Да работиш в бъдещето

Най-иновативните офиси впечатляват с комфорт и въображение

Да работиш в бъдещето | StandartNews.com

Как изглежда вашето работно място? Редица от бюра, стени в болничен свят и тук-там по някое изкуствено цвете за разкош? Не се притеснявайте, съвсем не сте единствените. Независимо дали става дума за Вашингтон или Вакарел, повечето офиси по света са като излезли от един и същи (вероятно китайски) калъп.

Има обаче и щастливци, чиито офиси наподобяват по-скоро сграда от бъдещето или увеселителен парк. По правило става дума за компании от IT, архитектурния и рекламния сектор, които разчупват смело традиционните представи за офис пространство. Ето някои от тях:

Inventionland, Питсбърг, САЩ
Американската компания Davison Design&Development, която се занимава с разработване на нови продукти, е нарекла офиса ви в Питсбърг, Пенсилвания, Inventionland - "Страната на измислиците/изобретенията". Името не е случайно, тъй като сградата провокира въображението с разчупените си форми и неконвенционалната си атмосфера. Тя се простира на площ от 5700 метра и включва 16 тематични решения, сред които пиратски кораб, къща на дърво и огромен робот. Централата официално е открита през 2006 г., като само в интериора са вложени 5 млн. долара.

Selgas Cano, Мадрид, Испания
Офисът на Selgas Cano Architecture край Мадрид е толкова близко до природата, колкото въобще е възможно. Сградата, разположена в гориста местност в околностите на испанската столица, е дело на архитектите и собственици на компанията Хосе Селгас и Лусия Кано. Конструкцията, наподобяваща тунел, има извит стъклен таван, през който надничат клоните на дърветата и, който осигурява изобилие от естествена светлина през целия ден. До нея се стига по дървена пътека сред дърветата, засилвайки усещането за връзка с природата.

Bahnhof, Стокхолм, Швеция
Шведският интернет доставчик Bahnhof е превърнал старо противоатомно убежище в Стокхолм във вдъхновяващо място за работа. Вътрешното пространство, оформено като пещера, се съчетава изненадващо добре с модерни и минималистични мебели от стомана и стъкло. Заседателната зала "виси" от тавана като космически кораб. За сюрреалистичната атмосфера допринася и цветното осветление, създаващо усещане за нещо средно между промишлен обект и декор от фантастичен сериал.

Google, Цюрих, Швейцария
Офисите на технологичния гигант Google са смятани за образец на неконвенционалността. Този в Цюрих обаче е нестандартен дори по техните критерии. Сградата, която прилича по-скоро на развлекателен комплекс, отколкото на офис, се простира на над 12 хил. кв. метра площ, натъпкани с всякакви екстри. Зали за игри, заведения за хранене, места за почивка, стаи за официални и неформални разговори и дори пързалка са на разположение на служителите. А ако решат да поработят, също ще се намери къде.

BBC North, Салфорд, Обединеното кралство
Новата централа на Би Би Си в Салфорд разбива стереотипа за британската липса на въображение. Ярките цветове и футуристичните форми създават атмосфера като от класическата научнофантастична поредица "Доктор Ху". Всички работни пространства, включително на шефовете, са отворени, а 2300-те служители могат да споделят мисли и идеи в обособени "тунели" с маси и столове.

Three Rings, Сан Франциско, САЩ
Офисът на компанията Three Rings, която се занимава с разработването на компютърни игри, е като излязъл от компютърна игра. Дизайнът е вдъхновен от класиката "20 000 левги под водата" - диван октопод, тайно отделение, скрито зад лавица с книги, капитанска каюта и всякакви други екстри, задължителни за всеки уважаващ себе си любител на морски приключения (пък били те само виртуални). Изпълнителният директор на компанията Даниъл Джеймс също често може да бъде засечен, издокаран в капитанска униформа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай