Вторник,

Орбан поведе Европа към голяма промяна

От: Администратор -
Орбан поведе Европа към голяма промяна
A
A
A

- Г-н Марков, защо партията на Виктор Орбан спечели толкова убедително изборите в Унгария ?

- Считам, че това беше голям подарък на унгарския народ за юбилея на Виктор Орбан: 30-годишното му участие в политиката. Защото точно преди 30 години, на 30 март, той и група студенти създадоха партията на младите демократи ФИДЕС, която днес управлява. През всичките тези години Орбан не се скара със състудентите си, днес Янош Адер е президент, Ласло Кьовер е председател на парламента, а Тамаш Дойч е най-популярния му евродепутат. Орбан спечели трета поредна победа с 2/3 от гласовете. А да управляваш два мандата с такова мнозинство и не само да не омръзнеш, а да спечелиш трети с подобна смазваща победа има само едно обяснение - че си управлявал много силно. И Орбан наистина го прави.

- Все пак на какво се дължи тази огромна победа?
- Първо, на безкомпромисната политика на Орбан за защита на християнството. Още през 2012 г. той го издигна като основен конституционен принцип - самата конституция започва с думите "Боже, благослови унгареца", текст от химна на Унгария от 1844 г. Орбан каза:"Християнството е това, което спаси Европа и ние искаме да останем християнска страна." За разлика от Меркел, която се похвали че ислямът е вече част от Германия, Орбан се похвали, че няма да допусне ислямът да стане част от Унгария. И заяви, че тези хора, наречени бежанци, са нищо повече от завоеватели. Той първи в Европа би камбаната през 2015 г., издигна ограда по границата със Сърбия и Хърватска, прати на нея 12 000 войници и полицаи, мобилизира Вишеградската четворка.
С тази политика на затворени врати и на защита на националния суверенитет Орбан всъщност защити най-важната ценност - живота и здравето на своите граждани. Както в Унгария, така и в страните от Вишеградската четворка, не се случиха тежки терористични актове, както в Западна Европа.

- Как Орбан защитава тезите си срещу имигрантите?
- Орбан беше ясен - Унгария няма шеф, ние сме суверенна страна, това е нашият дом и с кой ще живеем в него си е наше право. Бежанците не ги мразим, но не можем да поемем това, което не можем да носим, те не подлежат на интеграция заради голямата разлика с нашия бит, култура и език. Той не изпълни квотите на Брюксел за имигранти. Предизвика референдум, на който 99 на сто от участвалите - 3 360 000 казаха "не" на квотите.

- Какво следва оттук нататък в Унгария?
- Това, което предстои, а по последни данни ФИДЕС ще има 134 депутати от 199, е да се запише в конституцията, че без решение на унгарския парламент заселване на чужденци в страната е невъзможно. Което означава, че това обвързва и следващите правителства за години напред. Орбан излезе с коледно приветствие, което беше четено повече от посланието на папата, в което каза - "Ще си защитим Рождество Христово и Коледа, дори и атеистите, които не постят и не ходят редовно на църква са християни, защото носят християнската култура, която е спасила Европа".
Очевидно е, че след тези избори разривът между Централна и Западна Европа по въпроса за имигрантите е непреодолим проблем и изисква ново решение. То не може да бъде друго освен, че западно-европейските страни ще носят в себе си исляма, както каза Меркел, с всички рискове от това. В същото време страните от Централна Европа няма да допуснат държавите им да бъдат други освен християнски. Ще чакат новите евроизбори, които коренно ще променят европейския парламент. Сегашният беше тъжен парламент, в който лобито на Сорос имаше 226 депутати. В новия европарламент ще влязат "Алтернатива за Германия", Партията на свободата в Австрия, Петте звезди на Италия, Северната лига и партията на Берлускони и т.н.
С други думи няма да има диктат от Германия, Франция и ЕС, който да е в състояние да подчини тези суверенни страни да приемат мигранти.

- Това е политическия аспект, но какво накара унгарците толкова силно да вярват в Орбан?
- Подкрепата и голямата победа на Орбан се дължи на чудесата в социалната област. Много бързо той успя да изправи икономиката след като завари многомилиарден дълг от експремиера Ференц Дюрчани. Орбан отказа да взима властта с пуч, но много бързо прие новата конституция, съкрати броя на депутатите от 380 на 199 и направи това, което първо обеща - да се наложи над монополите. Одържави част от водещите фирми в комуналната сфера - ВиК и електроразпределителните дружества, намали цената на тока, водата и газа с 25 на сто, а за бизнеса с 11 на сто. Изплати много бързо дълга към МВФ в резултат на много добра данъчна политика и отваряне на икономиката на изток . Миналата година тържествено заяви, че Унгария не дължи нито цент на нито една финансова институция или чужда държава. Отварянето на Изток стана чрез заливане на Русия с лекарства, вина, колбаси, плодове и зеленчуци, консерви и химическа промишленост. Само Китай купува 70 000 тона годишно свинско месо и 2 млн. патици. Китай откри в Унгария своя туристически офис, направи китайска банка и Пътя на коприната ще минава през Пирея и остров Чепел в Унгария. Има бум на инвестиции от Южна Корея и Япония, а Индия открива най-големия завод за гуми.

- Само личните качества на Орбан ли доведоха до този подем ?
- Той направи много силен екип от икономисти. Всички западни наблюдатели отбелязват изключително качествения шеф на Централната банка на Унгария - Дьорд Матолчи. Форинтът е национална валута, страната няма скоро за се насочи към еврото. Има много гъвкава данъчна политика за стимулиране на производството и привличане на чужди инвестиции. Орбан успя да свали безработицата до 3,8 пункта, разкри 800 000 работни места и постигна най-ниска инфлация от 42 години насам. Привлече 1 млн. нови граждани от съседните държави. И тенисистката Моника Селеш, която е от Нови Сад, взе унгарски паспорт, независимо, че е сръбска и американска гражданка. И Орбан е на път да направи Унгария 15 млн. души без да прекроява граници.

- Как всеки унгарец усеща положителните промени в джоба си?
- Орбан обяви 2018 г. за година на унгарското семейство. Даде много преференции за младите семейства. Направи 6-годишен платения отпуск на майките, държавата дава за трето дете 33 000 евро, отделно предоставя нисколихвен жилищен кредит за същата сума. За осем години раждаемостта скочи с 46 на сто.
Орбан предприе изключително мощно развитие на спортната база - инвестира 500 млн. евро в басейни, зали и ледени пързалки. Всеки унгарски треньор, който осигури олимпийски или световен шампион, получава по 3000 евро месечно до края на живота си. Будапеща посиня от плувни басейни, в 22 града направи закрити зимни пързалки и четворката мъже на шорттрек взе златен олимпийски медал.

- Ако трябва да се направи разлика между Западна и Централна Европа, каква е тя?
- Западна Европа е по-богата, а Централна е по-нормалната. В Западна Европа се възприема за нормално министър-председателят да се жени за мъж. Орбан казва - за разлика от Западна Европа, след няколко десетилетия нашите младежи няма да са малцинство в собствената си държава. Така, че следващата пролет ще се спре с опита Франция и Германия да командват ЕС.
Каква е разликата - никой не е имал смелостта след Втората световна война да се опълчи на СССР, а унгарците излязоха срещу 300 съветски танка. Западът защо не ходи да защити Крим? Защото нямат топки.

- Какви могат да бъдат паралелите с България?
- Паралелът с България е невъзможен, защото голямата разлика е в манталитета на двата народа. Там няма парламент и правителство, което да не си изкара мандата. Националното самочувствие е друго - унгарецът не обича да се кланя и да има началници. Още по времето на социализма те имаха частен сектор в селското стопанство. Там беше концертът на "Куин" през 1986 г., първата "Формула 1" в соцлагера през 1987, а през 1982 г. играха мюзикъла "Котките", когато у нас малко хора знаеха кой е Андрю Лойд Уебър. А ние ставахме и лягахме със Съветския съюз. Това раболепие се превърна и в настоящето - сега лягаме и ставаме с Брюксел. Няма как и да имаме лидер като Орбан, който е ходил от малък на църква, завършил е право и има куража да излезе да гони съветските войски, за разлика от Меркел.
Дори Чаушеску, диктатор и комунист, не изпълни решението на Варшавския договор и през 1968 г. не влезе в Прага. Днес Румъния, Словакия и Кипър не признават Косово. Защо България го признахме ? Защо не защитаваме националния си интерес?
Затова няма как да правим паралели, за съжаление ние сме на Балканите.


Всички новини от категория Интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички