Отиде си от нас тенис легендата Николай Чупаров

Отиде си от нас тенис легендата Николай Чупаров | StandartNews.com

На 79-годишна възраст след мъчително боледуване ни напусна 10-кратният шампион на България по тенис змс Николай Чупаров. Той нямаше в арсенала си мощните удари и физиката на сегашните тенис звезди. Тогава ракетите бяха дървени и не изстрелваха топката. Чупето или Ники, както всички с любов го наричаха, притежаваше обаче други "оръжия". Той играеше много умно, беше блестящ тактик и стратег. И досега в българския тенис няма играч с неговия усет, който така безпогрешно да предугажда ходовете на своя съперник и да бъде винаги на точното място и в точния момент. Ние, тогава малчугани с ракети, се възхищавахме на късите топки, на прехвърлящите и минаващи удари на Бате Ники.

Със своите 10 шампионски титли поединично през периода 1954-1964 г. Николай Чупаров и до днес остава недостижим. С бързи реакции и винаги толерантен към партньора си, той беше чудесен играч и на двойки. Стана също 10 пъти първенец на двойки и 7 - на смесени. Първия значителен международен успех на родния ни тенис донася през 1958 г. именно смесената двойка Чупаров и Мария Чакърова с победата си в много силния тогава международен турнир в Циновиц (ГДР). Цели 17 години в националния ни отбор, Чупето има в актива си победи на "сингъл" над "звезди" като Йон Цирияк (партньора на Настасе) и Гого Визиру, "първа ракета" е при първото ни участие в Купата "Дейвис" срещу Франция, печели три международни турнира. Запаленият "славист" Николай Чупаров бе многостранен спортист - юношески шампион по тенис на маса, отличен футболист и голмайстор на малки вратички, излизал е дори на леда като хокеен вратар. Вещ познавач на спорта, дълги години той бе уважаван спортен коментатор в БНТ.

Траурната церемония ще се състои на 21 юни (неделя) от 12,00 ч на Боянските гробища. Поклон пред светлата ти памет, бате Ники!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай