Четвъртък,

Борис, който смая янките

От: Failed to load user -
1476
Борис, който смая янките
A
A
A

Ако на състезанията по икономика в САЩ свиреха химна, едно българско момче щеше да изправи света на крака вече два пъти. Само че българче от Дания. Това е Борис Георгиев от университета в Орхус, който за втора поредна година се върна с приз от най-престижното световно икономическо състезание за студенти.

Миналата година Борис стана втори, а тази година отвя конкурентите си от Станфорд, Бъркли и Сан Диего и заслужи първото място. Което при това му присъдиха водещи имена в икономиката от САЩ през Франция и Великобритания, та до Китай. Миналата година Борис спечели с разработка по макроикономика, а тази година реши директно да "научи" янките как да печелят, като предложи разработка за оптимизиране на финансови портфолиа, съобразена с US икономиката.

Борис избира Орхус почти случайно - преди това е ученик във Френската гимназия в столицата. Първоначално искал да учи на Острова и дори бил приет в три британски университета. След това надделял гласът на икономиста - Дания обучава безплатно, а образованието е на също толкова високо ниво. Това ти позволява да не се въвличаш в спиралата на дългогодишно изплащане на студентски заеми, когато се дипломираш.

"Като база и качество на подготовката моят университет ми дава това, което би ми дал и Оксфорд. Тук имам възможност да обменям мнения със световни имена в икономиката", разказва Борис. Началото му било малко трудно, защото идва от хуманитарна гимназия, а там се изучават много математика и статистика. След това обаче напреднал бързо. В момента дори в свободното си време работи в университета, като преподава на по-малки от него студенти. Води упражненията им и си докарва доход, близък до този на наш професор. Мечтата му обаче е да се реализира като международен консултант - от тези, които консултират големи компании, та дори и правителства. Твърде възможно е наградата да му отвори врати към тях.

"Тук традиционно студентите започват да търсят работа около година преди завършването. Аз все още карам последния етап от магистратурата си и се колебая дали да избера докторантура като начало, или първо да натрупам опит в практиката", разказва студентът.

Убеден е обаче, че иска динамична работа, която да не изцежда всичките му сили. Именно затова не се вижда в банка. Би стажувал там, за да се запознае отвътре с механизмите на работа, но не би посветил живота си на това. Борис се възхищава от механизмите, с които датчаните са уредили държавата си в социално отношение - до степен, че след завършването всеки студент получава пари още известно време, докато реши накъде да се насочи. Може да не работи, може да се занимава с благотворителна дейност в Африка - страната плаща за това. "В Дания много се цени висшето образование, защото е трудно да се завърши. В България като че ли е обратното - кандидат-студентите държат трудни изпити, но влезеш ли в университета, мотивацията ти пада, защото знаеш, че всеки се дипломира. В Дания фирмите буквално се избиват да хванат най-добрите", разказва Борис. Вероятно и той ще бъде един сред тях, защото страната ни все още не се е научила да цени талантите си. Камо ли пък да си ги връща обратно.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички