За младите хубавият живот не се постига с образование

За младите хубавият живот не се постига с образование | StandartNews.com

Имахме над 20 пробни изпита за матурите

Тази година на изпита по математика след 7 клас имаше рекордно количество слаби оценки. Защо е така, попитахме Атанас Иванов - доктор по философия, създател и идеен ръководител на Школа "Иванови" и ЧСОУ "Евростар".

- Г-н Иванов, защо при съотносима трудност на задачите от миналата година има такъв рязък спад в успеваемостта по математика ?
- Поради комплекс от причини. Първата - негативните промени в ценностната система на подрастващите. Все повече млади хора са убедени, че пътят към хубавия живот не минава през солидното образование. Познатият от минало хъс към знания бавно, но сигурно отстъпва на зомбиращото "чатене" в интернет. Все по-малко са хората, които са убедени, че математиката е гимнастиката за ума, че тя е онзи фитнес, който прави мозъка благоприятна почва за всякакъв вид знания. Моделите за подражание от тв екрана подсилват надеждата, че успехът може да дойде и без много труд. Като резултат - рязък спад в мотивацията за учене. Рязко е намален и броят на учениците, които са се включили във втория допълнителен модул, което означава, че те не искат да продължат обучението си в училища, където изискванията са по-високи. Втората причина е форматът на изпита. Решаването на задачи с избираем отговор не помага за формиране на умения за търсене на причинно-следствената връзка, за развиване на творческото мислене, а тласка към хазартен подход. При това замерване не се отчита видът на грешката. Практиката показва, че по -полезен е случаят, когато трябва да се разпише решението на няколко задачи, обхващащи целия материал. Дори да не е получен верният отговор, ако грешката е техническа, ученикът получава някакви точки, а не, както сега, пълно отрицание. Задачите с отворен отговор са по-изгодни не само от гледна точка на оценяването, но те са ефективен инструмент за формиране на умение за поддържане на устойчиво внимание, за усвояване на техниката за четене с разбиране, за преборване с характерната за възрастта разсеяност. По БЕЛ форматът е ориентиран повече към самоцелни знания по граматика, а не към създаване на интерпретативен текст. На изпита се иска ученикът да прави преразказ върху непознат текст и то без елементи на разсъждение. Писането на съчинение разсъждение по изучавано произведение е подход, който години наред помогна на хиляди деца да обогатят своя изказ, да могат да се изразяват красиво. Когато това на изпита не се изисква, е логично подготовката в тази посока да се неглижира и още повече да се задълбочи езиковата безпомощност на децата.Третата причина е недостатъчният хорариум и небрежното преподаване .

- И тази година обучаваните в ЧСОУ "Евростар" и Школа "Иванови" ученици се представиха блестящо. Как успяхте да се преборите с изброените обективни трудности ?
- Много труд и безкомпромисен контрол. През лятото учениците изпълняваха специално подготвена програма за самоподготовка, която се подпомагаше чрез дистанционно обучение - три пъти седмично по 2 часа консултации в скайп. От 1 до 14 септември, когато другите блажено се протягаха по плажовете, нашите питомци учеха по 8 часа на ден. Проведени са над 20 пробни изпита с подробен анализ тип "мозъчна атака". В основата обаче е 30-годишният опит, който няма как механично да се приложи от други.

- Не е ли това голямо натоварване, как издържат децата ?
-В началото има хленч, но когато дойде моженето, то е като бензин в огъня на искането. Показателен е случаят с 8 клас. До сега те имат научени над 4500 думи и изрази на немски и английски език. Направихме предварително замерване , което показа, че ще успеят с лекота да вземат изпита за ниво В1. Проблемът е в родителите. Любовта на много от тях се превръща в състрадание. Затова и отношението към нас не е еднозначно. Има и такива родители, за които "гроздето е кисело".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай