджали, с която създават семейство и две момчета. Бурса е градът, в който и милионерите работят, казва не на шега и не само по повод на Айхан, който ежедневно върти кормилото, областният лидер на ДПС във Варна Ерджан Себайтин. Той води група за втори път в икономически най-силната след Истанбул община и тук е почитан гост.

В нея почти няма български изселник на възраст с пенсия под 1300-1400 лева на месец, който обаче не спира да работи. Нашенци могат да се срещнат на всяка крачка по дюкяните на Узун чаршъ или на една от най-големите забележителности "Коза хан", откъдето е минавал Пътят на коприната. В антикварен магазин с интересни автентични носии и бродерии от този край работи Рамадан Юнос, изселник от Асеновград. Той направо подскочи от радост, чувайки българска реч. Тогава се пали и разказва за турските традиции в годежа, за кърпите с бродирани люти чушки, които булките слагат, ако свекървата е зла и др. Заедно със зет си Ибраим Коджа работят по проект към местното сдружение "Любители на коприната" за съвместно производство с България на буби. Голямата гордост на Рамадан е синът му Илхан, който миналата година е изобретил първата кола за Турция за студентската "Формула 1". 27-годишният конструктор инженер завършва в Лондон първа магистратура и приключва втора в Торино. 85 на сто в България казват, че няма да се оправи, но аз смятам, че тя вече върви много напред, категоричен е Рамадан, който вижда промените при всяко завръщане в родината. Сериозна отстъпка за българи прави в дюкяна си Джеврие Сезер, който се изселил от Харманли през 1991 г. Не случайно при красивата му копринена стока в "Коза хан" се спира английската кралица Елизабет II по време на посещението си в Бурса през 2008 г. От Джеврие тя си купува красив шал с мотиви от картината на Густав Климт "Пътят на коприната" за 160 турски лири. Най-скъпите шалове в "Коза хан" са изрисувани с християнските лалета, останали от византийската история на Бурса преди Осман и синът му Орхан да я превърнат в първата столица на Османската империя (1326-1368). Тези православни мотиви още са запазени на цяла колона в прочутата Зелена джамия в града, както и в Синята джамия в Истанбул.

За 3-4 дни не могат да се обиколят всички забележителности, да се види цялата екзотика и красота на Бурса, но най-силни остават любовта и гостоприемството на местните хора и на нашите изселници. Толкова много любов към България едва ли може да се срещне извън България. За жалост и без учудване тя беше попарена още с влизането от границата у нас. Бургаски голф с номер А 81 -73 КС започна да засича микробуса с турска регистрация, а шофьорът му да показва среден пръст.

Ако в Бурса след турски език се лее най-много български, то в близкото село Джумалъ Къзък, което е под закрилата на ЮНЕСКО и е на 700 години, а къщите в него са като балканските и родопските у нас, звучи езикът на Шекспир. Бабите, които продават шалвари и сувенири, говорят английски. Where are you from, питат те чужденците, които катерят стръмния баир от калдъръм до къщата за гости. В нея предлагат от птиче мляко и всичко приготвено от самите стопани - сладко от смокини, вишни и череши, яйца за пържене върху наденица, мляко, извара, сирене и кашкавал и разбира се прочутото гюзлеме. След това следва типичното ароматно турско кафе, поднесено в чаши - филджани, истински образец на изкуството от желязо.

Купонът не спира на улицата на веселието

Изобилие от храна, кулинарни изкушения и нито капка алкохол или цигари, така накратко може да се каже за менюто в най-луксозните ресторанти на Бурса. Но улицата на живота или на веселието съществува и то на пъпа на града - "Арак Шюкрю Четин". Там се пуши, пие се йени ракъ, а морските ястия - панирани калмари и задушени с чесън скариди са идеалното мезе. За събота вечер резервациите се правят през седмицата, защото местата в заведения по цялата чаршия са заети до горе. Келнерите едва успяват да си проправят път през претъпканите маси. Няколко оркестъра с тъпан и зурла обикалят гостите и свирят по поръчка за тях. А когато има и от фенклуба на местния отбор "Бурсаспор", купонът кипи до полунощ. Тимът вече спечели титлата на Турция и сега е сред най-силните в елитната лига. Общината облича футболистите, а сега им строи със собствени средства нов и супермодерен стадион със страхотна архитектура и с 45 000 места със собствена инвестиция от 150 млн.щ.д.

Общински самолети летят до Варна и Пловдив

Кметът управлява без нито един заместник

Кметът на града Реджеб Алтепе управлява без нито един заместник, а само с шефовете на дирекции и на 8-те общински фирми. Благодарение на изключителния си мениджърски подход градоначалникът е направил за четири години и половина от мандата си 102 спортни обекта, 412 км идеални пътища, 26 км трамвайни линии и 151 реставрирани исторически забележителности. Община Бурса има свое пристанище и ферибот, който вози на по-ниски цени от частния конкурент, както и свои комети до Истанбул. Изхарчила е 300 млн. долара за метрото, което е с разклонения във всички посоки. Общинската фирма "Бурса еър" е вложила 100 млн. долара за авиолинии първо до Пловдив и Варна, а след това до Анадола и балканските страни. На 16 октомври Бурса пусна хелитакси до Истанбул. 13 собствени хеликоптера ще транспортират граждани и бизнесмени в двете посоки срещу 300 турски лири в едната, когато бързат и могат да кацнат на 100 точки в мегаполиса Истанбул. Те ще летят шест пъти дневно и ще вземат разстоянието за 20 минути в едната посока. Общината е направила най-дългия лифт в света от 8,5 км до върховете на планината Улудаг, където е най-известният зимен спортен център на Турция.

1 млрд. долара е бюджетът на община Бурса, като половината от парите отиват за инвестиции по различни проекти, каза кметът Реджеб Алтепеи. Ръстът на инвестициите е увеличен в града 22 пъти. Тук са заводите на "Рено", "Пежо" и "Фиат". Общината е отворила фабрика за трамваи "Made in Bursa". Не безработица, а дефицит от 2500 работници има в града.

В началото имаше спънки и отпор към чужди инвестиции в града, към купуването на земя от чужденци, каквато е реакцията сега в България, но хората разбраха и усетиха, че това раздвижва бизнеса и подобрява живота им, обясни един от икомическите съветници на кмета, който даде пример с "Икея", купила парцел за 25 млн. долара и инвестирала още толкова за производството си в Бурса.

Под специална грижа са 12-те гробници на владетелите на Османската империя и техните приближени - "Мурадие". За Деня на ашурето кметът раздаде по традиция на всички свои съграждани прочутия десерт с поне 7 вида продукти в него - за хаир и за здраве. Всяка година той прави лични дарения извън празника Рамазан на над 150 000 души в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай