Кънчо Стойчев пред "Стандарт": За кого бие камбаната в коалицията

Направена е първа стъпка към избори, каза социологът

Кънчо Стойчев пред "Стандарт": За кого бие камбаната в коалицията | StandartNews.com

"Коалиционното управление изисква засилена комуникация, а проблемите с нея отдавна ги отбелязваха и журналистите, и всички анализатори. Оттук нататък, ако водещите в тази коалиция - ПП, разберат за кого бие камбаната, винаги има възможност за корекции. Но от това, което чух вчера и което слушам днес /б.ред сряда и четвъртък/ - струва ми се, че живеят в някаква представа за безпогрешност и гениалност, която най-често е далече от действителността".Това е мнението на социолога Кънчо Стойчев, което той сподели пред "Стандарт".

* Направена е първа стъпка към избори

* Спорът между ПП и ИТН по-скоро взривява мостове, отколкото да гради пътеки

 

- Господин Стойчев, какъв е вашият прочит на това, което се случва във властта и какво следва оттук нататък?

- Всякакви опции са възможни и да се гадае  би било чиста спекулация. Но това, което може да се каже със сигурност, е, че е направена първа стъпка към предсрочни избори. Дали те ще се случат, зависи от много фактори, но факт е, че първата стъпка е направена. Ако преди този ход можехме само хипотетично да казваме, че може да има избори или може да няма, сега с много по-голяма степен на вероятност може да кажем, че изборите са напълно вероятни.

Трудно ще продължи това управление. Разбира се, винаги са възможни стъпки назад, напред, уговаряне. Но ако това беше възможно, досега щяха да са го направили. Начинът, по който се държат двете основни страни в този спор - ПП и ИТН, по-скоро взривява мостове, отколкото да гради пътеки. Видяхме  интервюто на премиера /б.ред в сряда/, там присъстваше много пъти думата "крадец", "кражба" и то без никакви доказателства. Защото твърдението, че потенциално едни пари могат да бъдат откраднати, е като твърдението, че потенциално може да има земетресение. Да, може да има, може и да няма. Когато се случи, тогава се реагира. Това, че аз имам желание да се срещна с Анжелина Джоли, по никакъв начин не значи, че съм се срещнал с нея или пък че съм спал с нея. Тези приказки са смешни.

- Какво породи кризата?

- Страната влезе в много остра криза, която не е само породена отвън. Да, войната не зависи от нас, цените на суровините също. Да, ние сме обречени на инфлация, но в рамките на тази, на която са обречени и другите европейски страни - 7-8%, а ние вдигнахме до 14%. Тази двойна инфлация е наш продукт - от неадекватни, ненавременни, недостатъчни и не добре фокусирани мерки. Същевременно България все повече и повече задлъжнява.

Налице са първи признаци на първоначална загуба на доверие към партията мандатоносител. Не става дума за някакъв крах или срив, но има ерозия и отслабване на доверието. И това не е партия, която има самостоятелно 121 гласа, така че да има мегдан много да губи, а е същата партия, която ръководи правителството с една четвърт от депутатите, но го прави по начин като че ли цялата власт е в ръцете й. Това вече обяснява и назрялата криза. Коалиционното управление изисква засилена комуникация, а проблемите с нея отдавна ги отбелязваха и журналистите, и всички анализатори. Нужна е особена грижа за диалога вътре, но виждаме, че това не се случва или се случва частично и много по-бавно от необходимото.

Така че изненада за мене няма. Нещата с коалицията не вървяха добре. Оттук нататък, ако водещите в тази коалиция - ПП, разберат за кого бие камбаната, винаги има възможност за корекции, да се търси диалог, да се направят отстъпки. Но от това, което чух като заявления, враждебност и нахъсаност - струва ми се, че живеят в някаква представа за безпогрешност и гениалност, която най-често е далече от действителността. 

- Как гледате на възможността, коментирана от Ива Митева, ИТН да направят правителство в рамките на този парламент без Петков и Василев?

- Това е парламентарна процедура, трябва да се стигне до трети мандат, т.е. първите два са задължителни за първата и втората сила, а за третия решава президентът - дава ли на ИТН или не. И вече следващ въпрос е, ако ИТН се окаже с мандат, каква формула ще предложи и колко народни представители ще я подкрепят. Ако се съберат 121, тази формула ще мине независимо кои са тези депутати. Но това е хипотетично и малко вероятно. Здравият разум показва, че заради сложността на ситуацията и многото възможни вариации, изглежда стъпката е към избори. 

- Все пак вероятно ще се направят някакви опити да се закрепи положението, да се приемат някакви спешни закони...

- Напълно възможно е някаква част от бюджета да бъде приета. Ясно е, че не цялата, но социалната част. Хубавото на демокрацията и на парламентарното управление е това, че не се случват нещата на следващия ден - има си процедури. Но влизаме в нова фаза.

 - Каква ще бъде подредбата на партиите при евентуални избори наесен?

- Каквато и идея да имам, тя най-вероятно ще е погрешна. Защото едно е да се правят изследвания в обстановка, която не е предизборна /каквато тя все още е/, съвсем друго е в обстановка, в която изборите чукат на вратата. Не защото хората лъжат, а просто е съвършено различно. Едно е какво мислите за брака по принцип, друго е, ако ще стъпвате в брак след 3 дни. Не могат да се правят прогнози.

Но може да се каже, че няма да е кой знае колко по-различен бъдещият парламент. Най-вероятно ще имаме по-засилено присъствие на "Възраждане" спрямо настоящия момент - напълно възможно е да има 30-35 депутати, което е голям ръст. Вероятно ще има отстъпление в гласовете за ПП, не очаквам да е драматично, но едва ли ще постигнат резултата, който вече имаха.

Най-вероятно ГЕРБ ще се представи с един доста твърд електорат, БСП също. Най-вероятно една нова формация - на Стефан Янев, би влязла в парламента, но не очаквам да вземе 120 места - говорим за 20-25 мандата. Т.е. отново ще имаме един шарен, труден за вкарване под общ знаменател парламент. Но чак когато видим конкретиката, тогава ще можем да мислим, защото в една такава подредба и 5 депутатски места може да решат конфигурацията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай