Дидо Мачев - седем пъти скъсан

Дидо Мачев - седем пъти скъсан | StandartNews.com

Известният актьор Дидо Мачев е рекордьор сред кандидатстудентските претенденти. За първи път той се качва на сцената, когато е на седем години. Асен Траянов го избира за ролята на Поспаланчо в детска тв постановка. В Двореца на пионерите малчуганът е особено активен и скоро става безспорна звезда. Мечтата му е да наследи Енчо Багаров. Тежко изживява смъртта на големия комик. Пробва се и в балета "Куклената фея", днес в златния фонд на БНТ. В десети клас успява да се запознае с Апостол Карамитев. Срещата е пред 47 зала на ВИТИЗ, а молбата на ученика е да посещава лекциите на професора.

"Значи искаш да ставаш актьор", пита Карамитев и след като чува утвърдителния отговор, добавя: "А знаеш ли, че артистите нямат личен живот?!" За младия Мачев това няма никакво значение. Току-що уволнил се, той, не без самочувствие, вече е готов за изпита. Едно последно мнение обаче не е излишно. Елка Михайлова гледа материала му и казва: "Страхотно. Браво... Но ти не си за тази Академия. Не ставаш. Няма за какво да се явяваш".

Шамарът е доста звучен и все пак Дидо отива на изпита. Късат го още на първия кръг. Менторът му Асен Траянов е възмутен, а причината възпитаникът му да бъде порязан е, че е много нисък.

За да остане на сцената, се явява на конкурс за стажант актьор в хасковския театър. Печели в надпреварата с 44 конкуренти и така започва професионалната му кариера. Постепенно трупа популярност. Публиката го харесва. Играе сериозни роли. Гастролира като брат Джовани в "Ромео и Жулиета" във Военния театър. Вратите на театралната академия обаче остават все така здраво залостени за него. Късат го общо седем пъти. Още на първия кръг. Мотивите: "Нисък е, няма бъдеще, подходящ е само за детски роли". При осмото явяване като по чудо прескача първата бариера. После и втория кръг. Третият е събеседване с комисията: професорите Гриша Островски и Анастас Михайлов.

- Коя е последната роля, която сте играли?

- Клавдий в "Хамлет".

Театралите са хващат за главата, но щом разбират, че режисьор е Иван Добчев, казват: "Може". Така на 34 Дидо Мачев става студент първокурсник. Завършва при Анастас Михайлов, професора, който го къса на първия кандидатстудентски изпит.

Тези дни Мачев е в предстартова треска. Предстои премиерата на втория му моноспектакъл "Речта на селския крал" от Румен Леонидов, постановка Елин Рахнев. Спектакълът ще е на 11 октомври в малката сцена на Сатиричния театър.

Режат бъдещ академик и професор

С фалстарт започва пътят към върховете на изобразителното изкуство на един от най-големите български художници. Творецът, чийто картини днес са гордост на най-елитните галерии в света, влиза в Художествената академия чак на третия път. Явно двата несполучливи опита не са били препятствие по ясно очертаните намерения на плевенчанина. Може би в това е неговият късмет, защото при третото кандидатстване той среща Учителя. "Дечко Узунов ни обливаше с някаква тайнствена светлина и енергия, за която няма учебни рецепти", казва академик Светлин Русев, сам създал школа с ученици и последователи.

Подобна е съдбата и на един от най-големите български спортисти, два пъти олимпийския шампион по класическа борба проф. Петър Киров. Застанал сравнително късно, на 21 години, на тепиха в родния Ямбол, той бърза показва, че е несъмнен талант. Взимат го в националния отбор, става балкански и европейски шампион. Името му е на първите страници на вестниците, но не и в списъка на студентите във Висшия институт по физкултура. При първото кандидатстване бъдещият герой на социалистическия труд е скъсан без обяснения. Днес той е член на няколко престижни международни спортни организации, уважаван общественик и, разбира се, професор в същото учебно заведение, в което толкова трудно влиза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай