Неделя,

Турнир по тенис на маса събра 500 деца и видни гости от Европа

От: Администратор -
201
Турнир по тенис на маса събра 500 деца и видни гости от Европа
A
A
A

Над 500 деца от 34 училища изпълниха до край тренировъчната зала на Арена Армеец за да отбележат рекордното по брой участници III градско ученическо индивидуално първенство по тенис на маса от V до ХII клас. Организатори са Столична община, фондация „София – Европейска столица на спорта 2018", Българска федерация по тенис на маса и Регионално управление на образованието - София-град.

Турнирът е част от програмата на София2018 за възстановяване и утвърждаване на ученическите и градски първенства в отделните спортове, популярни сред младите хора в градска среда. Многото участници наложиха организирането му в по-голяма зала, тъй като тази в Диана вече се оказа тясна да побере много приятели на спорта с най-малката топка.

Сред официалните гости тази година имаше видни европейски гости. На откриването присъстваха Джан Франческо Лупатели – основател и президент на ACES EUROPE, асоциацията на европейските градове и столици на спорта и Хуго Алонсо – генерален секретар на ACES EUROPE, а по-късно в залата бе и Роналд Крамър – президент на Европейската федерация по тенис на маса и др.

Приветствие към участниците отправи Анатоли Илиев – орг. секретар на София – Европейска столица на спорта, а турнирът бе открит от Стефан Китов, президент на Българска федерация тенис на маса. Г-н Лупатели връчи специални медали са принос в спорта на Стефан Китов и на Мариана Стоилова – старши експерт по физическо възпитание от Регионално управление на образованието София град. Награди имаше и за представителите на училищата с повече от 10 участника в турнира – те получиха комплект тенис ракети и топчета.

Турнирът се провежда по системата „елиминиране чрез една загуба", 2 от 3 гейма, като възрастовите групи са три:
* V – VII клас - момичета и момчета, родени 2006, 2005, 2004 г.
* VIII – X клас - девойки и юноши, родени 2003, 2002, 2001 г.
* XI - XII клас - девойки и юноши, родени 2000, 1999 г.

С особен интерес бяха проследени и станалите вече традиционни демонстративни срещи. На централната маса този път излезе една от най-добрите състезателки в България - Есин Саид, която ще участват на Световното първенство в Халмщадт (Шв) следващия месец. Нейните разигравания с малкия талант Георги Стоянов бяха изгледани от всички със затаен дъх.

Още в дебютното си издание преди две години турнирът събра в национален спортен център по тенис на маса „Диана" над 120 деца, които определиха най-добрите в 6 възрастови групи за ученици – момчета и момичета, юноши и девойки. Огромен интерес тогава предизвика присъствието в залата на легендарната състезателка и треньорка Даниела Гергелчева. 20 години след като прекрати активна състезателна дейност тя отново хвана ракетата и сътвори невероятно шоу. Най-успешната българка в историята на този спорт направи демонстративни игри с част от децата и шампионите на турнира, а по време на официалното откриване беше отличена със специален приз за принос в спорта от „София – Европейска столица на спорта", като наградата бе връчена от общинския съветник Анатоли Илиев, организационен секретар на София2018. Във второто издание на турнира през 2017 г. участваха 190 ученици, а сега те вече са над 340.

Организаторите раздадоха фланелки за всички участници и други материални награди за най-атрактивните в отделните възрастови групи.


Всички новини от категория Интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията