Китайски инвестиции се насочват към България

Китайски инвестиции се насочват към България | StandartNews.com

Кметът на Шанхай всеки ден пие по няколко кофички БГ кисело мляко

Пътят на коприната пресича Пловдив и Розовата долина и може да докара милиарди инвестиции, казва Димитър Абаджиев.

Димитър Абаджиев е генерален консул на България в Шанхай, Китай. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализира международно право в САЩ. Депутат в 38, 39, 40 и 41 народно събрание. Бил е член на НИС на СДС основател и зам.-председател на ДСБ. През 2007 г. създава Единната народна партия - България. Бил е представител на България в "Набуко". От 2004 до 2006 г. е български наблюдател в Европарламента.

- Г-н Абаджиев, в края на ноември министър-председателят г-н Бойко Борисов, посети Китай. Какви новини да очакваме след това посещение?

- От 23 до 26 ноември 2015 в Китай беше на посещение най-мащабната правителствена делегация, която България някога е пращала в Китай досега. Тя беше оглавявана лично от премиера г-н Борисов, а в нея бяха включени още вицепремиерът г-н

Томислав Дончев и 6 министри, на регионалното развитие, на финансите, на икономиката, на земеделието, на транспорта и на външните работи. Срещите бяха проведени, както във формата 16 1, т.е. 16 Източноевропейски и Централноевропейски страни плюс Китай, така и двустранни.

Срещите започнаха с икономически форум в Шанхай, на който бяха представени възможностите за инвестиране в България, минаха през формата 16 1 на форума в Суджоу и завършиха със срещи в Пекин.

- Какви са основните насоки на китайския инвестиционен интерес към България?

- В Китай България е известна най-вече със своята Розова долина и с киселото си мляко. Представата е, че ние сме дълголетници, имаме прекрасна природа и нашето здраве и дълголетие се дължи до голяма степен на киселото мляко и другите натурални продукти, които използваме, както в храната, така и в козметиката. Разбира се, основната слава е на българското розово масло.

Неслучайно най-много туристи от Китай, както и от други далекоизточни страни Япония, Корея и др. посещават именно Розовата долина, Карлово и Казанлък по време на розобера и празника на розата. При това забележете китайците идват в България без дори да имаме директни авиополети между двете страни нито пък има български туристически представител в Китай. Китайските туристи и туроператори сами се организират като използват връзката до Истанбул, по-рядко до Виена и оттам се придвижват до България и Долината на розите.

- След като българското кисело мляко проби в Япония, близо половината японски пазар купува кисело мляко с българска закваска. Ще успеем ли да направим и такъв пробив в Китай с 1.5 млрд. население?

- Премиерът Бойко Борисов ясно заяви, че Китай е нашият най-важен партньор в Азия. Особено сериозен е интересът на компанията Bright Dairy Food Co., която произвежда кисело мляко под името "Момчиловци". Това е един от най-успешните маркетингови продукти, като м. г. китайската компания е продала над 16 млрд. кутийки кисело мляко.

Идеята е България да продава в Китай оригинална закваска за истинско кисело мляко, така както продаваме в Япония. В Китай беше представена българската фирма "Лакрима", която произвежда закваската. В тази сфера България може да осъществи сериозен пробив, още повече, че статистиката сочи, че интересът е голям, а много от продаваното кисело мляко на китайския пазар, въпреки че посочват, че е с произход на закваската от България не ползва такава. Кметът на Шанхай Ян Сюн заяви на срещата си с премиера Борисов, че всеки ден пие по няколко кофички българско кисело мляко. Друг проект, който стартира е Nantong Sumu Biotechnology, които ще построят завод за слънчогледово олио и фураж за над 7 млн. долара в България. Техният мениджър Юн Чен заяви, че имат голям интерес да произвеждат и внасят етерични масла от България.

- Може ли да се очаква България да бъде част от Пътят на коприната и скоростната жп магистрала, която Китай пуска до Централна и Западна Европа?

- Много хубав въпрос. Именно това е големият шанс на нашата страна. България лежи на големия диагонал, който свързва Истанбул с Берлин и Западна Европа. Новият икономически път на коприната и по специално южното му разклонение в района на Балканите, предвижда оттам да минава трансазиатска високоскоростна железница тръгваща от Китай, минаваща през Турция, Балканите, Централна и Западна Европа. Целта е след построяването на тази високоскоростна жп магистрала, пътят на китайските стоки до Европа да бъде скъсен със 7 дни и вместо за сегашните 24 да стигат до Европа за 17 дни.

Китай са впечатлени от възможността да инвестират в подобна инфраструктура в България, както вече го правят в Турция. Те финансираха подводния жп тунел под Босфора -"Мармарай" с 2 млрд. долара и са готови да финансират трасето на жп магистралата, което да върви успоредно с турската магистрала до Капитан Андреево, а оттам успоредно на магистрала Марица и магистрала Тракия, като може да стигне като крайна точка на българска територия до международния мост Видин-Калафат. За Китай приоритетен район за инвестиции е Южен централен район с център Пловдив. Именно там на 18.09.2015 г. се проведе българо-китайски инвестиционен форум НИНГБО, на който присъстваха 54 китайски фирми, инвеститори от района Шанхай - Нингбо, много български общини от района, които развиват индустриални зони на своя територия и заинтересовани български фирми. Пловдив и района на Подбалкана лежат на най-прякото трасе, по което може да премине и скоростният жп път тръгващ от Китай (Шън Джън) и представляващ част от новия "Евразийски път".

В този смисъл района на Пловдив и Розовата долина стават стратегически. В района на Кърнаре и Троян е най-близката точка, където могат да се съединят жп пръстените на Южна и Северна България. Всъщност това е идея, която повтаря проект на Евлоги Георгиев от края на 19 век с пробив на жп тунел под Балкана, като разстоянията между жп линиите от двете страни на Балкана е само 22 км.

- Значи можем да очакваме конкретни китайски инвестиции в района на Розовата долина и Пловдив?

- Много сериозни китайски инвеститори проявяват засилен интерес към индустриална зона Карлово, до с. Ведраре, която лежи на това трасе и на практика е в идеалния географски център на България. Такъв беше и анализът на водещия анализатор и голям инвеститор от Китай г-н Нелсън Уонг по време на форума в Шанхай. Президентът на ACN Worldwide г-н Уонг е не само много богат човек, но световен специалист в изготвянето на инвестиционни инфраструктурни проекти. Той вече е посетил два пъти района със свои експерти и е ангажирал в своя екип в Китай и млади български специалисти, което е много добър индикатор. Очаква се негова визита и в първото тримесечие на 2016 г. в България. Подобен мега проект може да съживи целия район на Подбалкана, да създаде поминък на всички общини от Карлово до Казанлък и като непосредствени резултати от това цената на имотите на хората рязко ще се повиши, те ще имат постоянна работа, а районът отново ще се превърне в индустриален и инфраструктурен център.

Въпросът е да можем да предложим на китайските инвеститори достатъчно големи терени с подходяща инфраструктура в района, а държавната и общинската администрация максимално да съдейства на намеренията на инвеститорите. Предимство е и, че в района на Подбалкана има достатъчно квалифицирана и технически грамотна работна ръка, благодарение на специализираните гимназии и бивши техникуми, както и специалисти работили дълго време във военните и машиностроителните предприятия в района. Все пак основното е необходимостта да бъдат подготвени конкретни инвестиционни проекти с ясен и разбираем от инвеститорите бизнес план. Китайските фирми биха проявили сериозен интерес и към български предприятия от района за производство на коземетика и фармацевтични продукти на натурална основа (роза, лавандула, билки, грозде и т.н.). Ако трябва да обобщя, три неща са необходими като начало за привличане на конкретна китайска инвестиция: земя, квалифицирана работна ръка, добре изготвен бизнес проект.

- Сътресенията на фондовите борси в Китай ще се отразят ли на китайските инвестиции е чужбина?

- Първо трябва да имаме предвид, че финансовите сътресения и колебания засегнаха не само Китай, но също така Нюйоркската фондова борса, Московската фондова борса, тази на Саудитска Арабия и т.н., т.е. това не е чисто китайски финансов проблем. От друга страна не е тайна, че финансовите активи експонирани на фондовата борса в Китай бяха доста надценени. Това се дължи на факта, че огромна част от китайците дори като физически лица се хвърлиха да играят на борсата, като много често това бяха опити за финансово спекулиране с очакване парите сами да произведат пари, без реално производство. Подобна криза преживяхме преди 6 години с балона в строителството и ипотечните кредити в Америка, а после и в Европа. Сегашната ситуация ще отрезви пазара и ще насочи отново финансовите потоци към реални проекти, свързани с производство и реални активи, земя, инфраструктура, нови технологии.

В този смисъл аз дори виждам допълнителен шанс за България. Мнозина китайски инвеститори сега ще потърсят сигурност извън несигурния финансов пазар в Китай и бягство от спадащия юан. България е прекрасна възможност, заради наличието на валутен борд, който гарантира непроменяемия курс на лева към еврото. От друга страна активите в България са в много пъти по-евтини от тези в Китай. На трето място България е член на ЕС с всички произтичащи от това авантажи за китайските инвестиции. Важен е и фактът, че имаме най-ниските данъци в целия ЕС. Не забравяйте, че навремето когато се срина японската йена, рязко се увеличиха японските инвестиции зад граница в други по-стабилни валути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай