Григор дочака своя немезис

С триумфа в Синсинати българинът окончателно затвори устите на критиците си

Григор дочака своя немезис | StandartNews.com

Преди няколко дни ной-популярния български спортист в света Григор Димитров стори нещо, което всички чакаха през последните години. За първи път в кариерата си българинът спечели надпревара от сериите „Мастърс", които са най-силните турнири сред тези от Големия шлем.

Въпреки не особено силното начало в сезона на твърди кортове, изненадващо за мнозина Григор триумфира на турнира в Синсинати. Той стори това по безапелационен начин, прегазвайки по пътя към титлата Фелисиано Лопес, Хуан Мартин Дел Потро, Юичи Сугита, Джон Иснър и Ники Кириос, без да загуби нито един сет. Със седмата титла в кариерата си, българинът се изкачи до №9 в световната ранглиста, прибави един милон долара към сметката си, но това далеч не е най-важното за него в момента.

След слабите за него предишни два сезона, тази година Григор Димитров постигна своя немезис (от др.гръц. - „възмездие") към всички, които смятаха, че успехите му са в миналото и той никога няма да може да разгърне потенциала си. За мнозина Гришо вече бе въприеман повече като плейбой и герой от жълтите хроники, отколкото като атлет, който някой ден може да се превърне в №1 в тениса.

Димитров отговори с мощно начало на годината, като спечели турнира в Бризбейн от сериите АТР 250. След това Григор вдигна летвата и достигна до полуфинал на първия турнир от Големия шлем - „Аустрелиън Оупън". Нашето момче отпадна след епична петчасова битка с легендата Рафаел Надал, а гладиаторската схватка между двамата бе определена за мач на турнира. В началото на февруари Димитров зарадва феновете си у нас, след като не само участва на турнира в София (АТР 250) а и го спечели за да прибави шести трофей на сметката си.

Очаквано, по-света и у нас заваляха суперлативи за играта на Григор. След последвалия спад в следващите месеци, също толкова очаквано, дойде и нова вълна от критики. Григор и екипа му ги изтърпяха, за да дойде немезиса в Синсинати и най-големия успех в историята на българския тенис.

След триумфа си Димитров демонстрира скромност и си пожела да остане здраво стъпил на земята. „Този път успях на издържа на напрежението. Това е крачка напред за мен. Трябва да продължа да работя толкова здраво. Ще пътувам за US Open с много позитивно настроение, но най-важното е да остана здраво стъпил на земята, да продължа да работя и да си вярвам. Искам да се подготвя по най-добрия начин за шампионата. Без моя екип, семейството ми нямаше да се справя. Знам, че семейството ми гледа. Видях много български флагове по трибуните. Благодаря за подкрепата в България", коментира Димитров.

Гришо разкри кой му е помогнал и вдъхновил за успеха. Не става въпрос за поредната мацка, а за Рафаел Надал. Месец преди турнира в Синсинати Димитров гостува на Матадора в тенис школата му в Майорка. „Рафа винаги е бил вдъхновение за мен. Прекарахме много време заедно, не само на корта. Той е човек за пример, истински професионалист и един от най-великите в исотирията. Надявам се скоро отново да се подготвяме заедно", призна Димитров.

Според мнозина положителна роля за представянето на Димитров носи факта, че той започна да обръща повече вснимание на българските си фенове. Григор за първи път игра на турнир у нас, а след епичните си победи в Анстралия в началото на сезона редовно поздравяваше на български феновете на корта. Това той стори и след триумфа в Синсинати.

Психическата устойчивост на българина през годините не веднъж е била тема на сериозни анализи. Според мнозина при него тя зависи от отношенията му с представителите на нежния пол. Броени дни след триумфа в Синсинати, хакери се докопаха до интимни снимки на Григор и гаджето му Никол Шерцингер. Доколко намесата в личния живот ще повлияе на играта на Гришо, тепърва ще се разбере.

До края на годината пред нашето момче предстоят две сериозни изпитания – US Open и заключителния турнир в Лондон, където до участие се допускат десетте най-добри тенисисти през календарната година. До момента Димитров е шести по този показател и със сигурност ще намери място на финалите.

Каквото и да направи до края на сезона, Димитров преизпълни с много плана си за тази година. С три спечелени турнира, 2 508 973 долара заработени пари от наградни фондове и място в Топ 10, Димитров може спокийно да изчака края на календара и наградата "Спортист на България" за 2017 г. Това ще бъде втора такава награда за Григор, като всички у нас се надяват този път той да дойде да си я получи лично в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай