Лъвовете останаха четвърти

Лъвовете останаха четвърти  | StandartNews.com

Българският национален отбор по волейбол се класира на четвърто място в Евроволей 2015. След оспорвана битка с Италия, родните национали не успяха да се преборят за бронзов медал. 

Малкият финал на Евроволей 2015 в "Арена Армеец" в София започна с превес за волейболистите на Италия, които още в началото на двубоя поведоха с 6:2. България намали до 5:7 след атака на Тодор Алексиев. "Скуадра адзура" поведе с 8:5 при първото техническо прекъсване. Италия обаче стигна до успех в първата част с 25:20, след като Симоне Джанели вдигна с една ръка към Османи Хуанторена в зона 4 и той игра технично с блокадата.

Волейболистите на Италия поведоха от самото начало и във втората част с 5:3 и 8:5 до първото техническо прекъсване. България успя да намали до 11:12. При следващото разиграване обаче Симоне Джанели изведе Иван Зайцев без блокада и 13:11 за Италия. При това разиграване Николай Пенчев стъпи накриво и се наложи да излезе от игра. При 12:18 селекционерът на България взе и второто си прекъсване в гейма. Атака през центъра на Матео Пиано и 20:12 за Италия. "Адзурите" стигнаха до геймбол при 24:14 след контраатака на Симоне Джанели. Италия спечели втората част с 25:14. 

Италианските волейболисти поведоха отново в началото на 3-ата част с 8:6. Българските волейболисти съумяха да обърнат развоя на гейма и поведоха с 10:9.  Въпреки шока от края на втория гейм, родните национали започнаха концентрирано третата част, а резултатът вървеше точка за точка преди Италия да поведе с 8:6 на първо техническо прекъсване. Единичен блок на Теодор Тодоров отново доведе до изравняване при 8:8, а след топка в аут на Ланца поведохме с 10:9. В следващите разигравания българите печелеха своите точки и при 24:21 имаха три геймбола. Първият бе спасен от „адзурите", а при втория не успяхме да организираме атака след началния удар на Хуанторена. Италия се доближи на точка, а Константинов поиска прекъсване. След него обаче Ники Учиков игра успешно по италианския блок, с което затвори гейма в полза на България – 25:23.

Четвъртият гейм започна с 2 поредни точки за съперника, които набързо бяха върнати, а след силния начален удар на Учиков, Зайцев игра по антената, за да поведем с 5:4. Блокада на Градинаров направи 6:4, а първата техническа пауза дойде при 8:7 за българските момчета. За съжаления, българските национали не успях да вземат превес в края на гейма и така България загуби от Италия с три победни гейма срещу един в полза на съперниците. 

Веднага след мача, Владимир Николов каза, че чувствата са смесени. "Има горчилка след загубата. Няма как, всеки спортист се бори за победа, но от друга страна имахме много проблеми и то не само здравословни", коментира родният национал. "Смятам, че въпреки загубата публиката може да оцени това което направихме. Борихме от първата до последната точка.", каза още той. "Въпреки всичко съм щастлив от оценката, която ни дава публиката, а тя е отлична", завърши Николов. 

"В тази ситуация днес не издържахме и физически и психически", каза пък селекционерът на националите Пламен Константинов. Той поясни, че основното оръже, което са имали италианците е бил сервисът и разликата в атаката, на които ние не сме успели да отговорим адекватно. "Мисля, че отборът игра на границата на възможностите си, може би в момента и малко ги надскочи. Очевидно на това първенство така ни е било писано - да губим един след друг състезатели, но независимо от това мога да поздавя момчетата за това, че дадоха всичко от себе си", каза още Константинов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай