Кронат подлуди Ню Йорк

Хитовият десерт е комбинация между френски кроасан и американска поничка

Кронат подлуди Ню Йорк | StandartNews.com

Ню Йорк. Любопитни и лакоми нюйоркчани се редят от три и половина призори на опашка пред сладкарница. Това не е никак необичайно за града, който никога не спи, а когато чакането е за най-новия хит за закуска - кронат, то тогава ситуацията се приема за напълно естествена. "Някои успяват да контролират вкусовите си рецептори, пристигайки пред пекарната в шест часа сутринта. Всички са обединени от желанието да опитат, да докоснат, да разкажат. Манията обхвана мегаполиса, пише "Дейли стар". Наполовина поничка, наполовина кроасан - всеки говори за него, жителите на Голямата ябълка направо са пощурели.

Гладните едва издържат, защото "Пекарна Доминик Ансел" в центъра на модерния квартал Сохо отваря врати чак в 8. Само за час след врътването на ключа всички кронати вече са продадени. Собственикът, който е в топ 10 на най-добрите сладкари в САЩ, разказва, че през първия ден на кроната е продал 50 парчета, а на втория - 100. И обяснява, че това се дължи и на социалните медии, които усилват популярността. Оттогава слисаният пекар свиква с опашката от 150-200 души, която се извива по улицата още по тъмни доби.

Ансел стигнал до идеята за кроната, след като решил, че иска да създаде хибриден сладкиш - разпознаваем като брак между френската и американската кулинарна култура. Неговото революционно смесване довежда до деликатно бутер тесто за кроасани, оформено като традиционна кръгла поничка, която е пържена, напълнена с крем, оваляна в кленова захар и полята с лека глазура. Кронатът е мек, но и хрупкав, лек и вкусен, описват го поклонниците му. Ансел, който е смятан за един от най-талантливите сладкари в Ню Йорк, разказва, че създаването на рецептата е било дълъг и усърден процес. "Отне ми около два месеца, за да усъвършенствам рецептата", разкрива той. Е, успява дотолкова, че хората вече купуват неговите пастички за рождени дни, годишнини и всякакви празници. Мераклии за сладко идват от Ню Джърси и откъде ли не още.

За да задоволи възможно най-много потребители, Ансел е въвел ограничение само по два кроната на човек. Първоначално всеки клиент можел да си купува по шест за по 5 долара парчето, но майсторът разбрал, че десертите му биват препродавани в интернет за по 50. Затова, въпреки огромния наплив за неговия деликатес Ансел го раздава спокойно и прави само по около 250-300 кроната на ден. Така че тези, които са пристигнали в 7 часа сутринта, имат само 40% шанс да си купят вкуснотията.

Доминик е израснал близо до Париж, като най-малкото от четири деца. Баща му е човекът, който за първи път предизвиква интереса му към готвенето. На 16 започва своето професионално кулинарно обучение, което прекъсва, за да отбие военната си служба, след която завършва легендарния френски сладкарски институт "Фошон".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай