Сирийският посланик: Нека има опозиция, но да няма агресори

Сирийският посланик: Нека има опозиция, но да няма агресори | StandartNews.com

Реших да започна серия от интервюта за кризата в Сирия. Първото от които с г-н Башар Сафие, временно управляващ мисията на Сирия в София.
Въпросите по-долу са съставени от питания на хора, събрани главно от социалните мрежи, за да може да удовлетворят максимален кръг от хора.
Досега дипломат не е отговарял на въпроси, зададени през Фейсбук, а г-н Сафие спази уговорката - да не пропуска отговор на всеки от тях.

- Г-н Сафие, има ли патриоти в Сирия и кои са те?

- Разбира се, че има. Всеки човек, който е против чуждите нашественици, външната агресия и тероризма, е патриот независимо дали подкрепя правителството или не. Но тези, които приветстват външна намеса - била тя чрез чужди войски или джихадисти, свързани с "Ал Кайда", събрани от над 80 страни - е далеч от патриотизма и показва сериозна политическа незрялост.

- Ако имате възможност да се разграничите от официалната правителствена линия, до каква степен бихте били съгласни с действията на режима през лятото и есента на 2011-а?

- В началото на протестите в Сирия бях като повечето сирийци и подкрепях исканията на протестиращите. Но когато тези протести се превърнаха във въоръжени нападения над органите на реда, застанах със сирийското правителство, което защитаваше народа. След като станаха ясни и външните намеси, станах още по-категоричен, че позицията, която взех, е правилна.

- Ако Асад остане на власт, как според вас правителството може да стабилизира страната? Тук визирам както кюрдите, така и мнозинството от сунитите - за последните особено в религиозен и икономически план.

- Президентът Асад предложи общ политически план. Tой поставя промени в политическия режим на страната чрез партийния и избирателния закон. Тези закони позволяват на която и да е партия, независимо от кой етнос или религия е, да наложи присъствието и представителството си в страната.

- Предвид ролята ви като дипломат в България, какво правите вие за помирението между двете групи, организирали се сред сирийската общност?

- Преди да дойда тук, получих инструкции от министъра на външните работи Уалид Ал Муалем за сплотяване на сирийците в България. За тази цел се срещнах многократно с хора, които твърдят, че са представители на външната сирийска опозиция, обсъждахме дълго положението в Сирия. Оказа се, че повечето от тях не знаят какво се случва в страната, гледали са само едната гледна точка, без да изслушват и другата. Те не осъзнаваха катастрофалните последици от това да смятат себе си за част от външната опозиция. Има хора, които имат лична изгода от това да са опозиция. Те се възползват от средствата, които Саудитска Арабия и Катар им предоставят. А и твърде често са на принципа: опозиция заради идеята да си такъв. Част от опозицията злоупотребява с финансовото положение на сирийци и ги вкарва във вече известения бизнес с коли до Сирия, без да знаят колко е опасно за страната. Проявих желание да разговарям с абсолютно всички, отворихме широко вратите на посолството. Уредихме на повечето от тях проблеми, свързани с изтекли паспорти, лични карти и др., за да могат да живеят нормално и да не бъдат в тежест на България. Все още поддържаме контакти с повечето от тях. Чрез вас приканваме абсолютно всички сирийци, които имат каквито и да са проблеми, да се обърнат към посолството, ще направим всичко възможно за разрешаването им.

- Получавали ли сте нареждания за стартиране на една или друга официална "информационна" кампания в българските медии след пролетта на 2011 г.?

- Задачите на всеки дипломат е да представи страната си по възможно най-добрия начин пред всички институции в държавата, в която е. Това включва и медиите. Задачата ми като дипломат е да обясня позицията на родината си, в която съм напълно убеден и подкрепям. Българските медии като цяло са неутрални. Разбира се, ние нямаме никакво влияние върху тях.

- Има ли шанс държавата Сирия да представлява сирийския народ в близко и далечно бъдеще и ако да - очаквате ли промяна в механизмите на държавата? Ако не - ще има ли конструктивен диалог по евентуална алтернатива, или по-скоро заличаване на съществуващия апарат и принадлежащите му лоялни?

- Както казах, президентът на Сирия Башар Асад предложи общ план за изход от кризата и той включва нови партийни и избирателни закони. Вече имаме над 20 нови партии, много от тях са в опозиция на правителството. Част от този план също е организирането на програма за национален диалог, която има за цел да проправя пътя за национално помирение. Ще има със сигурност нов механизъм, по който да може всички да бъдат добре представени в управлението на страната.

- Какъв е изходът от кризата?

- Изходът е ясен. Прилагането на общия политическия план за мирно разрешаване на кризата, която президентът предложи. Приканвам всички да го разгледат много внимателно отново и отново, защото той съдържа отговорите на всички въпроси, които един нормален човек, който обича родината си, би задал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай