Разказахме за връзката на Вазов и Славейков с Италия

Отбелязахме 140 години дипломатически отношения с над 20 прояви в София още пет града, заяви посланик Стефано Балди

Разказахме за връзката на Вазов и Славейков с Италия | StandartNews.com
  • Седмицата на италианската кухня по света представя кулинарните ни традиции
  • Отбелязахме 140 години дипломатически отношения с над 20 прояви в София още пет града, заяви посланик Стефано Балди


Тази година се отбелязват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Италия. С този юбилей бе свързано и 16-то традиционно издание на Италианския фестивал в България, който включваше над 20 културни, икономически и други прояви в София и в още пет други градове в страната. През 2019 г. се навършиха и 500 години от смъртта на гениалния италиански художник Леонардо да Винчи, олицетворяващ духа на италианския ренесанс. Тази годишнина бе отбелязана с интересна изложба за безсъмртния италиански творец. Посолството, Агенция ИЧЕ, Италианския културен институт, Италианска търговска камара в България и Конфиндустрия България с общи усилия организираха много събития събития, изложби и инициативи в областта на музиката, изкуството, киното, литературата, спорта, танците, театъра, кулинарията, издателската дейност и в науката и иновациите. Богатата на събития програма приключи неотдавна с междунарародна конференция за 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Италия, което става една година след освобождението на страната ни от османското владичество. Разнообразните и оригинални прояви в рамките на тази годишнина и многобройните събития по време на Италианския фестивал в България предизвикаха голям интерес сред многобройните български приятели на Италия и допринесоха за задълбочаване на връзките между двете страни и народи.

- Ваше превъзходителство, да ви попитам първо за последното от поредицата събития, които се случиха по време на Италианския фестивал в България - Международната конференция за 140-та годишнина от установяването на българо-италианските дипломатическите отношения. Какви бяха акцентите на този форум, в който участваха български и италиански историци? Бяха ли изнесени интересни, а може би и някои неизвестни факти за историята на вековните връзки между двете страни?
- Форумът бе идеален повод за размисъл и задълбочeно разглеждане на някои исторически аспекти от отношенията между нашите две страни. Това даде възможност за конструктивно съпоставяне не само на различни епизоди, характерни за историята на двете държави, но и на някои дипломати, изиграли особено важна роля. Такъв със сигурност е случаят на Вито Позитано и Енрико Де Губернатис. Освен това чрез срещата и дебатите форумът допринесе за засилване на връзките между академично-научните общности на двете страни. Застъпените теми бяха многостранни и обширни, включително задълбочено проучване на някои документи за Българската държава и Източния въпрос, взети от архива на Луиджи Корти – министър и дипломат през 1878 г. Някои презентации поставиха акцента върху икономическите и културни аспекти във връзка с някои български писатели от XIX и началото на XX век, като Иван Вазов, Константин Величков и Пенчо Славейков, а и религиозните аспекти по повод българското честване на празника на братята Кирил и Методий в Рим. Аз също лично се включих в работата на форума, анализирайки професионалните характеристики и работата на 36-тимата посланици, ръководили един след друг Посолството на Италия в София през тези 140 години. Със сигурност това са личности, допринесли за развитието и укрепването на приятелските връзки, съществуващи между България и Италия.
- Имаше ли съпътстващи конференцията събития?
- Да, форумът бе съпътстван и от две други важни инициативи, организирани от Посолството по този повод – изложба и представяне на книга. В историческо-фотографската изложба се пресъздават 140-те години посредством изображения, които представят различни етапи, характеризиращи дипломатическите отношения между Италия и България. Изложбата, показана за пръв път по време на форума, ще гостува в някои училища, университети и други български институции. По време на Форума бе представено и създаденото по този случай издание „История на дипломатическите отношения между Италия и България чрез италиански дипломатически документи“. В книгата, съдържаща 904 страници, са събрани италиански дипломатически документи, изпратени от или до Посолството на Италия в София, които вече са били официално публикувани от Министерството на външните работи и международното сътрудничество. Изданието, което може да се изтегли безплатно от сайта на Посолството, представлява необикновено богат източник на информация и дава възможност за подробно запознаване със събития, характеризиращи отношенията между двете страни от дипломатическа гледна точка. Предвижда се по-нататък да се публикуват презентациите от Форума, като те също ще бъдат качени на сайта на Посолството. Освен това на Форума бе прожектирано за пръв път видеото “Гости, а не пленници – 200 италиански кирасири в София през септември 1943 г.”, създадено от Посолството на Италия в София, за да разкаже за неизвестно досега събитие. Краткият документален филм-интервю пресъздава историята на 200-те италиански кирасири от кралската почетна гвардия, които намирайки се в София за погребението на българския цар Борис III, са арестувани от нацистките войски след обявяване на примирието между Италия и антихитлеристката коалиция на 8 септември 1943 г. Видеото е ясен пример за това, как разказаната история - дори и чрез кратки конкретни епизоди – може да допринесе за по-доброто познаване на историята на отношенията между две страни.
- Голяма роля за информацията и взаимното опознаване сега играят социалните мрежи. Известно е, че Вашето посолство има хиляди приятели във Фейсбук. Какъв бе отзвукът в мрежата за Форума и какви мнения се изказаха за българо-италианските отношения?
- Участието на публиката беше наистина изненадващо, като се има предвид, че става дума за конференция с научен характер. Освен присъствието по време на самия форум, в социалните медии бяха регистрирани над 300 директни гледания по време на излъчването на някои презентации. Сeга на нашата страница може да видите онлайн някои от основните моменти във Форума с достъп до снимки, видеа и представената по този случай книга.
- Програмата на тазгодишния 16-та Италиански фестивал в България бе особено богата. Бихте ли казали няколко думи за най-важните събития и за интереса на публиката към различните прояви?
- Посолството и Италианският културен институт открай време си сътрудничат в серия инициативи от културен характер, предизвикващи голям интерес сред българската публика. Някои примери за особено значими събития през тази година са изложбата „Цветни картини от древен Рим – мозайки от Капитолийските музеи“, показваща как различаването на изкуството от дизайна е съществувало още в древния Рим, а също и изложбата „Матера - нюанси“, представена в Пловдив и създадена по случай обявяването на двата града за европейски столици на културата 2019 г. Дейността по представянето на италианската култура в България се осъществява в различни области. И освен събитията, свързани с дизайна и киното чрез участие във фестивали и кинопанорами, бяха осъществени и много други инициативи, някои от които свързани с театъра и литературата.
- Интресно е да научим и какво ще следва през идните месеци в многостранните връзки между Италия и България – в политиката, икономиката, културата?
- Списъкът на предстоящите събития е много дълъг, но не може да не споменем „Седмицата на италианската кухня по света“ – годишна панорама, привличаща всеки път многобройни участници от Италия и България. В тазгодишното четвърто издание от 18 до 24 ноември ще се включат всички компоненти на системата Италия (Посолството на Италия в София, Италианският културен институт, Италианската търговска агенция ИЧЕ, Италианската търговска камара в България, Конфиндустрия България). Събитието ще бъде и възможност да се видят и по-малко известни аспекти на нашата кулинарна традиция. Освен това на 17 ноември в зала 2 на НДК ще бъде представено мултимедийно изпълнение, озаглавено „Leonardo Reloaded“ с главно действащо лице Martux_M – един от творците, които могат да се нарекат „маестро“ на съвременната електронна италианска музика. Събитието ще предостави и възможност да се види изложбата, създадена по случай 500 години от кончината на италианския гений Леонардо Да Винчи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай