Команечи короняса Гришо в Букурещ

Момичета се бият 10 минути за фланелка на хасковлията

Команечи короняса Гришо в Букурещ | StandartNews.com

Букурещ. Легендарната румънска гимнастичка Надя Команечи връчи титлата на Григор Димитров в Букурещ. Нашето момче триумфира без загубен сет на тенис турнира в румънската столица. На финала хасковлията победи чеха Лукаш Росол със 7:6 (2), 6:1. За Григор това е трети АТР трофей от и първи на клей. Той ще прибави 250 точки към актива си за ранглистата и ще се завърне на 14-о място в света. Хасковлията получи и чек за 77 318 евро.

Мачът започна отлично за Димитров, който проби съперника и поведе с 2:0. Шампионът от миналата година Росол обаче изравни. При 6:5 в своя полза Гришо изпусна четири сетбола, като при единия съдията видя удара на съперника му аут. Българинът джентълменски призна, че топката е закачила линията. В тайбрека нашият беше безкомпромисен и го затвори със 7:2. Във втората част Димитров отново дръпна с 2:0 и този път задачата на Росол се оказа непосилна. Чехът взе само гейм.

След последната точка Гришо отиде да прегърне мама Мария и татко Димитър, които изгледаха мача заедно с треньора му Роджър Рашийд. След това хасковлията се съблече гол до кръста за кеф на женската част от публиката и хвърли тениската си на момичета, които стояха зад стола му. Това предизвика 10-минутно блъскане и дърпане, в което 4-5 малчугани се опитваха да приберат екипа за себе си. Особено упорито се оказа едно момиче, което рискува да бъде удушено от съперниците си за екипа на българина. За щастие на феновете Гришо разхвърля още 4-5 неща от екипировките си. После опита да спре боя, като започна да дава автографи на разбеснелите си почитатели.

В момента, в който дикторът обяви името на новия шампион - Григор Димитров, майка му се разплака. Да го наградят излязоха носителката на 5 златни олимпийски медала Надя Команечи и първият номер 1 в тениса и двукратен победител в турнири от Големия шлем Илия Настасе, чието име носи турнирът. На трибуните пък бяха най-добрата румънска тенисистка в момента Симоне Халеп, която спечели турнира на шампионките в София миналата година, както и бившият съотборник на Христо Стоичков в "Барселона" Георге Хаджи.

Следващият турнир, на който Григор ще участва, е Мастърсът в Мадрид от 4 май. Миналата година там българинът беше спрян от Вавринка в трети кръг, след като преди това записа една от най-големите победи в кариерата си - срещу тогавашния номер 1 Новак Джокович.

Димитров: Благодаря за българските флагове

Григор Димитров специално благодари на родните фенове, които го подкрепяха от трибуните. "Видях много български флагове", отбеляза той и в този момент публиката избухна в аплодисменти. "Благодаря на цялото ми семейство и на треньора ми. Без вас нямаше да стигна дотук", каза още Гришо.

"Лукаш, извинявай", обърна се Григор към детронирания шампион. "Ти си страхотен тенисист, но по-важното е, че извън корта си страхотен човек. Поздравления за добрия турнир", добави Димитров. "През цялата седмица за всички нас бе много трудно заради времето, но всички на турнира се справиха отлично. Благодаря ви, ще се видим скоро", завърши шампионът.

Треньорът го надъхал с герои от войните

Роджър Рашийд надъхал Гришо за финала в Букурещ с разказ за Anzac Day (денят, в който Австралия и Нова Зеландия почитат жертвите от всички войни, конфликти и умиротворителни операции). "Разказах на Григор какво значение имаше уикендът в Австралия, така че той ходеше с малко австралийска гордост", разкри треньорът.

"Изглеждаш спокойно, вдигайки трофея. Наслади се на уикенда, добре свършена работа. Повече упорита работа и по-големите успехи ще дойдат", написа австралиецът в Туитър сред финала.

Шарапова спечели Порше за гаджето

Освен на титлата в Букурещ Григор Димитров ще се радва и на чисто ново Порше. Приятелката му Мария Шарапова за трета поредна година спечели турнира в Щутгарт. Този път на финала тя обърна добрата си приятелка Ана Иванович с 3:6, 6:4, 6:1. Освен с шампионския трофей, тя ще си тръгне от Германия с чек за близо 100 000 евро и 470 точки за ранглистата и "Porsche 911 Targa 4S". "Може би този път ще го дам на Григор", обяви тя на награждаването. Преди година се заговори, че Маша вече му е подарила една от колите, но самата тя отрече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай