Четвъртък,

Българските ученици се завърнаха от лагер на НАСА

От: Администратор -
3563
Българските ученици се завърнаха от лагер на НАСА
A
A
A

Измир. Тридесет и трима ученици от цяла България завършиха своето обучение и се завърнаха от научно-образователния космически лагер Space Camp Turkey. Той е един от трите учебни центъра на Американската космическа агенция NASA извън САЩ и се намира в турския град Измир. Обучението на българските деца се проведе от 28 май до 3 август. Това беше третата българска група за 2013 г., а възрастта на учениците в нея е между 9 и 15 години. В групата взеха участие деца от следните училища и градове в България: ЕУ "Дорис Тенеди", 02-ро СОУ "Акад. Емилиян Станев", 119 СОУ "Акад. Михаир Арнаудов" и СПГЕ "Джон Атанасов" от гр. София, СОУ за европейски езици "Св. Константин-Кирил Философ" и МГ "Баба Тонка" от гр.Русе, СОУ "В. Левски" от гр. Троян, МГ "Д-р Петър Берон" от гр. Варна и СОУ "Христо Ясенов" от гр. Етрополе.

Български ученици се обучават в космическия лагер в град Измир вече девета поредна година. По време на игрите в лагера участниците от България и други страни се разделят на отбори на база на възрастта и уменията, които притежават. Отборите носят имена на различни небесни тела. Така отбор „Нептун", в който петима от участниците бяха от България, спечели награда за най-добре изпълнена мисия. Децата са осъществили успешно симулирано приземяване на совалка, взимали са правилни решения в рискови ситуации и са показали умения за съвместна екипна дейност.

По време на обучението са взели участие ученици от България, Турция, Гърция, Йордания и Япония, като са общували помежду си на английски. Една от основните цели на съвместните занимания и отборните игри е била и да се постигне пълноценен диалог между децата от различни държави.

„Щастлива съм, че програмата, по която работим, оказва много разнообразен полезен ефект върху децата. Те имат възможност да обогатяват своите знания в много сфери на науката, а също и да изграждат себе си като личности. Предизвикателствата, пред които всяко едно занимание в космическия лагер ги поставя, позволяват на детето да осмисли и да реши само какви действия да предприеме в дадена ситуация. Това развива способността за взимане на решения, както и комуникативните умения, правилна преценка на различни променящи се ситуации, цялостния поглед и логическото мислене. А освен всичко останало, обучението в космическия лагер е забавно, което също допринася учениците да усвояват по-добре новите знания", обясни Марина Каменова от Център за творческо обучение, който е представител за България на Space Camp Turkey.

Космическият лагер в Измир предлага разнообразни дейности за обучаващите се като наблюдаване на излитане на совалка, приземяване на совалка, симулация на изпадане в безтегловност и др. Целта е учениците да придобият полезни знания в сферата на астронавтиката и космонавтиката. По време на лагера младежите имат възможност да използват симулатори на совалки, в които усещанията са най-близки до реалните. Последната за тази година българска група ще замине за космическия лагер на 18 август, неделя.

Центърът за творческо обучение провежда образователни програми за деца, учители, както и редица други дейности. Той акцентира върху развитие на способности и умения, като самостоятелно изследване на проблеми и взимане на решения, прилагане на знанията за решаване на практически задачи, реалистична самооценка и самочувствие, формиране и отстояване на собствено мнение, по-добра комуникация и ефектива работа в група. Програмите на Центъра включват дейности по природни науки с експерименти, познания за Космоса с конструиране на ракети, опознаване на човешкото тяло и режими на хранене, познавателен и забавен спорт, себеизразяване и различни техники за общуване, оцеляване и действия при кризисни ситуации и бедствия. Част от занятията са реализирани в сътрудничество със „Space Camp" в Измир, акредитиран от НАСА. Най-изявените деца формират българските отбори, които ежегодно взимат участие в международните програми на "Space Camp".


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички