10-те най-лоши пароли

10-те най-лоши пароли | StandartNews.com

Ако сте от хората, които постоянно тръпнат в параноя дали някой няма да се докопа до личните им данни, обърнете внимание на най-често срещаните пароли. И не ги използвайте. Проучването е на Гугъл, а ако използвате някое от 10-те по-долу, значи сте особено уязвими откъм пробиване на Фейсбук или мейл кореспонденция.

1. Имена на животни

Когато избирате парола, която ще предпазва важна лична информация от недоброжелатели, е желателно да не използвате името не своя домашен любимец. Забравете за пароли като Шаро, Рики или Рекс, тъй като всеки може да научи името на вашия питомец.

2. Сватбена дата

Сватбените дати са изключително популярни пароли според Google. Важно е обаче да се постараете повече при избора на парола, защото лесно може да се разбере кога сте сключили брак. Помнете тази дата, щом дойде време за подаръци за годишнина, но никога не я пишете като пропуск към личното си пространство.

3. Рождената дата на ваш близък

Намирането на рождени дати не е голям проблем за хората, решили да разбият вашата парола в интернет. Бъдете внимателни с подобен вид цифри.

4. Имена на деца

Имената на деца са също сред най-популярните лоши пароли. Колкото и умилително да е, изберете друга дума - родителските чувства няма да пострадат.

5. Имена на любим

Подобно на паролата с име на ваше дете, от Google препоръчват да не използвате имена на ваши близки, любими, роднини.

6. Мястото ви на раждане

Пароли като "Sofia", "Varna" или "Plovdiv" не са препоръчителни. Дори и в настоящата ситуация, в която никой не е сигурен как точно се изписа на латиница името на града му.

7. Любимо място за почивка

Имена на любими ваканционни места са едни от най-често използваните, според проучването на Google. Те обаче не са добър избор за парола; като нищо може точно докато почивате на най-обичания курорт и сте далеч от компютъра, някой да пробие защитата ви.

8. Спортем тим

Много често използвана парола са имена на спортни отбори, особено ако сте запалянко. Щом сте стигнали дотам да сложите за парола любимия си отбор, то най-вероятно и тръбите постоянно за пристрастията си. И съответно всеки може да се досети за евентуалната ви парола.

9. Цифри

1234, в различна последователност. Една от най-често срещаните пароли е тази с няколко цифри от клавиатурата. Спестете си мързела и измислете нещо по-сложно.

10. Думата "Password" (парола)

Думата "парола" е може би най-лесната за разбиване, а адски много хора решават "хитро" да сложат именно нея. Ползвайте единствено ако ползвате мейл за еднократна употреба, който така или иначе няма да използвате дълготрайно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай