Неделя,

Разказахме за връзката на Вазов и Славейков с Италия

От: Любомир Михайлов -
1668
Разказахме за връзката на Вазов и Славейков с Италия
A
A
A
  • Седмицата на италианската кухня по света представя кулинарните ни традиции
  • Отбелязахме 140 години дипломатически отношения с над 20 прояви в София още пет града, заяви посланик Стефано Балди


Тази година се отбелязват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Италия. С този юбилей бе свързано и 16-то традиционно издание на Италианския фестивал в България, който включваше над 20 културни, икономически и други прояви в София и в още пет други градове в страната. През 2019 г. се навършиха и 500 години от смъртта на гениалния италиански художник Леонардо да Винчи, олицетворяващ духа на италианския ренесанс. Тази годишнина бе отбелязана с интересна изложба за безсъмртния италиански творец. Посолството, Агенция ИЧЕ, Италианския културен институт, Италианска търговска камара в България и Конфиндустрия България с общи усилия организираха много събития събития, изложби и инициативи в областта на музиката, изкуството, киното, литературата, спорта, танците, театъра, кулинарията, издателската дейност и в науката и иновациите. Богатата на събития програма приключи неотдавна с междунарародна конференция за 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Италия, което става една година след освобождението на страната ни от османското владичество. Разнообразните и оригинални прояви в рамките на тази годишнина и многобройните събития по време на Италианския фестивал в България предизвикаха голям интерес сред многобройните български приятели на Италия и допринесоха за задълбочаване на връзките между двете страни и народи.

- Ваше превъзходителство, да ви попитам първо за последното от поредицата събития, които се случиха по време на Италианския фестивал в България - Международната конференция за 140-та годишнина от установяването на българо-италианските дипломатическите отношения. Какви бяха акцентите на този форум, в който участваха български и италиански историци?  Бяха ли изнесени интересни, а може би и някои неизвестни факти за историята на вековните връзки между двете страни?
- Форумът бе идеален повод за размисъл и задълбочeно разглеждане на някои исторически аспекти от отношенията между нашите две страни. Това даде възможност за конструктивно съпоставяне не само на различни епизоди, характерни за историята на двете държави, но и на някои дипломати, изиграли особено важна роля. Такъв със сигурност е случаят на Вито Позитано и Енрико Де Губернатис. Освен това чрез срещата и дебатите форумът допринесе за засилване на връзките между академично-научните общности на двете страни. Застъпените теми бяха многостранни и обширни, включително задълбочено проучване на някои документи за Българската държава и Източния въпрос, взети от архива на Луиджи Корти – министър и дипломат през 1878 г. Някои презентации поставиха акцента върху икономическите и културни аспекти във връзка с някои български писатели от XIX и началото на XX век, като Иван Вазов, Константин Величков и Пенчо Славейков, а и религиозните аспекти по повод българското честване на празника на братята Кирил и Методий в Рим. Аз също лично се включих в работата на форума, анализирайки професионалните характеристики и работата на 36-тимата посланици, ръководили един след друг Посолството на Италия в София през тези 140 години. Със сигурност това са личности, допринесли за развитието и укрепването на приятелските връзки, съществуващи между България и Италия.
- Имаше ли съпътстващи конференцията събития?
- Да, форумът бе съпътстван и от две други важни инициативи, организирани  от Посолството по този повод – изложба и представяне на книга. В историческо-фотографската изложба се пресъздават 140-те години посредством изображения, които представят различни етапи, характеризиращи дипломатическите отношения между Италия и България. Изложбата, показана за пръв път по време на форума, ще гостува в някои училища, университети и други български институции. По време на Форума бе представено и създаденото по този случай издание „История на дипломатическите отношения между Италия и България чрез италиански дипломатически документи“. В книгата, съдържаща 904 страници, са събрани италиански дипломатически документи, изпратени от или до Посолството на Италия в София, които вече са били официално публикувани от Министерството на външните работи и международното сътрудничество. Изданието, което може да се изтегли безплатно от сайта на Посолството, представлява необикновено богат източник на информация и дава възможност за подробно запознаване със събития, характеризиращи отношенията между двете страни от дипломатическа гледна точка.  Предвижда се по-нататък да се публикуват презентациите от Форума, като те също ще бъдат качени на сайта на Посолството. Освен това на Форума бе прожектирано за пръв път видеото “Гости, а не пленници – 200 италиански кирасири в София през септември 1943 г.”, създадено от Посолството на Италия в София, за да разкаже за неизвестно досега събитие. Краткият документален филм-интервю пресъздава историята на 200-те италиански кирасири от кралската почетна гвардия, които намирайки се в София за погребението на българския цар Борис III, са арестувани от нацистките войски след обявяване на примирието между Италия и антихитлеристката коалиция на 8 септември 1943 г. Видеото е ясен пример за това, как разказаната история - дори и чрез кратки конкретни епизоди – може да допринесе за по-доброто познаване на историята на отношенията между две страни.
- Голяма роля за информацията и взаимното опознаване сега играят социалните мрежи. Известно е, че Вашето посолство има хиляди приятели във Фейсбук. Какъв бе отзвукът в мрежата за Форума и какви мнения се изказаха за българо-италианските отношения?
- Участието на публиката беше наистина изненадващо, като се има предвид, че става дума за конференция с научен характер. Освен присъствието по време на самия форум, в социалните медии бяха регистрирани над 300 директни гледания по време на излъчването на някои презентации. Сeга на нашата страница може да видите онлайн някои от основните моменти във Форума с достъп до снимки, видеа и представената по този случай книга.
- Програмата на тазгодишния 16-та Италиански фестивал в България бе особено богата.  Бихте ли казали няколко думи за най-важните събития и за интереса на публиката към различните прояви?
- Посолството и Италианският културен институт открай време си сътрудничат в серия инициативи от културен характер, предизвикващи голям интерес сред българската публика.  Някои примери за особено значими събития през тази година са изложбата „Цветни картини от древен Рим – мозайки от Капитолийските музеи“, показваща как различаването на изкуството от дизайна е съществувало още в древния Рим, а също и изложбата „Матера - нюанси“, представена в Пловдив и създадена по случай обявяването на двата града за европейски столици на културата 2019 г. Дейността по представянето на италианската култура в България се осъществява в различни области. И освен събитията, свързани с дизайна и киното чрез участие във фестивали и кинопанорами, бяха осъществени и много други инициативи, някои от които свързани с театъра и литературата.
- Интресно е да научим и какво ще следва през идните месеци в многостранните връзки между Италия и България – в политиката, икономиката, културата?
- Списъкът на предстоящите събития е много дълъг, но не може да не споменем „Седмицата на италианската кухня по света“ – годишна панорама, привличаща всеки път многобройни участници от Италия и България. В тазгодишното четвърто издание от 18 до 24 ноември ще се включат всички компоненти на системата Италия (Посолството на Италия в София, Италианският културен институт, Италианската търговска агенция ИЧЕ, Италианската търговска камара в България, Конфиндустрия България). Събитието ще бъде и възможност да се видят и по-малко известни аспекти на нашата кулинарна традиция. Освен това на 17 ноември в зала 2 на НДК ще бъде представено мултимедийно изпълнение, озаглавено „Leonardo Reloaded“ с главно действащо лице Martux_M – един от творците, които могат да се нарекат „маестро“ на съвременната електронна италианска музика. Събитието ще предостави и възможност да се види изложбата, създадена по случай 500 години от кончината на италианския гений Леонардо Да Винчи.

 

 


Всички новини от категория Интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички