Лудите мартенски Иди

Кой знае по-добре от Деси Радева как се целуват и забърсват президенти

Лудите мартенски Иди | StandartNews.com

Ограничителите по Графа да бъдат заменени с бюстове на столичните кметове от 120 години насам 

От Сирни заговезни, като се почна, прелюбезни, с едно прощаване – край няма! На християните им  простиха греховете, на неопределилите се роми – тока, водата и местните данъци. Само на Тереза Мей не й простиха пак, ама тя вече е свикнала! Ако не беше простил на Брут, и Цезар нямаше да се превърне в нарицателна салата  преди 1975 години... Абе, през март ни май да се казваше, ни юли! И на англичани, и на европейци им предстои в съвсем близко бъдеще да разберат защо пилотите на падащите самолети крещят „Mayday! Mayday!”
Простихме и с „Дързост и красота”. След 4080 епизода раздялата наистина боли. 

Както са тръгнали в БНТ, и на „Бразди” ще посегнат!

Съсипаха я тази държава! Добре, че дързостта и красотата се пренасят на столичната „Граф Игнатиев”. Хем е красиво, хем се изисква дързост да пресечеш, хем боли, като се спънеш в ограничителите. Смяната на ограничителите по „Графа”, както и предложенията за смяна на името на самата улица, са сред така наречените  „Мартенски Иди”. Те са известни не само с убийството на Цезар, но и с разпъването на Христос 44 години по-рано.

А самите ремонти по Графа също са ивестни като „Иди ми, дойди ми”. Разбира се, всички описани деяния са извършени с обществени пари... Така и така харчим здраво, моето предложение е ограничителите покрай трамвайната линия да бъдат сменени с бюстове на столичните кметове от последните 120 години. Това ще е красиво и образователно едновременно.  Хората ще могат да си чукват срещи при „Междуречки”, „Янчулев”, „Софиянски”, „Фандъкова”. Даже и „Тодор Живков” ще си имаме за радост на носталгиците, защото и той май е бил нещо като кмет на София за кратко... А графоманите, които постоянно пишат ужасяващи стихове за Бойко Борисов, ще могат да се събират край неговия бюст-ограничител и тържествено да си ги четат...

Докато минат обществените поръчки за изготвянето на бюстовете, предлагам депутатите от БСП да се подредят покрай трамвайната линия и да предпазват хората от мотрисите.

И без това не ходят на работа, така най-после ще са полезни по някакъв начин. За да са още по-ефективни, може да държат плакати на Мая Манолова като кандидат-кмет на левицата. Така хората ще се плашат и  наистина ще внимават да не ги сгази трамваят. 

Много притеснен от мартенските иди е и унгарецът Орбан. Защото генерал Наско от ДСБ е поискал да бъде изгонен от ЕНП.  За да вземе по-високо исо, Радан Кънев поиска и Бойко Борисов да бъде изгонен от ДСБ. Очаква се в навечерието на европейските избори могъщата българска десница да поиска и цялата ЕНП да бъде изгонена от себе си.  В интерес на истината те не само говорят, но и действат. Ако всички в ЕНП постъпваха като тях, Европейската народна партия наистина ще има точно нула представители в следващия Европарламент. Българската десница вече близо две десетилетия е постоянно в състянието на лудите великденски зайци и – очаквано – с настъпването на март диагнозата им показва изостряне. Подобно на Мартенския заек от „Алиса в страната на чудесата” те вечно бързат, нервно гледат часовниците си и постоянно закъсняват за срещата със ... себе си. 

След като се появи блестящо в „Капките”, казват Милко Калайджиев се бил появил и на 100-динаровите банкноти, ама аз не го вярвам много, въпреки приложения снимков материал. Ясно е, че Сърбия е подвластна на попфолка и не, че бат Милко не заслужава, ама чак пък толкова! 
В Созопол също обмислят пускането на местна валута. Там имат традиции в това отношение още от времето на Магна Аполония Понтика.  

На лицето ще е портрет на кмета Панайот Рейзи, а  на гърба – връзка чирози на фона на смокиново сладко.

Щели да почнат пробно с два милиона лева... 
Голямо вълнение в социалните мрежи и затова, че Деси Радева била целунала, а после забърсала президента на Словения. Не съм експерт по протокол, ама да попитам  фейсбук-специалистите по темата: вие ли знаете по-добре от Деси как се целуват и забърсват президенти?! Хайде, моля ви се!  

Друга мартенска тема: Пловдивският районен съд осъди танцьорката в нощни клубове Габриела 18 месеца да не излиза от дома си от 22.00 до 6.00 часа. Според магистратите „пробацията ще въздейства на Габриела да се върне към семейството си и да отсее по-важните неща в живота си”. Изобщо март е подходящ за това повече жени да не излизат между 22.00 и 6.00 часа, за да се върнат към семейството си и отсеят важните неща в живота си. 
Твърдението ми изобщо не е мачистко и го доказват стотиците снимки на ГЕРБ-жени с лидера им Бойко Борисов.

Мисля, че тази седмица премиерът окончателно надмина по фенски снимки старата игуана от площада в Созопол.

Март неизвестно защо е обявен за женския месец, докато още от измислянето си мартенските иди всъщност са празници в средата на месеца, определени за почит към бог Марс. В древен Рим през март се провеждали военни игри и паради, а според Плутарх Цезар бил предупреден за предстоящото покушение срещу него с думите „Cave Idus Martias!“.  Сиреч „Пази се от мартенските иди” – израз, превърнал се през вековете в синоним за надвисваща беда... 
Не съм пророк и не виждам да надвисва някаква по-сериозна беда от това да обвържем лева с юана, както ни съветваше  Медведев. Но, както казва народът, който го е страх от Медведа, не ходи да преговаря за газ. Рано е още да се провикнем: „Стани, стани, юан балкански!”


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай