Ще се успокоя, когато сираците в Хитрино получат дом

Ще се успокоя, когато сираците в Хитрино получат дом | StandartNews.com

Готов съм да платя на адвокатите на местните хора, които съдят "Булмаркет", казва кметът  Нуридин Басри Исмаил

- Господин Исмаил, каква е ситуацията при вас, все още ли съществува опасност от обгазяване на селото?
- Да, има и теч, има и източване на тези вагони, които са "полегнали" и това е проблемът, при тях става по-трудно и по-опасно.
- А колко цистерни са източени до момента?
- Шеста се източва. Надявам се до края на днешния ден (понеделник - бел.ред.) и на следващата нощ поне с източването да е приключено. Настоявам фирмата, която се занимава с източването на газа, да бъде по-експедитивна, по-голяма технология да бъде включена, за да можем да съкратим времето.
- Кога ще приключи цялата тази операция с източването и обезопасяването на цистерните и кога хората ще могат да се върнат по домовете си?
- Мислех даже да е още днес (вчера - бел.ред.), но се оказа, че не съм познал. Сега вече нямам идея кога ще бъде отменена евакуацията в селото. Хората искат да се приберат в къщи и се надявам това да стане скоро.
- Как могат жителите на Хитрино, които са евакуирани, да вземат вещи от домовете си?
- Това вече се случва. Пускат ги организирано с охрана през четирите входа на селото, където има полицейски автомобили, които ги извозват и изчакват пред къщите, а после отново се оттеглят. Хората си вземат дрехи, документи, лични карти, лекарства, някои си прибират рецептурните книжки. Времето за организираното придвижване ще бъде ограничено. Лични автомобили не се допускат.
- Кога ще могат хората да погребат близките си?
- Днес (вчера - бел.ред) бе отслужена обща молитва в 12,30 ч в Шумен, преди петимата загинали да бъдат закарани за погребения на гробищата в три различни населени места.
- Хората искат ли да се върнат по домовете си?
- Кой не иска? Ние, като отидем на почивка, там може да е по-добре, по-луксозно, но искаме да се приберем в къщата си, без значение на това в какви условия живеем. Всеки си иска у дома.
- Какво очакват съселяните ви да се случи занапред?
- Очакванията на хората са и моите искания. А именно - напълно да бъдат възстановени щетите. Имаме уверенията на държавата, на която се надяваме най-много, да бъде подпомогнато сериозно, на 100 процента възстановяване на сградите, които са сринати до основи.
- От колко време сте кмет на селото?
- Четвърти мандат.
- Предполагам, познавате добре хората, които загинаха и пострадаха?
- Да, познавам ги много добре, толкова години сме били заедно. И сега като влезеш в селото и то да е пусто и да няма нито един човек, как да не ти е мъчно. Затова ми е толкова болно. За първи път, откакто съществува Хитрино, не се провежда прочутият хитренски пазар.
- Повечето хора в селото вероятно гледат животни. Кой се грижи за тях?
- С полицейските коли хората влизат за 15-20 минути. Гледат да издоят животните, да им сложат за ядене за едно денонощие, после напускат селото.
- Можеше ли да се избегне този инцидент?
- Продължавам да твърдя, че можеше, ако всеки съвестно си вършеше работата. В крайна сметка за всичко, което касае трагедията, ще се произнесат разследващите органи. Аз за себе си съм абсолютно убеден и съм сигурен, че причината за инцидента, е високата скорост на машинистите. И без значение на кого и каква е вината, аз ще окажа всякакво съдействие на хората, които толкова тежко пострадаха и са потърпевши, да бъдат обезщетени. Ще се успокоя и като човек, и като кмет, когато децата, останали сирачета, получат дом, когато по някакъв начин те са финансово осигурени. Те няма да имат никога вече бащи и майки, затова трябва да бъдат финансово спокойни. Готов съм да помогна на съселяните си да заведат индивидуални дела срещу фирмата - превозвач, която е собственик на катастрофиралия влак. Ще поканя юридически кантори, ще им осигуря офиси за работа, ако трябва и с лични средства ще платя юридическите хонорари, за да може хората да вземат в крайна сметка някакво обезщетение за това, което и морално, и материално преживяха. Трябва да се помогне на хората, които загубиха всичко.
- Търси ли ви някой от фирмата превозвач „Булмаркет", чиято собственост са цистерните на влаковата композиция-ковчег?
- Вчера (в неделя - бел.ред) от фирмата ме потърсиха с готовност да поемат разноските по погребенията, да помогнат с вода и с каквото могат. След като дойдат малко на себе си хората в селото, ще се съберем и ще преценим заедно с тях по какъв начин да подходим. Сформиран е кризисен щаб, който ще приема помощта, която пристига.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай