Неделя,

$113 000 за "Великият Гетсби" от 1925-а

От: Failed to load user -
1440
$113 000 за "Великият Гетсби" от 1925-а
A
A
A

Литературните реликви все още имат твърде много почитатели по света. Доказа го поредният търг на аукциона "Сотбис" в Ню Йорк, където доста скъпоценности на писаното слово намериха своите нови собственици. Бяха продадени артефакти, свързани с Франсис Скот Фицджералд, Джеймс Джойс, Джон Стайнбек, Алберт Айнщайн, а организаторите отчетоха приходи за милиони.

Един от най-ценните екземпляри бе копие от нулевата серия на класиката "Великият Гетсби" от Франсис Скот Фицджералд. То бе продадено за 112 500 долара. Изданието от 1925-а е принадлежало на известния американски литературен критик Малкъм Коули. В него той е добавил сто коментара и бележки на автора от неговото томче, което сега се пази в Принстънския университет. Любопитство предизвика и добре запазената корица, дело на художника Франсис Кугат. Вероятно и фактът, че сега върви най-новата екранизация на романа, е засилил интереса.

Друга книга на Фицджералд, "Flappers and Philosophers", копията от които се смятат за изключително редки, беше купена за 118 750 долара - около 3 пъти повече от първоначалната обявена цена. Томчето е издадено през 1920 година. На въпроса защо бе продадено толкова скъпо, от "Сотбис" отговарят: "Защото е от първите издания и има запазен автентичен вид."

Рядко феминистко и еротично издание от френската поетеса Луиз Лабе беше продадено за невероятните 485 000 долара. Публикувана през 1555 г., това е нейната единствена книга. Копие от творбата не се е появявало на търг от 1976 г. насам. Тя е подвързана в края на ХIХ век. Любопитно е да се спомене, че книгата беше оценена първоначално между 3000 и 5000 долара.
Особен уникат е стара грамофонна плоча със запис на Джеймс Джойс, в който той чете от своя "Одисей". Реликвата беше продадена за 43 750 долара - почти двойно повече от първоначалната цена. Записът е направен в известната книжарница в Париж "Shakespeare and Companу". Лично Джойс се е подписал и е сложил на плочата дата - 1924 година.

Шест непубликувани досега писма на Ърнест Хемингуей бяха продадени за 31 250 долара. В едно от тях, писано през 1931 г. до неговия приятел журналиста Гай Хайкок, големият прозаик споделя: "Не ти съобщих за книгата ми, защото да разкажеш за нея е толкова трудно, колкото й да я напишеш". Става въпрос за "Смърт след пладне" (1932) - публицистичен разказ за испанското бикоборство.

Други ценни предмети, които се похарчиха на търга, са нулева серия от книга на Джон Стайнбек, от "Save Me the Waltz" на Зелда Фицджералд, копие с автограф на "Да убиеш присмехулник" от Харпър Лий, кореспонденция и ръкопис на Дейвид Фостър Уолас, писмо с подпис на Алберт Айнщайн и снимка на Гертруд Щайн. Първото издание на есетата на Мишел Монтен от 1595 г. качи баснословно цената си. От първоначалните 10 хил. долара те си намериха нов купувач за 125 хиляди. Един от най-любопитните моменти по време на търга е историята със златния Нобелов медал на Уилям Фокнър, който остана без купувач. Отличието от 1949 г. вървеше заедно с квитанцията за получената премия към него "за огромния и уникален от художествена гледна точка принос за развитието на съвременния американски роман". Организаторите на търга се надяваха да получат поне 500 хиляди долара за тях, но останаха разочаровани. Същата съдба сполетя и оригиналните писма на Фокнър до неговата майка от Париж. Но пък автографът му за Албер Камю се раздели с предишния си собственик срещу 28 125 долара. На аукциона бяха предложени и голяма колекция от лични вещи, скици и чернови на писателя, които бяха открити тази година от неговите наследници във фамилното имение в щата Вирджиния. От общо 39 предмета бяха продадени само 24.


Всички новини от категория Мнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията