Слави не е политически девственик

Манолова отдавна води недискретна кампания, казва политическият анализатор Георги Хризанов

Слави не е политически девственик | StandartNews.com

Манолова отдавна води недискретна кампания, казва политическият анализатор Георги Хризанов

- Може би беше очаквана, но беше ли обективно обусловена появата на партия „Няма такава държава“, г-н Харизанов?
- Не виждам от какво би могла да е обективно обусловена. От една страна – всеки е свободен да се сдружава около идеи и политически програми, от друга – последните избори още веднъж показаха, че на политическия терен няма енергия за нови проекти. Потвърждаването на ролята и подкрепата на водещите партии е факт. Но вижте, всеки нов играч може да допринесе за обогатяване и повишаване на качеството на политическия живот ако, разбира се, си го постави за цел.
- Новият политически проект ще разбърка ли колодата партийни карти и как?
- За мен няма голямо значение дали вотът на недоволните и антисистемните гласоподаватели ще отиде при Марешки, Трифонов или Сидеров. Такива гласоподаватели има, те не са никак малко и да, те искат и търсят своето политическо представителство. Прочее не е много трудно да бъдат приласкани – вкарайте ярки послания срещу статуквото, срещу партиите, срещу политиците, срещу администрацията, срещу бюрократичния елит, и рецептата е почти готова. Допълнена от няколко разпознаваеми лица, които не са очернени от участие в политиката до момента – и хоп, работи безотказно.
- Дългия ли е българският Зеленски или българският Бепе Грило?
- Не мисля. За разлика от цитираните от вас лидери, г-н Трифонов е близко до политиката, а на моменти и пряк участник в нея, още от времето, по което оглави протестите срещу Жан Виденов с „Пътнико Виден, пътнико Off“. През годините е подкрепял и издигал кандидати за президент, за народни представители, за партийни лидери... Което ме кара истински да не разбирам опита му да се представи като политически девственик и като човек, който сега пристига. Това съвсем, съвсем не е така.
- Какъв според Вас ще бъде профилът на партията на Слави и към кой електорат ще бъде ориентирана тя?
- Вече споменах - протестен, антисистемен, антибюрократичен, антиполитически в смисъла на сегашното статукво. Нищо кой знае колко оригинално.
- Има ли потенциал Слави да повтори успеха на Царя и на Борисов през 2009 г.?
- О, категорично не. Ако е имало такъв момент, той беше след вълната, предизвикана от референдума на Слави, помогнал за победата на Румен Радев на президентските избори и впоследствие довел до оставката на Бойко Борисов и до предсрочни парламентарни избори. Този момент отмина и онази енергия е отдавна изгубена.
- Очаквате ли Дългия да играе още на местните избори? За кои градове?
- Не. Датата на обявяване и учредяване на „Няма такава държава“ (що за шантаво име на партия) е 5 октомври – 20 дни след изтичането на законовия срок за регистрация и участие на местните избори. И това не е случайно.
- Как ще се отразят на предизборната кампания намалените партийни субсидии? Ще имаме ли кампания без рекламни клипове?
- Зле. Орязването на субсидиите за мен е грешка, която тепърва ще даде своето негативно изражение върху политическите и предизборните процеси. С интерес ще наблюдавам как ще се развият местните избори, въпреки че поради спецификата си – много кандидати в много на брой населени места, финансирането на тази кампания е силно децентрализирано и без единни многомилионни медийни бюджети, изхарчени от партийните централи в големите национални медии.
- Партиите вече започнаха да номинират кандидатите си за кметове. В кои областни градове очаквате най-ожесточени битки?
- В София и в Пловдив. Без да подценявам останалите общини, това са знаковите градове, които ще решат много, много неща.
- Каква е прогнозата Ви – ще участва ли Мая Манолова в надпреварата в София и какъв резултат би постигнала?
- Госпожа Манолова е в неособено дискретна кампания от много време насам и обявяването на кандидатурата й според мен е просто въпрос на време. При сегашните настроения я виждам като сигурен участник в евентуален балотаж и като опасен съперник на Йорданка Фандъкова, способен да сформира широк анти-ГЕРБ фронт.
- Ще се отрази ли хакерската атака срещу НАП на резултатите от местния вот?
- Не виждам връзка. Да, имиджът на държавната администрация пострада и да, първите послания след кризата бяха тотална ПР катастрофа. Но все пак стана ясно, че първо става дума за злонамерена и целенасочена кражба на данни и второ, че виновните служители от НАП бяха уволнени. Разговорът за това дали държавата може адекватно да заплаща на най-добрите в този бизнес, за да пазят данните й, е дълъг и сложен. И той в много малка степен касае местната власт, защото там финансовите ресурси са още по-скромни. Но доколкото управляващите са виновни за всичко – не можем да отречем, че ГЕРБ и „Обединени патриоти“ носят негатив и от тази криза. Дали той ще се отрази на резултатите от местните избори, предстои да разберем, но според мен няма да е в кой знае какви мащаби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай