Фабрика за ангели

В "Творилницата" хлапета правят играчки от тел и портокалови кори

Фабрика за ангели | StandartNews.com

Да си направиш сам кукла, вместо да ти купят "Барби" от мола. От известно време в София има една арт къща, която дава възможност да впрегнеш въображението и да създадеш любимата си играчка сам. Творилницата "Куклите" на Жени Костадинова около празниците провокира фантазията на децата от цялата страна. Като им предложи да облекат в плат, хартия и други подръчни материали представата си за ангел. Конкурсът, в който наградите връчи вицепрезидентът Маргарита Попова, се нарича "Виж моя ангел". И за него в "Творилницата" долетяха и намериха подслон 257 крилати същества от приказките.

Виждали ли сте ангел с очила? А с мустаци? А такъв, който да прилича на извънземно? В създаването на фееричното същество, което твори красота и добро, впрегнаха въображението си ученици от 6 до 18 г. Въпреки че никой не очаква от тийнейджъри да играят на кукли, вместо да купонясват на воля, учениците от Професионалната гимназия по текстил създали едни от най-красивите ангели в целия конкурс. Най-малките пък не без помощта на мама сътворили свои си феерични представи за вестителите на доброто.

"Първоначално мислехме, че конкурсът ни ще остане само софийски, защото играчки ни изпращаха деца основно от столицата", разказва Жени. В последните дни

обаче ги засипали 23 колета от цялата страна

- изпратени не само от деца, а и от учители и ръководители на школи по рисуване. При това много от творбите били направени от момчета. Куклата с мустаците например е дело на мъжка ръка, протестираща срещу "феминизацията" на ангелския сектор. Момиченце, което носи очила, сложило такива и на ангела си, който гледа малко тъжно. Най-оригиналното изделие дошло от Добрич - ангел, направен от... портокалови кори.

Повечето са работили с плат и хартия, като някои от децата доста артистично използвали трудната техника на декупажа, при която се наслояват хартиени салфетки една върху друга. Трима ученици пък се пробвали с нещо също толкова трудно - направили своите версии на приказното същество от усукана тел. Единият доста прилича на Орфей - авторът му също е момче. Други са използвали и традиционната за "Творилницата" на Жени техника от бутилка и дървена лъжица, поставена в нея. На гърба на лъжицата изрисували ангелското лице. Четвъртокласникът Григор пък специално помолил да го поканят в деня, когато награждават ангелите, тъй като съвпада с рождения му ден. "Получихме толкова оригинални представи за детския свят, че

се наложи да раздадем двойно повече награди

от предварително предвидените", разказва Жени. В началото е замислено да има три първи, три втори и три трети плюс поощрителни награди. Ангелското нашествие обаче принуждава организаторите да увеличат призовете. Детските творби са разделени в седем области според възрастта на създателите си и във всяка има награди. Първоначално предвидената за 45 минути церемония се проточила повече от час, докато всяко хлапе вземе приза си - оригинална дизайнерска кукла ангел.

Иначе в "Творилницата" децата имат възможност да правят кукли всяка събота и неделя - на най-малките се помага, другите се трудят сами. Неотдавна например работили по темата "Златка - златното момиче" - украсили "слънчевите невести" само с жълти конци като слънчогледи. Прочели и самата приказка - "Нека децата разберат, че има и други Златки", шегува се Жени. Друг от много обичаните от хлапетата модули е да правят кукли според професията, която искат да изберат.

А там вече въображението работи безгранично

Едно от децата, което искало да стане ветеринар, направило кукла на "доктор Охболи" барабар с медицинската чанта и болното куче, което лекува добрият доктор - всичко от хартия. Друго успяло да създаде кукла строител, трето - архитект. Девойче създало микрофон от хартия за своя идеал - певица. Повечето от малчуганите задължително искат да вземат куклата, за да я подарят "на мама", разказват от "Творилницата". А може би и за да краси дома им - един малък знак, че играта може да бъде въображение, творчество и празник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай