Българските ученици се завърнаха от лагер на НАСА

Българските ученици се завърнаха от лагер на НАСА | StandartNews.com

Измир. Тридесет и трима ученици от цяла България завършиха своето обучение и се завърнаха от научно-образователния космически лагер Space Camp Turkey. Той е един от трите учебни центъра на Американската космическа агенция NASA извън САЩ и се намира в турския град Измир. Обучението на българските деца се проведе от 28 май до 3 август. Това беше третата българска група за 2013 г., а възрастта на учениците в нея е между 9 и 15 години. В групата взеха участие деца от следните училища и градове в България: ЕУ "Дорис Тенеди", 02-ро СОУ "Акад. Емилиян Станев", 119 СОУ "Акад. Михаир Арнаудов" и СПГЕ "Джон Атанасов" от гр. София, СОУ за европейски езици "Св. Константин-Кирил Философ" и МГ "Баба Тонка" от гр.Русе, СОУ "В. Левски" от гр. Троян, МГ "Д-р Петър Берон" от гр. Варна и СОУ "Христо Ясенов" от гр. Етрополе.

Български ученици се обучават в космическия лагер в град Измир вече девета поредна година. По време на игрите в лагера участниците от България и други страни се разделят на отбори на база на възрастта и уменията, които притежават. Отборите носят имена на различни небесни тела. Така отбор „Нептун", в който петима от участниците бяха от България, спечели награда за най-добре изпълнена мисия. Децата са осъществили успешно симулирано приземяване на совалка, взимали са правилни решения в рискови ситуации и са показали умения за съвместна екипна дейност.

По време на обучението са взели участие ученици от България, Турция, Гърция, Йордания и Япония, като са общували помежду си на английски. Една от основните цели на съвместните занимания и отборните игри е била и да се постигне пълноценен диалог между децата от различни държави.

„Щастлива съм, че програмата, по която работим, оказва много разнообразен полезен ефект върху децата. Те имат възможност да обогатяват своите знания в много сфери на науката, а също и да изграждат себе си като личности. Предизвикателствата, пред които всяко едно занимание в космическия лагер ги поставя, позволяват на детето да осмисли и да реши само какви действия да предприеме в дадена ситуация. Това развива способността за взимане на решения, както и комуникативните умения, правилна преценка на различни променящи се ситуации, цялостния поглед и логическото мислене. А освен всичко останало, обучението в космическия лагер е забавно, което също допринася учениците да усвояват по-добре новите знания", обясни Марина Каменова от Център за творческо обучение, който е представител за България на Space Camp Turkey.

Космическият лагер в Измир предлага разнообразни дейности за обучаващите се като наблюдаване на излитане на совалка, приземяване на совалка, симулация на изпадане в безтегловност и др. Целта е учениците да придобият полезни знания в сферата на астронавтиката и космонавтиката. По време на лагера младежите имат възможност да използват симулатори на совалки, в които усещанията са най-близки до реалните. Последната за тази година българска група ще замине за космическия лагер на 18 август, неделя.

Центърът за творческо обучение провежда образователни програми за деца, учители, както и редица други дейности. Той акцентира върху развитие на способности и умения, като самостоятелно изследване на проблеми и взимане на решения, прилагане на знанията за решаване на практически задачи, реалистична самооценка и самочувствие, формиране и отстояване на собствено мнение, по-добра комуникация и ефектива работа в група. Програмите на Центъра включват дейности по природни науки с експерименти, познания за Космоса с конструиране на ракети, опознаване на човешкото тяло и режими на хранене, познавателен и забавен спорт, себеизразяване и различни техники за общуване, оцеляване и действия при кризисни ситуации и бедствия. Част от занятията са реализирани в сътрудничество със „Space Camp" в Измир, акредитиран от НАСА. Най-изявените деца формират българските отбори, които ежегодно взимат участие в международните програми на "Space Camp".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай