Сега или никога за Григор Димитров

Сега или никога за Григор Димитров | StandartNews.com

Българинът има шампионски качества, нужна му е увереност

През 2015 г. Григор Димитров бързо и окончателно пропиля инерцията, която беше набрал. 24-годишният българин, който преди време беше определян за изгряваща звезда и за бъдещ шампион в турнирите от Големия шлем, се оказа в задънена улица, от която изглежда невъзможно да излезе. Той непрекъснато пропадаше надолу през този сезон и вече е застрашен от изпадане от Топ 20 на световния тенис.

Малцина можеха да предскажат този обрат в кариерата му. Миналата година Димитров се изкачи до най-високота точка в нея - номер 8 в света, спечелвайки титлите в Акапулко, Букурещ и Куинс. А 15 месеца по-късно все още чака поредния си трофей.

Отстъплението е факт. Той не само не успя да завоюва купа през 2015 г., но дори не достигна до финал. Играта му сякаш замря, Григор не намери начин да се върне на правилния път и кой знае дали ще се окаже способен да го направи. Изненадваща констатация за момчето, което само преди година достигна до полуфиналите на "Уимбълдън". Когато победи Анди Мъри на четвъртфинал благодарение на виртуозното си представяне, бъдещето пред него изглеждаше бляскаво. А сега е мрачно повече отвсякога.
Едва ли ще е прекалено рано, ако определим сегашната ситуация като кръстопът за него. Той е сред утвърдените състезатели в мъжкия тенис и въпреки че все още е сравнително млад,

бавното му развитие се превръща в пречка

за него, а часовникът отброява времето, в което е длъжен да се докаже.
След "Уимбълдън" самият Димитров намекна, че усеща такова чувство, като заяви: "Аз съм на 24 и вече не се смятам за млад. Миналата година беше сензационна за мен и разбрах на какво съм способен. Влязох в ритъма, който винаги съм търсил, но през цялото време бях наясно, че е трудно той да се поддържа. Специално тази година преживях няколко трудности в опита си да се справя с това, че не играя така добре, както миналата година. Това се дължи отчасти на психическата устойчивост - нещо, на което наистина трябва да обърна внимание."

Състезателите узряват и откриват себе си по различен начин. Погледнете Стан Вавринка, чието възраждане по средата на кариерата му на 28 години му осигури 2 трофея от Големия шлем през последните 2 години. В мъжкия тенис днес изглежда възможно все повече тенисисти да достигнат върха си, преди да станат на 30. И можем да се уповаваме, че времето на Димитров все още не е изтекло. Но той е

длъжен да започне да показва положителни признаци

В противен случай ще бъде осъден да приключи като поредния състезател, който не е оправдал надеждите.
Кой е най-сериозният проблем, който му влияе в момента? Възможно е да е нещо просто, като липсата на увереност. В началото на 2015 г., когато беше разгромен от Роджър Федерер в Бризбейн и преживя фиаско срещу Анди Мъри на "Аустрелиън оупън", това бяха лоши признаци. По-късно в друг двубой на 2 пъти пропиля аванс от 3-0 сета и гневно разби ракетата си, а тази загуба зададе тона за това, което последва. Единствените му 2 победи над тенисисти от Топ 10 през този година бяха постигнати срещу Вавринка на клей, но шансовете му да направи пак такъв подвиг не са големи.

А и освен в Монте Карло и Мадрид Димитров не прекрачи четвъртфиналната фаза в нито един друг турнир. Най-доброто му представяне на голямо състезание беше при загубата от Мъри в 4-ия кръг на мастърса в Синсинати.
Преди наричаха Григор Showtime, но през този сезон той въобще не отговаряше на този прякор. Отпадането му от Михаил Кукушкин във втория кръг на "Ю Ес оупън" беше лошо, но абсолютното дъно беше, когато Джак Сок го отстрани на "Ролан Гарос" на нула. Униженият Димитров не успя да намери спасение за себе си и на "Уимбълдън", където Ришар Гаске го би в 3-ия кръг.

Оттогава Димитров претърпя сериозни промени. Неговият екип беше напуснат от Роджър Рашийд, който имаше възлова роля в успехите му през миналия сезон. Сензационната връзка с Мария Шарапова? Тя също приключи. Димитров дори игра с различни ракети в опит да намери правилното решение. На корта и извън него животът му претърпя сериозни сътресения през последните няколко месеца. И независимо дали те бяха оправдани или не, той най-малкото заслужава похвали, задето се опитва с всички сили да спре този процес. Но всички промени ще се окажат напразни, ако не започне да побеждава по-често.

Вероятно последното назначение на Франко Давин за треньор ще му помогне да постигне обрат в кариерата си. Давин работеше няколко години с екипа на Хуан Мартин дел Потро и изведе аржентинеца до титла на "Ю Ес оупън" през 2009 г. Точно от такъв човек има нужда Димитров в сегашния момент, защото

някой трябва да го държи под контрол

и да го накара да подобри играта си. Може би този човек ще се окаже Давин.
Димитров се бори с посредствеността, а е способен на много повече от това, което ни показа през 2015 г., а напрежението от лошите мачове трябва да бъде свалено от раменете му. Той определено притежава таланта да стане шампион. Но ще трябва да изчакаме още известно време, за да видим дали притежава нужния характер и вяра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай