Huawei: Шпионска афера  или лов на вещици

САЩ с 10 обвинения срещу корпорацията, в ЕС обмислят дали да забранят смартфоните на китайската компания

Huawei: Шпионска афера  или лов на вещици | StandartNews.com

Министерството на правосъдието на САЩ официално е повдигнало обвинения на Huawei и нейния финансов директор, съобщи на 28 януари 2019 г. изпълняващият задължението генерален прокурор на САЩ Матю Уитакър, цитиран от Bloomberg.

Уитакър уточни, че срещу две подразделения на корпорацията Huawei Technologies са повдигнати 10 обвинения. По думите му, сътрудниците на Huawei са нарушили договора с телекомуникационната компания T-Mobile, която разработва робота Tappy за тестване на своите телефони и са придобили не само информация за неговите характеристики, но и отделни елементи. 

Самата Huawei заяви, че е уредила този спор още през 2017 г. 
По думите на Уитакър, вече над 10 г. Huawei е давала "невярна информация за своите отношения с иранските подразделения". Макар да съобщава, че се е оттеглила, Huawei  продължава да прави бизнес в Иран. Уитакър потвърди, че САЩ продължават да настояват за екстрадирането на Уанжоу от Канада. 
-------------------------------------


Шпионаж, семейни дела, политически скандали, резки ответни удари, търсене на решение. Всичко това описва ситуацията, която се разгаря около компанията Huawei, пише агенция 112.ua 

Част 1: Семейна

Компанията Huawei е основана от бившия инженер от Народно-освободителната армия на Китай Рен Джънфей през 1987 г. Когато тя стана един от световните играчи за мобилно оборудване, тръгнаха слухове за връзките й с китайските военни. Твърди се, че помага на Китай в събирането на информация за чуждите държави и компании. 

През 2015 г. китайската корпорация стана трета по обем на производство на смартфони в света. През второто тримесечие на 2018 г. зае второ място, дишайки във врата на Apple. А през четвъртото тримесечие на 2018 г. започнаха проблемите.

На 1 декември 2018 г. в Канада бе арестувана дъщерята на основателя на Huawei Мън Уанджоу.  

За това е известно следното:
* Мън Уанджоу е не само дъщеря на основателя на корпорацията, но и неин финансов директор, както и зам. шеф на Съвета на директорите.
* Тя бе арестувана докато сменяше полети във Ванкувър, по молба на САЩ. 
* Мън Уанджоу е заподозряна в нарушение на търговските санкции на САЩ спрямо Иран. 
* САЩ веднага поискаха екстрадация на задържаната. 
* В края на декември Мън Уанджоу беше пусната под гаранция от 7,5 млн. долара. В момента тя очаква във Ванкувър съдебното дело, което ще е на 6 февруари. На него може да се вземе решение за екстрадацията й в САЩ. 
* Китай остро протестира срещу ареста на Мън и поиска нейното незабавно освобождаване, заплашвайки със "сериозни последствия". 

Част 2: Шпионска

Междинен апогей на този скандал бе 14 януари 2019 г., когато се появиха новини около ареста в Полша на мениджъра на едно от местните поделения на Huawei.

"Установихме, че сътрудникът на китайската телекомуникационна компания, живеещ в Полша, сътрудничи на китайските спецслужби и действа против страната. Затова той бе арестуван", заяви координаторът на полските спецслужби Станислав Жарин.

Освен мениджъра на Huawei, задържан е и бивш сътрудник на Службата по вътрешна безопасност. Двамата са арестувани за 3 месеца. Ако се докаже вината им за шпионаж, ги чака до 10 г. затвор. По-късно Huawei разпространи официално изявление, в което се съобщава за уволнението на сътрудника на корпорацията. 

Преди това редица държави /САЩ, Австралия, Великобритания и др./ наложиха ограничения на Huawei и на още една китайска корпорация - ZTE, във връзка с опасения за националната безопасност. Твърди се, че джаджите на Huawei имат „черни врати“, които позволяват на китайските разузнавателни агенции да получат достъп до криптирани данни за устройството.

А на служителите на чешкото правителство през декември беше забранено да използват телефони Huawei.

Още в началото на декември 2018 г. своето безпокойство относно Huawei изрази и Еврокомисията. "Трябва ли да се безпокоим по повод Huawei или други китайски компании? Да, мисля, че трябва", заяви вицепрезидентът на  Еврокомисията по единния цифров пазар Андрус Ансип.

Част 3: Китай vs. Канада

В началото на януари Канада обяви, че 13 нейни граждани са задържани в Китай в момента на ареста на Мън Уанджоу. Поне 8 от тях по-късно са освободени. 

Бившият канадски дипломат Майкъл Ковриг е арестуван за "заплаха за безопасността на Китай", със същото обвинение е и предприемачът Майкъл Спавор. 

Канадецът Робърт Шеленберг е арестуван по обвинение за търговия с наркотици. Първоначално той получи 15 години затвор, глоба и заповед за експулсиране от страната.
Шеленберг обжалва това решение и наказанието му бе заменено със смъртно.

В отговор Канада съобщи, че за нейните граждани е рисковано да пътуват до страната. Министър-председателят Джъстин Трюдо заяви: "За нас, както и за всички наши приятели и сътрудници, фактът, че Китай произволно избира кого да накаже, е предмет на най-дълбока загриженост". 

Нито едно от делата и решенията по повод канадците в Китай не е пряко свързано със задържането на Мън Уанджоу. 

Част 4: Реакцията по подозренията в шпионаж

От Huawei заявиха, че вкарването на компанията в черния списък без доказателства вреди на отрасъла и забавя развитието на технологиите по целия свят. 

Председателят на корпорацията Кен Ху призова да се предоставят фактически доказателства, защото без тях компанията напълно отхвърля всички обвинения. Освен това Huawei обяви, че ще похарчи 2 милиарда долара за подобряване на софтуера и защита срещу кибер атаки. 

От компанията напълно отричат контрол от страна на китайските власти и заявяват, че работят независимо. 

А сега накъде?

Министерството на вътрешните работи на Полша призова ЕС и НАТО да изработят обща позиция за това ще изключат ли Huawei от своите пазари. Засега обаче подобно нещо не се случва.

В Германия, например, има разнобой в мненията: главата на федералното управление по национална безопасност Арне Шоенбом заяви, че за забрана са нужни сериозни доказателства, които не са представени до момента. Държавният секретар на Министерството на цифровите технологии Карол Оконски обаче не изключва въвеждането на забрана да се използват продуктите на Huawei за държавните служители и частните лица. 

"У нас няма законово основание да забраняваме на частните компании и гражданите да ползват продуктите на Huawei. Но не трябва да се изключва, че ние разглеждаме промени в законите, които ще осигурят това."

В цифри

1. Huawei продава продукцията си в над 70 страни. Приходите й през 2017 г. са $93 млрд., което е съпоставимо с тези на Microsoft.

2. През 2015 г. Huawei зае трето място в света сред производителите на смартфони. Huawei вече надмина Apple по брой продадени приспособления и е първата, която стартира внедряването на 5G мрежи от ново поколение. 

3. В началото на 2012 г. в компанията работят над 110 000 човека, а през 2017-а са вече 180 000. Huawei има 20 научно-изследователски центрове в различни страни, включително Китай, САЩ, Германия, Турция, Индия, Швеция и Русия. Компанията е създала съвместн1. и иновационни центрове със световни оператори като  Vodafone Group, BT Group, Telecom Italia, France Telecom, Telefonica, Deutsche Telekom. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай