Борис, който смая янките

БГ икономистът мечтае да консултира правителства

Борис, който смая янките | StandartNews.com

Ако на състезанията по икономика в САЩ свиреха химна, едно българско момче щеше да изправи света на крака вече два пъти. Само че българче от Дания. Това е Борис Георгиев от университета в Орхус, който за втора поредна година се върна с приз от най-престижното световно икономическо състезание за студенти.

Миналата година Борис стана втори, а тази година отвя конкурентите си от Станфорд, Бъркли и Сан Диего и заслужи първото място. Което при това му присъдиха водещи имена в икономиката от САЩ през Франция и Великобритания, та до Китай. Миналата година Борис спечели с разработка по макроикономика, а тази година реши директно да "научи" янките как да печелят, като предложи разработка за оптимизиране на финансови портфолиа, съобразена с US икономиката.

Борис избира Орхус почти случайно - преди това е ученик във Френската гимназия в столицата. Първоначално искал да учи на Острова и дори бил приет в три британски университета. След това надделял гласът на икономиста - Дания обучава безплатно, а образованието е на също толкова високо ниво. Това ти позволява да не се въвличаш в спиралата на дългогодишно изплащане на студентски заеми, когато се дипломираш.

"Като база и качество на подготовката моят университет ми дава това, което би ми дал и Оксфорд. Тук имам възможност да обменям мнения със световни имена в икономиката", разказва Борис. Началото му било малко трудно, защото идва от хуманитарна гимназия, а там се изучават много математика и статистика. След това обаче напреднал бързо. В момента дори в свободното си време работи в университета, като преподава на по-малки от него студенти. Води упражненията им и си докарва доход, близък до този на наш професор. Мечтата му обаче е да се реализира като международен консултант - от тези, които консултират големи компании, та дори и правителства. Твърде възможно е наградата да му отвори врати към тях.

"Тук традиционно студентите започват да търсят работа около година преди завършването. Аз все още карам последния етап от магистратурата си и се колебая дали да избера докторантура като начало, или първо да натрупам опит в практиката", разказва студентът.

Убеден е обаче, че иска динамична работа, която да не изцежда всичките му сили. Именно затова не се вижда в банка. Би стажувал там, за да се запознае отвътре с механизмите на работа, но не би посветил живота си на това. Борис се възхищава от механизмите, с които датчаните са уредили държавата си в социално отношение - до степен, че след завършването всеки студент получава пари още известно време, докато реши накъде да се насочи. Може да не работи, може да се занимава с благотворителна дейност в Африка - страната плаща за това. "В Дания много се цени висшето образование, защото е трудно да се завърши. В България като че ли е обратното - кандидат-студентите държат трудни изпити, но влезеш ли в университета, мотивацията ти пада, защото знаеш, че всеки се дипломира. В Дания фирмите буквално се избиват да хванат най-добрите", разказва Борис. Вероятно и той ще бъде един сред тях, защото страната ни все още не се е научила да цени талантите си. Камо ли пък да си ги връща обратно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай