Вторник,

7 причини да не връщат пушенето

От: Администратор -
2525
7 причини да не връщат пушенето
A
A
A

София. Да върнем цигарите в кръчмите - това бе заявка номер 1 на новия парламент. Каква цена ще платим, ако дадем на заден в битката с тютюна? "Стандарт" попита пулмологът д-р София Ангелова и експертите от сдружение "България без дим".

Цигарите атакуват всеки орган в тялото ни, категорична е д-р София Ангелова. На планетата има 1 милиард пушачи, порокът убива 6 милиона от тях всяка година. Пушенето повишава риска от развитието на белодробни, сърдечносъдови и онкологични заболявания, напомня д-р Ангелова. Освен това цигарите са враг на красотата, секса и доброто настроение. Затова "Стандарт" подреди 7-те причини пушенето да не се връща в закритите помещения.

1. Без дъх

Бич номер 1 за пушачите е хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). При нея в резултат на тютюневия дим настъпват промени в дихателните пътища и въздуха, който постъпва в организма, обяснява д-р Ангелова. При тежката форма кислородът е под 50 мм живак при норма от минимум 70. За да живеят, тези хора имат нужда от лечение с кислород, а то не се покрива от НЗОК. При ниския приток на кислород страда всеки орган. Повишава се рискът от стенокардия и инфаркт на миокарда, казва д-р Ангелова. Никотинът допълнително свива съдовете и увеличава риска. Също така страда мозъкът, тъй като кислородът е малко, за да го ороси. Хората получават главоболие, виене на свят, чувство за отпадналост, мускулите им атрофират, обяснява д-р Ангелова. Те не могат да работят и да се грижат за себе си. Прогнозите на СЗО за 2020 г. са, че ХОББ ще стане трета причина за смъртността, сега тя е на шесто място.

2. Инфаркт, здравей!

На второ място цигарите увеличават риска от сърдечносъдови заболявания. Сред тях са инфарктът и инсултът, чиято честота у нас е много висока. Страната ни оглави не една и две световни и европейски класации по смъртност от сърденосъдови заболявания, напомня д-р Ангелова.

3. Приятел на рака

Тютюнопушенето е рисков фактор и за всички онкологични диагнози, казва д-р Ангелова. На първо място цигарите водят до увеличаване на рака на белия дроб. Причината е, че този орган е директно атакуван от канцерогенните елементи в цигарите. Те обаче водят и до увеличаване на риска от рак на гърдата, на простата, на шийката на матка, рак на яйчниците, на пикочно-половата система, гениталната, устна кухина. Заболеваемостта от рак у нас постоянно се увеличава. Според данните на Националния център за обществено здраве и анализи през 2010 г. 3469 души от 100 000 са страдали от онкологична диагноза. През 2011 г. техният брой вече е 3602 на 100 000 българи.

4. Бой по красотата

Цигарите вредят дори на костите ни. Остеопорозата е болестта на чупливите кости. Тя засяга всяка трета жена и пети мъж над 50 години. Заради тютюна трябва да забравите красивите зъби, нежната кожа и блестящата коса. Доказано е, че ефектът на цигарите краде хубостта.

5. Убива сладостта

Пушенето уврежда нервните окончания в носа ни и ни лишава от обоняние и наслада над храната, защото то убива вкуса, напомнят докторите.

6. Смърт под юргана

Цигарите водят и до импотентност, доказали са лекарите. Ако искате да се радвате на секса, по-добре забравете за тях. Освен това тютюнопушенето може да ви остави и без деца. То намалява репродуктивните функции и на мъжа, и на жената.

7. Роби на порока

Смята се, че никотинът повишава настроението. Истината е, че многобройните токсини, които попадат в тялото ни с цигарите, водят и до лошо разположение на тялото, а оттам и на духа. И най-накрая - цигарите ни крадат свободата. Никотинът води до зависимост. Всяка изпушена цигара вече предполага следващата, точно както при всеки наркотик.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията