Доктори и пациенти заедно на корта в подкрепа на донорството

Доктори и пациенти заедно на корта в подкрепа на донорството | StandartNews.com

28 доктори и 20 трансплантирани пациенти от цялата страна мерят сили на корта във Варна. Морската столица е домакин на четвъртия национален тенис турнир"Anesthesia Open", който се провежда от 15 до 17 май по инициатива на Медицинския университет „Проф.д-р Параскев Стоянов". Мотото на турнира е „Частица от теб може да бъде за някого целият свят", с което трансплантираните пациенти искат да покажат, че животът и здравето побеждават отчаянието и загубената надежда, а на тениските на участниците има надпис „Не е нужно да си герой, за да спасиш живот".

„За мен е чест за четвърти пореден път университетът да е домакин на „Анестезия оупън", едно състезание, което се превръща в традиция за варненския медицински университет и за анестезиологичната общност в страната, каза на откриването ректорът на МУ проф.д-р Красимир Иванов. Основната идея е да съберем заедно и да се забавляваме, каза проф.д-р Вилиян Платиканов, ръководител на клиниката по „Анестезиология и интензивно лечение" при УМБАЛ „Света Марина" – Варна и координатор по донорство.

Победител в турнира се оказа 35 –годишният Заварин Балтаджиев от Кърджали, който дошъл с двамата си сина.Мъжът е с трансплантиран бъбрек от 10 години насам, като го е получил от жив донор и при операция в Пакистан, когато това е било разрешено там. Сега се чувства добре, спортува по малко, на корта дебютира, но стана номер 1 сред трансплантираните пациенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай