Неделя,

Елен с рубин по китайския зодиак

От: Failed to load user -
1418
Елен с рубин по китайския зодиак
A
A
A

Празниците продължават, след тихия уют на Коледата идва Нова година, когато настъпва царството на забавленията и подаръците. Всеки търси най-оригиналния, най-атрактивния и запомнящ се дар за близки и приятели. Затова красивите и необичайни монети от модерната нумизматика са много подходящи за новогодишен подарък и остават скъп спомен.

По повод тазгодишните празници се появи специална нова коледна серия с 12 монети. На една от тях на носа на летящия елен Рудолф блести рубин. На друга монета пък се виждат Дядо Коледа и Снежанка от едната страна, и кралица Елизабет от другата. Освен луксозен подарък скъпоценните парички биха били и страхотен късмет в новогодишната питка, разчупена с най-близките. Защото този, който спечели парата, определено ще има богата година - цената на монетите варира от 139 до 498 лева.

По повод китайската Нова година всички животни от източната астрология оживяват върху нови парички. За направата им са използвани злато и сребро, а детайлите по тях са най-атрактивната част. Монетите идват от екзотични места като островите Тувалу и Ниуе, Сингапур, и са чудесен подарък за Новата година по китайския календар. Тя започва на 31 януари и е под знака на коня, който присъства в серията. 11 от монетите са посветени на прекрасното животно, като някои от тях попадат във високия скъп клас, допълнително украсени с нефрит, перли и дори рубини.

Въпреки че Никулден отмина, все още в специализираните магазини и при нумизматите може да се намери една от най-редките монети у нас, от които гледа св. Николай Мириклийски Чудотворец. Пазарната цена е 295 лева, но всички ценители са единодушни, че си струва, защото вече може да се открие на много малко места в България. Сребърната паричка е произведена и пусната в продажба от Българска народна банка през 2004 година и има номинал от 10 лева. Купете си я сега, докато все още се намира, тя може да бъде страхотен подарък не само за имен ден и професионален празник. Монетата е отсечена само в 8000 бройки и би била гордост за всеки колекционер.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички