Гришо отива на четвъртфинал в Пекин

Гришо отива на четвъртфинал в Пекин  | StandartNews.com

Лука Пуй показа, че няма нищо случайно във възхода му през този сезон и намиращият се в изключителна форма французин затрудни много Григор Димитров във втория кръг на турнира в Пекин, но нашият възкръсна зрелищно след изоставане от сет и затвърден пробив за крайния успех със 6-7(3) 7-6(0) 6-4.

Поставеният под №6 в основната схема Пуй наскоро се изкачи до рекордното си 16-то място в световната ранглиста, след като спечели титлата в Метц, игра на четвъртфинал на Уимбълдън и US Opeп, както и на полуфинал на Мастърса в Рим и на финал в Букурещ.

Мачът като цяло бе доста равностоен, но 22-годишният французин не успя да издържи срещу класата и значително по-богатия опит на първата ни ракета.

Пуй стартира неубедително, след като направи две двойни и непредизвикана грешка още в първия гейм, но след няколко дюса приключи подаването си с форхенд уинър. Първият сервис на Григор не вървеше, но все пак той взимаше доста по-лесно сервис геймовете си.

Пуй често излизаше на мрежата и това му носеше успех, но в петия гейм бе разминат с великолепен удар от бекхенд на Григор, който му осигури първа точка за пробив. Французинът обаче се справи, предаде Тенискафе. 

Световният №16 спечели безпроблемно подаването си за 5-4 и Григор трябваше да сервира за оставане в сета. Постепенно българинът бе намерил първия си сервис и с ас поведе с 30-0, а малко по-късно приключи гейма без да даде точка на съперника.

Ситуацията се повтори още веднъж и се стигна до тайбрек, в който Пуй намери сервиса си и направи два аса. Французинът проби за 2-0 и затвърди, а малко по-късно приключи първата част с нов минибрейк.

Началният удар продължи да е проблемен и за двамата в началото на втората част, но съперниците си размениха по два гейма, след което ситуацияна на Григор се усложни значително.

При изоставане от 30-40 френският тенисист стигна до дюс с отличен дроп шот, а после се добра и до първата си точка за пробив от началото на мача, след което получи подарък от българина и взе подаването му.

Макар и трудно, световният №16 успя да затвърди. При 40-40 двамата си размениха по непредизвикана грешка, а само липсата на късмет попречи на Димитров да се добре до точка за пробив, защото първо ударът на Пуй закачи филето, а после нашият прати топка в аут. Накрая Лука затвърди брейка и беше на два гейма от крайния успех.

Двамата взеха следващите си подавания, а с гейм на нула Димитров се доближи до 4-5 и след кратката почивка хвана последния влак. Напрежението притисна Пуй, който направи няколко грешки и позволи на първата ни ракета да запише безценен пробив.

Стигна се до нов тайбрек, но този път Димитров започна много по-концентрирано. Българинът взе точката си, след което с две страхотни излизания на мрежата дръпна с два минипробива за 3-0. С ас българинът стигна до 5-0 и всичко изглеждаше ясно. Пуй направи двойна грешка за шестата точка за нашия, а „геврекът" бе завъртян с изключителен минаващ удар на българина.

Гейм на нула за Григор беляза равенството 1-1 на старта на решителния сет след точно два часа игра. Определено моментът бе на страната на нашия след страхотния тайбрек и той се възползва максимално от това в петия гейм.

Пуй сбърка форхенд за 15-30, а след това Димитров си осигури две точки за пробив със светкавичен ретур. С нова невероятна атака на мрежата брейкът бе факт, а след това и затвърждаването му – 4-2. Григор се концентрира върху спечелването на собствените си геймове и без напрежение успя да го стори, приключвайки мача след почти два часа и половина с 6-4 в третия сет.

За класирането си за четвъртфиналите българинът си заслужи 90 точки за световната ранглиста и чек за $77,375. Той очаква да научи името на следващия си съперник – Рафаел Надал или Адриан Манарино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай