Елен с рубин по китайския зодиак

Златни и сребърни пари, сечени в Сингапур, са подходящ подарък

Елен с рубин по китайския зодиак | StandartNews.com

Празниците продължават, след тихия уют на Коледата идва Нова година, когато настъпва царството на забавленията и подаръците. Всеки търси най-оригиналния, най-атрактивния и запомнящ се дар за близки и приятели. Затова красивите и необичайни монети от модерната нумизматика са много подходящи за новогодишен подарък и остават скъп спомен.

По повод тазгодишните празници се появи специална нова коледна серия с 12 монети. На една от тях на носа на летящия елен Рудолф блести рубин. На друга монета пък се виждат Дядо Коледа и Снежанка от едната страна, и кралица Елизабет от другата. Освен луксозен подарък скъпоценните парички биха били и страхотен късмет в новогодишната питка, разчупена с най-близките. Защото този, който спечели парата, определено ще има богата година - цената на монетите варира от 139 до 498 лева.

По повод китайската Нова година всички животни от източната астрология оживяват върху нови парички. За направата им са използвани злато и сребро, а детайлите по тях са най-атрактивната част. Монетите идват от екзотични места като островите Тувалу и Ниуе, Сингапур, и са чудесен подарък за Новата година по китайския календар. Тя започва на 31 януари и е под знака на коня, който присъства в серията. 11 от монетите са посветени на прекрасното животно, като някои от тях попадат във високия скъп клас, допълнително украсени с нефрит, перли и дори рубини.

Въпреки че Никулден отмина, все още в специализираните магазини и при нумизматите може да се намери една от най-редките монети у нас, от които гледа св. Николай Мириклийски Чудотворец. Пазарната цена е 295 лева, но всички ценители са единодушни, че си струва, защото вече може да се открие на много малко места в България. Сребърната паричка е произведена и пусната в продажба от Българска народна банка през 2004 година и има номинал от 10 лева. Купете си я сега, докато все още се намира, тя може да бъде страхотен подарък не само за имен ден и професионален празник. Монетата е отсечена само в 8000 бройки и би била гордост за всеки колекционер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай