Е-обществени поръчки ще ограничат подкупите

Е-обществени поръчки ще ограничат подкупите | StandartNews.com

Голям инвеститор се оплака, че е притискан за концесия, казва Бойко Великов

Бойко Великов e роден през 1954 г. във Велико Търново. Магистър по българска филология и психология. Доктор по психология и доцент във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Депутат в пет парламента от БСП. Председател на Комисията за борба с корупцията в 40-ото и 41-вото народно събрание. От 11 декември 2013 г. е директор на правителствения Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР.

- Г-н Великов, стана ясно, че кабинетът, вече в оставка, иска да преструктурира БОРКОР и да го направи звено към Министерски съвет. Вие съгласен ли сте с това предложение?

- С Министерство на вътрешните работи сме обсъждали възможности за преструктуриране на центъра още преди половин година. Необходимо е да бъдат разширени и функциите, и правомощията на центъра, за да стане той ефективен в своята работа. Освен анализаторската му функция е необходимо центърът да бъде натоварен с контролни и с координиращи функции в съответствие с препоръките на Европейската комисия. Изразявам съжаление, че това не бе реализирано в по-кратки срокове, за да може центърът да бъде пълноценен и резултатен в своята работа.

- Ще остане ли звеното дори и след неговата трансформация и ще останете ли вие?

- От встъпването си в длъжност бе направено не малко, за да може центърът да дава конкретни резултати. Развихме значително аналитичните функции и това даде възможност да бъдат разработени няколко проекта. Центърът в момента е работеща институция. Колкото до моята позиция, работил съм с убеждението, че корупцията няма цвят. Въпросът за директора се решава от съответните органи, Министерски съвет и неговия премиер.

- Все пак има ли различия в позицията на правителството в лицето на вицепремиера Йовчев и вашата за бъдещето на работата на БОРКОР?

- Направихме възможното, за да осъществим важни проекти, които са от национално значение. Такива са проектите за концесиите и концесионирането в България, проектът за оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", третият е методологията за данъчни измами, която разработихме съвместно с Икономическия институт на Българската академия на науките (БАН). И в трите разработени проекта са констатирани рискови зони и слаби места. Направени са конкретни предложения за промени в нормативната уредба, както на законовите, така и на подзаконовите нормативни актове. Съществен е приносът на центъра по законопроектите, вносител на които е Министерски съвет. Центърът е анализирал общо 44 законопроекта и са направени 57 конкретни предложения и по наша оценка 60% от тях са приети и значителна част реализирани. Специално внимание обръщам на предложенията ни за електронните обществени поръчки, които са част от новия закон за ЗОП. Този въпрос е изключително важен, защото чрез електронните обществени поръчки съществено се ограничават условията за корупция в тази област.

Не мога да не отбележа, че центърът работи и по сигнали. Днес имахме среща със сериозен външен инвеститор, който ни даде сигнал, за оказване натиск върху институциите за някои неправомерни действия, предприети от изпълнителната власт. Всичко подлежи на проверка, анализ и оценка. Важно е, че сериозен външен инвеститор се обръща към центъра за съдействие в такива случаи. Внимание заслужава и опитът ни да взаимодействаме с други държавни институции, които осъществяват контрол и имат антикорупционни правомощия. Всичко, разработено от центъра, е на сайта ни и е достатъчно публично, прозрачно, открито и ясно. Нашата отговорност е до тук. Следва отговорността на другите институции.

- И към момента това е пресечено, тъй като вие вероятно сте подали сигнали към съответните органи?

- Днес беше срещата ни. Предстои да се обърнем към съответните органи, за да поискаме информация относно действията, които те са предприели.

- Това първото стъпване на този бизнесмен или този инвеститор в България ли е?

- Не. Повече не бих се ангажирал с конкретика.

- И все пак има ли някакъв разрив между вас и Йовчев, да си кажете честно. Или по оста БСП-правителство?

- За мен е важна конкретната ни работа и резултати. В работно отношение понякога има различия. Не бих могъл да говоря за разрив в отношенията. Важни са конкретните резултати.

- Смятате ли, че Германия, която беше инициаторът за създаването на БОРКОР, ще одобри тази трансформация на центъра в звено?

- Федералното министерство на вътрешните работи е създало необходимите условия за изграждане на аналитичен център за противодействие на корупцията в България. Възникналите различия с един от консултантите забави значително финализирането на проекта БОРКОР. Наложи се да ползваме научния потенциал на IT лабораторията към БАН. Един много сериозен екип от български учени начело с проф. Ангелова направи оценка на информационно-аналитичната система и конкретни предложения за нейното развитие, за което специално искам да им благодаря. В процес сме на последни договорености с немската фирма изпълнител, за да можем действително да приключим разработването на проекта в неговата цялост. Направихме всичко възможно, за да можем да съкратим сроковете и считам, че немската страна няма да бъде против и съдейства и в бъдеще на центъра.

- А колко души от командированите от центъра, от МВР и от МО вече се върнаха на началните си позиции и дали това повлия на работата през последните седмици?

- 12 са анализаторите в центъра от МВР, на които не бе продължено командироването. Това затрудни работата ни. Преструктурираме екипите, защото центърът в момента работи по няколко проекта от национално значение. Това са проектът за лекарствената политика и лекарствените продукти, чрез който правим анализ на цялостната нормативна уредба и на процедурите, свързани с търговията на лекарства. Има съществени рискови зони за корупция в тази област. Важен за нас е проектът относно фотоволтаичните централи за установяване законността на част от тях. Друг такъв проект е за контрол върху 100 обществени поръчки от постановлението на МС за регионално развитие. Започнахме работа по проект за лицензионните и разрешителни режими съвместно с Българската стопанска камара (БСК), които имат значителна експертиза. Екип на центъра работи по оценка на риска от корупция в държавните институции по разработването на методика за интегритет. Преценихме за необходимо да работим и по законодателната уредба за защита на жалбоподателите. Този въпрос не е достатъчно уреден в нашето законодателство. Последният въпрос, който ще отбележа, е разработването на етични кодекс на институции, които не разполагат с такива. Ще ви посоча един конкретен пример - това е Народното събрание. Ще направим възможното да предложим на новото Народно събрание проект на етичен кодекс.

- Как ще коментирате вечните скандали от последната година между БСП и ГЕРБ, а сега и между БСП и ДПС?

- Отношенията в парламента зависят на първо място от равнището, потенциала и възможностите на парламентарните групи. По отношение на ДПС, се достигна до един твърде висок предел в нарушаване на принципи, публичност и партньорство. Това е необходимо да бъде прекратено. Тази политическа философия и технология на властта, провеждана от ДПС, трябва да бъде изцяло променена.

- Смятате ли, че Михаил Миков е обединителят на БСП?

- Михаил Миков има много важна роля в тази ситуация. Той сам не може да се справи с разделителните линии, които се появиха в партията. Необходими са му съмишленици, необходим е екип, който да работи за консолидиране на усилията на всички в партията.

- С това послание ли отивате на Бузлуджа?

- Новоизбраният председател има дълг да отправи своите първи послания към хилядите, които ще дойдат на Бузлуджа. Тези послания трябва да бъдат свързани с единението и консолидацията на БСП и на левицата. С ясното очертаване на лявата идентичност на БСП и то сега, в това трудно и сложно време.

- Отношенията с АБВ по-различни ли са след конгреса?

- Дали ще има промяна и каква ще бъде тя в отношенията с АБВ ще зависи от позицията на новоизбрания председател и неговия екип. Много важни ще бъдат изборните резултати и за двете партии. На този етап условия за предизборна коалиция няма. Това е мое лично мнение. След изборите е важно какви тенденции ще надделеят и в БСП, и в АБВ. За мен възниква един сериозен въпрос. Дали АБВ би била част от едно ново реформаторско мнозинство, каквото имахме в 38-то народно събрание или не. Представянето на тези избори ще определи и следизборните конфигурации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай