Любо Денев-син: Вярвам в съдбата

В небето се появиха 2 дъги, когато с Недков стиснахме ръцете си за "Знакът на българина"

Любо Денев-син: Вярвам в съдбата | StandartNews.com

София. Любомир Денев-младши е на 25, но с лекота дирижира респектиращи оперни произведения и симфонии, ръководи младежки оркестър, пише и филмова музика. Негови композиции се изпълняват чак в Маями. Синът на известния джазмен и композитор Любо Денев е еманципиран от фигурата на баща си. Справя се с изкуството с лекота, без стрес и напрежение. Предимно с вдъхновение.

Младши стои и зад музиката на новия роден сериал "Знакът на българина" по едноименните романи на Димитър Недков, който ще стартира в началото на следващата година по ТV7. Любо за първи път твори саундтрак, но киното не му е чуждо. С Георги Стрезов подписват мелодиите в "Шестият ден", чиято премиера беше наскоро, и в документалистиката на Стилиян Иванов "Месопотамия - следи в пясъка". На Любо е и музиката за анимацията на Росица Рангелова "Недовършената картина".

"Различното сега са големите мащаби. Димитър Недков има изтънчен усет към музиката и осъзнава, че голяма част от посланията идват от нея. Много режисьори в България не разбират това. Той ми даде изключителна свобода, тъй като е наясно, че разбирам идеята на сценария му", споделя Любо. А моментът, в който с Недков стискат ръцете си, е

белязан от природно явление

прието и от двамата като добра поличба - две огромни дъги изгряват над София.

Денев-син започва да пише музиката за "Знака" още преди кастинга за актьори. Той е готов с проекта, преди да бъде заснета дори една сцена. Темите са записани с два оркестъра - Sofia Session Orchestra и младежите от Музикалното училище. Така в "Знакът на българина" музиката вдъхновява актьорите.

"Естествено, бях притеснен. Но когато видях грубия монтаж, разбрах, че всичко се е получило много добре. Синхронът между картините и звука е отличен. Наложи се да напиша и парчета върху картини - следварително", обяснява Денев. Мелодиите съчетават духа на фолклора и тенденциите в съвременната музика. Посланието е закодирано в кавала, а оркестрацията се доближава до техниките на холивудския ас в жанра Джон Уилямс. "Исках музиката да създава усещането за пространство, да звучи внушително и глобално - защото става дума за проблем, който засяга много нации. Всяка от тях се бори да намери знака на българина", обяснява Любо.

Според него симфоничните сюити на Джон Уилямс и Алън Силвестри неслучайно в момента звучат по всички зали по света. Въпреки че на някои композитори и музиканти това никак не им е приятно. Всъщност сюитата на "Междузвездни войни" е наистина култова не само в Меката на киното.

Любо композира от 6-годишен. Първото му произведение се казва "Влак" и може да се свири с два пръста. Той го пази и до днес. "Много е смешно, разбира се. Нещо съвсем детинско", спомня си с усмивка той. Изхвърля прелюда си за пиано от 10-и клас, но пък със секстета си за дървени инструменти и пиано от 12-и клас печели конкурс на "Земята и хората".

Любо е отгледан с джаз и класика, които баща му изпълнява. Но семейството му никога не го е задължавало да се посвещава на музиката. "Естествено,

като станах на 5, ме сложиха на пианото

за да видят дали ставам. Но нито за миг не са ме карали да се упражнявам по еди-колко си часа на ден. Никога не съм свирил достатъчно на пиано - по 4-5 часа, колкото са необходими на истински пианист. Бях от по-мързеливите ученици, работих по 2-3 часа дори и като голям", разказва Любо. Тогава диригентството му изглежда нещо лесно и приятно, едва по-късно разбира, че си е просто занаят, който се учи. Баща му му помага и напътства в уроците, случвало се е и да му се поскара, но не се намесва нито в дирижирането, нито в композицията. Може би заради това Денев-младши е от творците, които слушат най-вече себе си. Когато се налага, иска съвети от баща си и учителя си по пиано от училище Иван Дреников. Малкото си свободно време прекарва в тишина. Фен е на джаза и филмовите композитори Алън Менкен, Уолтър Мърфи, Джоби Талбот. "И на Майкъл Старобин - дори понякога си "взимам" назаем нещо от него", споделя джуниър.

Като горд родител Любо Денев-баща веднага открива "свои" неща в музиката за "Знакът на Българина". "Признавам си без бой. Но неговият вкус е отличен. Надявам се само да не стигна до копиране. Въпреки че това са нормални неща - и Александър Владигеров прилича на Панчо Владигеров", смее се младият талант.

От три години Любо е главен диригент на младежката филхармония "Пионер", с която изнася концерти не само у нас, но и в Будапеща, Ниш, Солун, Одрин. Оркестърът има солидна история - създаден е през 1952 г. от диригента Влади Симеонов. Съществува до момента благодарение на едноименната фондация и нейния директор доц. д-р Александър Пешев и Националния дворец на децата. В състава влизат ученици от Музикалното, студенти от Академията, ентусиасти. "Целта ни е да популяризираме класическа българска музика каквато малко оркестри у нас свирят", обяснява Денев-младши. Разказва, че

зад граница печелят аплодисменти

с произведенията на Панчо Владигеров, Марин Големинов, Любомир Пипков, Петко Стайнов, Веселин Стоянов, Александър Текелиев.

Наскоро оркестърът е записал и мюзикъла "Веселите градски музиканти" от Александър Владигеров. Младши поема музикантите, когато е едва на 21. "Трябва да си много гъвкав, да убеждаваш с различни психологически тактики, да знаеш кога да си строг, кога да викаш, но и кога да говориш на техния език", обяснява той. След известни проблеми с дисциплината в оркестъра вече цари разбирателство.

"На сцената изведнъж се превръщат в големи хора. Съсредоточават се, сериозни и отговорни колкото и нехайни да изглеждат на улицата. Хубаво е", доволен е Любо. Никога не му е минавало през ума да емигрира. Сега го вълнува как родината му да представя изкуството си в чужбина. "Известни сме с престъпността и други подобни неща. А имаме толкова талантливи музиканти, художници, за които е крайно време светът да чуе. Това е моята мечта и цел", споделя той.

Преди година Любо е сред най-добрите абсолвенти, които президентът Росен Плевнелив събира, за да поиска препоръки в различни области. Проектите обаче като много други зациклят в офисите на администрацията.

Самият Любомир не може да се оплаче от липса на внимание от Европа. Неговата Симфониета "Булгарика" редовно се изпълнява в Германия, дирижирана от Виктор Илиев. Записва музика и за компютърни игри за САЩ, Великобритания, Франция и Индия. Неотдавна го канят да участва и в международния проект Global rhythm. Диригентът, бразилецът Рикардо Авербах, му възлага два аранжимента на индийски произведения на прочутия Рави Шанкар в класически стил. И двете са изпълнени в Маями от "Оксфорд чембър оркестра" и от студентския оркестър на университета в Маями.

Наскоро Любо завърши и концерта си за ударни и оркестър, посветен на Кирил Стоянов, който е тимпанист на филхармонията в Братислава. Дирижира и концерта на прочутия баскитарист от Колумбия Хуан Гарсия-Херерос заедно с камерния състав на Софийска филхармония и джаз формация Snow Owl Band. На Любо му предстои мегатурне в Китай. За около месец ще ръководи сборен оркестър, който ще изнесе 12 концерта в 12 града.

ВИЗИТКА

* 2007 г. завършва НМУ "Любомир Пипков" със специалност пиано при проф. Иван Дреников и факултативно дирижиране при Деян Павлов.

* 2012 г. завършва Музикалната академия "Панчо Владигеров" с профил оперно-симфонично дирижиране при проф. Пламен Джуров и оркестрация при проф. Александър Текелиев.

* Награда по композиция "Музиката и земята" 2007, "Дико Илиев" 2008, 60-годишнината на Софийски духов оркестър 2012.

* През 2011 г. участва в Blue Danube International Opera Conducting Competition, на който дирижира оперите "Дон Жуан", "Травиата" и "Мадам Бътерфлай.

* Носител е на стипендията "Приятели на България" за най-добър студент.

* През 2012 г. работи като пианист в Софийска опера и балет, където асистира на Рихард Тримборн в подготовката на "Залезът на боговете" от Рихард Вагнер.

* От 2012 г. е гост диригент на Софийската филхармония, Нов симфоничен оркестър, ансамбъл "Музика нова", Симфониета "Видин" и постоянен диригент на Sofia Session Orchestra на "Стрезов мюзик продъкшънс".

* В Русе дирижира "Травиата" на Верди и "Любовен еликсир" на Доницети.

* Дирижира образователните концерти на "Фортисимо фамилия" на Максим Ешкенази със Софийската филхармония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай