Петър Кънев: Имаме зали, но нямаме салони

Петър Кънев: Имаме зали, но нямаме салони | StandartNews.com

„Идеята за лигата дойде през миналата година, когато видяхме опита с мъжката лига. В един разговор с проф. Герджиков, Данчо Лазаров, Сашо Йовков и други колеги и приятели, решихме че така професионално, както подходиха през миналата година Вальо Михов с „Булстрад" и колегите от генералния спонсор „Бачково", трябва и ние да се постараем и да направим същото в женското първенство." Това заяви, на днешната пресконференция в „Пресклуб България", президентът на новата Национална волейболна лига жени "Демакс+" Петър Кънев.

„Генерален спонсор на НВЛ жени е „Демакс". Това е една група от фирми, където аз съм основен съдружник от много години в областта единствено и само на полиграфията. Лигата се казва „Демакс +", защото са 4 компании. До момента са осигурени 100 000 лв. Имаме генерален спонсор, имаме вече и два парафирани договора за основни спонсори. Предполагам, че крайният бюджет ще бъде в рамките на 150 000 лв, може и повече. Администрирането на лигата ще се извършва от БФВолейбол, както е и при мъжкото първенство", продължи Кънев, който е първи вицепрезидент на БФВолейбол.

„Направихме едно великолепно откриване на сезона със супер мача в Стара Загора. Бюджетът на лигата като предварителни разходи е между 100-120 000 лв. Към тях се включват всички съдийски и някои допълнителни разходи. Просто искаме да облекчим клубовете да не ги плащат те, а ние. Парите ще бъдат преведени на тях от специална бюджетна сметка на лигата, която вече е захранена с парите от генералния спонсор. Ще се опитаме да създадем и финансираме няколко допълнителни турнира. Дали ще бъдат само за жени или ще помогнем и за някои турнири за подрастващи деца, това вече е въпрос на възможности", каза още Петър Кънев и добави, че между 15 и 20 мача ще се излъчат по Българската национална телевизия и в частност по канала БНТ HD.

„Искам специално да обърна внимание, че тази година имаме някои нови участници в лигата. За съжаление в Сливен не се получиха нещата и отпаднаха. Но влязоха новите сили. Бургас с една доста сериозна амбиция от един огромен регион. Шумен влезе, Варна, Димитровград. Много често сравняват женския ни волейбол с Франция, Германия, Русия. Мога само да ви кажа, че в една Германия, клубовете са повече от картотекираните български волейболистки. Мога да ви дам и още едно сравнение като финансиране. Възнаграждението, което получава руската волейболистка Гамова е повече от целия бюджет на БФВолейбол. Бюджетът на двата волейболни отбора от руския град Казан, „Динамо" и „Зенит", е повече от бюджета на целия български спорт. В тази ситуация ние от ръководството на лигата ще търсим всякакви варианти и всякакви възможности. Планирали сме да обиколим няколко окръжни града, където новите кметове би трябвало да имат добро отношение и да се надяваме да разширим географията на женския волейбол", продължи президентът на НВЛ „Демакс +".

„Интересът за записване на деца, особено сега след Европейското първенство, е огромен. Колкото и странно да звучи големият проблем за големи зали, които да приемат европейски или световни първенства, беше преодолян. В момента в България имаме 5-6 зали, които отговарят или ще отговарят на всички изисквания. Но изведнъж се оказа, че имаме друг много голям проблем – нямаме салони, в които да тренират децата. В един огромен регион като Бургас с 300-400 хиляди души и голям потенциал, установихме, че имаме три залички, в които могат да тренират децата. Големият ни проблем е София. Коментирали сме това с г-жа Фандъкова. Тези дни ще имаме разговор с г-жа Фандъкова и проф. Герджиков. Мисля, че е недопустимо един град, който дава 40% от брутния вътрешен продукт на държавата да се дистанцира от двата основни колективни спорта – волейбол и баскетбол. Практически за трите основни клуба в колективните спортове – „Левски", ЦСКА и „Славия", Столична община не дава пукнат лев за тях. Водили сме този разговор. Има намерение Столична община, в лицето на г-жа Фандъкова, да помагат. Намерили сме и формата, под която да го направим. Намерили сме едно добро и елегантно решение за подпомагане.

Мисля, че сме един добър екип, един добър състав, който ще се мъчи да помогне. Общо взето тук са само хора, които дават за волейбола и не вземат нищо от него. Освен емоции и хабене на нерви", обобщи Петър Кънев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай