Филм от САЩ спечели голямата награда на „Банско филм фест"

Филм от САЩ спечели голямата награда на „Банско филм фест" | StandartNews.com

Благоевград. Филмът "Изкусителят К2" на американците Дейв Олсън и Джейсън Рийд спечели голямата награда на ХIII издание на международния фестивал на планинарските филми "Банско филм фест".

Лентата показва приключенията и опасностите, които срещат алпинистите при опита им за изкачване на един от най-трудните и предизвикателни върхове в света.

Участие в нея взимат световноизвестни алпинисти като Фабрицио Дзангрили и Герлинде Калтенбрунер, носител на приза "Изследовател на годината 2012" на National Geographic за изкачването й на всички 14 осемхилядника без използване на кислород и височинни носачи.

"Изкусителят К2" разказва за индивидуалния характер на преживяванията, за риска и удовлетворението от изкачването на върха. В него са включени уникални кадри от 1909 г. от експедицията на херцога на област Абруци Луиджи Амедео ди Савоя, които придават исторически характер на филма. 75-минутната продукция търси и аналогия с експедициите от миналия век.

Специалната награда на журито спечели "Карим, не спирай!" на испанеца Хесус Боске, а отличието за български филм заслужи "Притихналите огнища" на Цветан Симеонов. Наградата на община Банско за филм, отразяващ бита и културата на планинарските народи, е за лентата на френския режисьор Ерик Лапие "Хималаите – селце извън времето". Майк Дъглас от Канада получи наградата за цялостна реализация в екстремни условия за филма "Изкушаващ страх".

От 20 до 24 ноември фестивалът превърна Банско в световна столица на планинарската култура, като с паралелни прожекции и нощно кино бяха показани над 120 филма от 27 държави от 5 континента. Атракцията бе допълнена от различни изложби, детска програма и работилница за катерачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай