Гришо влиза в историята при класиране на Финалния турнир в Лондон

Гришо влиза в историята при класиране на Финалния турнир в Лондон  | StandartNews.com

Париж. Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се нуждае минимум от полуфинал (който ще му донесе 360 точки) на започващия днес турнир от серията "Мастърс" в Париж, за да запази някакви шансове да се класира на Финалния турнир на ATP в Лондон следващия месец.

За да си гарантира участие в състезанието, 23-годишният хасковлия трябва да спечели титлата във френската столица (трофеят ще му донесе 1000 точки), информира Спортал.

Същото важи и за канадеца Милош Раонич, който е с една позиция пред нашето момче. Нашето момче в момента заема е 11-о място в класацията Race To London (ранглистата от началото на сезона). Българинът има в актива си 3555 точки, а 10-ият в класацията Раонич е с 3840. Деветият Давид Ферер (Испания) е с 3865 точки, а осмият Томаш Бердих (Чехия) е с по-сериозен аванс пред българина, като е с 4105 точки дотук. До момента са ясни четирима от участниците на Финални турнир в Лондон. Това са световният №1 Новак Джокович (Сърбия), Роджър Федерер (Швейцария), Стан Вавринка (Швейцария) и Марин Чилич (Хърватия).

Испанецът Рафаел Надал също си осигури по-рано през годината участие в състезанието, но ще го пропусне поради здравословни проблеми. Така в битката за другите четири места остават шестима тенисисти - Анди Мъри (Великобритания), Кей Нишикори (Япония), Томаш Бердих (Чехия), Давид Ферер (Испания), Милош Раонич (Канада) и българският №1 Григор Димитров.

Димитров и Раонич имат възможността да се запишат в историята на Финалиня турнир на ATP, тъй като досега не е имало тенисист, роден през 90-те години на миналия век, който да е участвал в състезанието. Раонич е роден на 27.12.1990 г., а Димитров - на 16.05.1991 г. Григор почива по право в първия кръг, а във втория ще играе с Леонардо Майер (Аржентина) или Пабло Куевас (Уругвай).

Задачата пред Димитров обаче е изключително трудна, тъй като той може да срещне още в третия кръг олимпийския шампион Анди Мъри. На 1/4-финалите пък най-вероятно ще го чака лидерът в световната ранглиста и защитаващ титлата си в Париж от миналата година Новак Джокович, който се бори да завърши годината под №1, тъй като Федерер диша във врата му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай