Петък,

Артистичният хайлайф на Русия пазарува палати в Българево

От: Failed to load user -
4200
Артистичният хайлайф на Русия пазарува палати в Българево
A
A
A

Къде е руският Бевърли Хилс? Оказва се, на българското Северно Черноморие. Руският Д'Артанян Михаил Боярски, баритонът Сергей Захаров, художникът Иля Глазунов, бардът Олег Газманов и правнучката на легендарния Пьотр Смирнов - ученият доц. Тамара Смирнова, са намерили рая на север от Варна. Нещо повече - именитите братушки градят колония на Черноморието ни.
-------------------------------
Пръв повлякъл крак носителят на "Златен орфей" Сергей Захаров. Баритонът си взел къща в Българево, а крайморските му имоти бързо се умножили до три - на обща стойност 115 000 евро. Къщите са двуетажни, ново строителство. Разбира се, в квартала на братушките всички имоти са с басейн и барбекю, поне два гаража и високи дувари, коментират местните. След Захаров по Българево се запалили и художникът Иля Глазунов и поетът, певец и композитор Олег Газманов. Сред последните заселници, сдобили се с шато в Българево, е и руският Д'Артанян - Михаил Боярски. Местните разказват, че мускетарят купил една от къщите на Захаров през 2011 г. Самият Сергей

се оглеждал за още един имот

в Българево. Искал къща с голям двор, който да превърне в овощна градина, шушукат в селото. Местните са категорични, че и четиримата им видни руски съселяни не обичат публичните изяви. И когато са на ваканция в Българево, не напускат имотите си - само отскачат на пазар до Варна. Заминат ли си, поверяват грижите за палатите на агенция за недвижими имоти. А Захаров дори дава морските си резиденции под наем на богати руснаци, носи мълвата в селото край Калиакра.
С единия крак в България е и потомката на световноизвестния руски род - Тамара Смирнова. 74-годишната дама е правнучка на един от създателите на легендарната водка. Доцентката идва в България за първи път през далечната 1982 г. за участие в научна конференция по програма "Интеркосмос". И се влюбва. Въпреки че е обиколила доста страни в света, Смирнова е категорична, че най-хубавият летен отдих е тук - в България. На Добруджанското крайбрежие

климатът е като в Крим, а пейзажът - ала Прибалтика

Тамара и добавя: "Това е истинско райско кътче". Тя разкрива, че вече 13 г. неизменно почива през лятото в Албена, като добавя, че тук на нашето Черноморие е пораснала и внучката й Александра, която сега е вече 17-годишна.
На този етап Смирнова не мисли за българска резиденция. Заета е в родината. Има почти 50-годишен стаж в Института по медико-биологични проблеми на Руската академия на науките. В момента доц. Смирнова е отговорен секретар на комисията по биоетика - изследва различните влияния върху човешкия организъм. Като човек, занимавал се толкова време с изследвания и в областта на космонавтиката, я питам първо дали вярва в края на света, а тя с усмивка отвръща: "И аз го очаквах с интерес", но после вече съвсем сериозно добавя: "Има много наблюдения и изследвания, като според някои от тях земната ос се накланя. Някои учени дори твърдят, че може би земята ще се превърти и ще се промени магнитното й поле и южният и северен полюси ще сменят местата си", обяснява Смирнова. И не изключва възможността някой ден вместо в Българево да се изселваме на Марс. Не за ваканцията обаче, а тъй като бавно унищожаваме планетата си. "Факт е, че населението на света нараства, а храните не достигат. Отдавна има дефицит на белтъци, едни от жизненоважните вещества за човешкия организъм и затова има деца с издути кореми. Хората не осъзнават и това, че ще страдат страшно много и от продуктите, които са генномодифицирани

ГМО вече е навсякъде

а те са много вредни за човешкия организъм. Хората не знаят кои продукти да консумират. Почти във всичко се влага соя, която идва от Китай, а тя от години е генномодифицирана, защото населението в тази страна е голямо", добавя доц. Смирнова. В института й например правят експерименти как би се справил човешкият организъм в затворено пространство, както и това как биха се развили взаимоотношенията на хора от различни култури и нации. "В наземния ни комплекс имаме прекрасни условия, там работехме по проекта "Марс 500". В него се включиха доброволци от различни нации, които бяха в затворено пространство първо за 14 денонощия, като времето бе увеличено в третия етап до 105 денонощия. Това се прави именно, защото не се изключва един ден да живеем на Марс, но полетът дотам с кацане трае 520 денонощия", разказа за "Стандарт" доц. Смирнова.

Подвис става Малката Москва

30 руски семейства вече живеят в китното село Подвис, община Сунгурларе. Най-личният сред новодомците е известен в Русия музикант, който в Москва се шири в апартамент за 600 000 евро. Тузарят харесал именно Подвис за лятна резиденция, дори планирал да се пренесе да живее за постоянно в селото край яз. "Камчия", чиито жители наброяват 400 души. А покрай инвазията на братушки се превръща в поредната Малка Москва по Черноморието ни.
Истината е, че англичаните и ирландците препродадоха своите имоти на руснаци, коментира Рени Минчева от сдружението "Недвижими имоти" в Бургас. Братушките предпочитат да купуват къщи в села край Бургас или по-големите общини в областта, за да ги използват за целогодишно живеене. Но разликата между тях и англичаните е, че предпочитат готови за живеене къщи за по 15-20 хиляди евро. Докато британците преди години търсеха нещо по-скромно, което да ремонтират, и да живеят в него. Другата разлика е, че братушките предпочитат по комуникативни места за обитаване. Всички руски клиенти искат сградите да са с издадено разрешение за ползване и къщите, ако са по ново строителство, да имат акт 16. Ако имотът е отпреди 2001 година, да има съответните протоколи и строителните разрешения. Нужен е и документ, като кандидатстват за виза, че имотът е въведен в експлоатация и може да се ползва.
Руските клиенти също не купуват на всякакви цени, не се притесняват да се пазарят, признават брокерите. "Те също предлагат оферти и се стига до сделка, като се съберат интересите на купувачи и продавачи", обяснява Рени Минчева.

Чакат Тайгър Уудс и Линдзи в "Пирин Голф"

Голямата мечта на банскалии е, след като видяха вече елита на световните ски, да видят на живо и легендата в голфа Тайгър Уудс. Шансът това да се случи е доста голям, защото примата на ските Линдзи Вон си има апартамент в комплекса "Пирин Голф Клуб". Гадже на скиорката пък е не кой да е, а именно Тайгър Уудс. Вон получи апартамента като подарък за последната си победа за Световната купа в Банско. По същата линия с луксозни имоти в "Пирин Голф Клуб" се уредиха скиор номер 1 при мъжете Марсел Хиршер, златното момче на италианските ски Кристоф Инерхофер и легендарният слаломист Марио Мат. След успеха си в суперкомбинацията Инерхофер не се стърпя и посети комплекса, за да си види апартамента, но все още не е разпускал в него. Горд собственик на имот в луксозния голф комплекс е и футболист номер 1 на България Христо Стоичков. Апартаментъът на Камата е до този на Линдзи Вон.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията