Димитров: Мога да бия всеки от първата четворка

Димитров: Мога да бия всеки от първата четворка | StandartNews.com

Никога не съм харесвал "Бейби Фед", разкрива Григор Димитров

Григор Димитров даде интервю за "Дневник". 23-годишният българин трябваше да участва в тенис турнира във Вашингтон, но се отказа заради възпалени синуси. Така той пропуска шанса да подобри класирането си в ранглистата, където е 9-и. Ето какво сподели Гришо за колегите от "Дневник".

- Да се върнем през миналото лято. Обясни ни с какво сегашният Григор Димитров е по-различен от онзи период на слаби резултати и ранни отпадания?

- Тенисът е изключително изискващ спорт, играе се през цялата година и за състезателите, които се развиват, е изключително трудно да поддържат едно и също ниво. Днес съм по-устойчив и като цяло по-завършен играч от миналата година.

- Как успя да преодолееш тази криза?

- Криза не съм имал. Миналите периоди са част от моето развитие.

- С какво Роджър Рашид е по-различен от останалите треньори, с които работи в последните години?

- През последните години съм работил с много треньори. Всеки един от тях е бил много добър и с голям опит. Всеки е имал голям принос в развитието ми. Разбира се, че всеки има своите методи и виждания. Роджър е различен с това, че проявява по-малко разбиране към отсрещната страна.

- Как ти се отрази тази смяна на треньорите? Кога разбираше, че е време за промяна?

- Играта ми и класирането ми са се подобрявали устойчиво през годините, така че имам основания да мисля, че сме взимали правилните решения. Основната цел е непрекъснато да се подобрявам. Причините за промяната могат да бъдат различни, но като че ли това е основната.

- Когато наемаше Роджър, беше въпрос на проба и грешка или имаше конкретна идея? Защо именно него?

- При всеки избор човек се опитва да вземе най-доброто решение, като взима предвид всички обстоятелства.

- Какви са основните изисквания на треньора ти към теб?

- Да давам всичко от себе си и безрезервно да вярвам, че мога да бъда най-добрият играч в света.

- Отстрани изглежда, че имате отлично взаимодействие и партньорство. На какво се основава това?

- На общата цел.

- Вярно ли е, че те е накарал за смениш розовото и да свалите "Бейби Фед" от официалната ти биография? Каква е логиката?

- Никога не съм харесвал описанието "Бейби Фед". Федерер си е Федерер, аз съм си аз. За останалото не съм го питал защо. Просто това беше негово изискване.

- Първата ти титла изглеждаше като крайъгълен камък в кариерата ти. Промени ли те по някакъв начин и ако да, по какъв?

- Вероятно

за всеки играч първата титла е нещо, което се помни

За мен това беше много важно, защото ме направи по-уверен и ми даде доказателство, че мога и че съм на прав път.

- След отпадането от Рафаел Надал в Мелбърн каза, че това е болка, през която трябва да минеш. На "Уимбълдън" изживя нова, след като пропусна трите поредни сетбола в четвъртия сет. Какви са поуките от тази болка?

- Не е приятно да се загуби такъв мач на такъв турнир. Отново - това е част от играта и от моето развитие. Така ги приемам нещата. Основната поука е, че мога да победя всеки.

- Притежаваш един от най-добрите сервиси в света, но в ключови моменти от мача с Новак Джокович не успя да го използваш. Чувстваш ли все още психическа обремененост в тези решителни точки, или го отдаваш на липсата на късмет?

- Опитът на такъв етап от турнира е много важен. Вече имам по-голям опит.

- Според специалистите голямата разлика е, че си се научил да използваш правилния удар в правилния момент, докато в предишните години не си използвал достатъчно рационално богатия си арсенал. Кои елементи от играта си все още чувстваш, че трябва да подобриш значително?

- Специалистите вероятно са прави. Подобрявам непрекъсната играта си. Имам потенциал за подобрение във всички удари и това е много добре. Това ми дава увереност.

- В последните месеци изключително много подобри защитата си и все по-често печелиш продължителни разигравания. Може ли това да се превърне в предпочитан от теб стил, или все още предпочиташ бързата развръзка на точки?

- Ще продължа да развивам играта си и ще продължа да развивам силните си страни и да налагам мой стил. Спечелил съм много повече точки след удари, които съм завършил, отколкото в защита. Не се определям като дефанзивен играч, напротив. Трябва да стана още по-нападателен и имам всичко за това.

- Все по-често тренираш с водещите тенисисти. От кой си успял да извлечеш най-много до момента?

- Разбира се, от всички се научава много. Те са играчи с голям опит. Не е цел да се играе по-често с такива играчи. Просто така се случва и това е нормално. Човек може да тренира с всеки. Например цялата минала седмица тренирах с момчета, които не са в първите 200.

- Преди изглеждаше, че изпитваш респект към играчите от Голямата четворка. Сега какво е усещането в такива мачове? Чувстваш ли се вече като равен с равен или все още усещаш тяхното "старшинство"?

- Дори и формално в момента няма Голяма четворка. Знам, че мога да победя всеки. Имам еднакъв респект към всеки играч и това е отношението ми. Влизам на корта за победа във всички случаи. Вярвам в това.

- Роджър Федерер наскоро заяви, че не усеща заплаха от младите играчи от твоето поколение. Какво мислиш за това?

- Роджър също така каза, че тенисистите от неговото поколение са пробили по-рано. Това, разбира се, е така, но условията са различни и играта е различна. Фактите показват, че той не е съвсем прав. Мисля, че на тях ще им става все по-трудно.

- Специалистите вече акцентират върху очертаващите се много интересни съперничества с другите млади състезатели като Милош Раонич и Кей Нишикори. Какво е мнението ти?

- Има много добри играчи и тези двамата са част от тях. Бъдещето ще покаже кой как ще се развие.

- Вече си част от топ 10. Как усещаш разликата между това да си в първата десетка и да си на 11-а или 12-а позиция?

Топ 10 е добра част от биографията на всеки играч

Винаги е добре да можеш да кажеш това и усещането е хубаво. Все пак, ако бъдем практични, важните класирания са топ 4, топ 8, топ 16. Те са определящи за поставянето на играчите на отделните състезания и в този смисъл са по-важни. Топ 10 има по-скоро публична стойност.

- Печелиш много симпатии заради позитивното ти излъчване на и извън корта, жестът ти към момичето в Маями получи широк отзвук. Това отношение в комбинация с резултатите и атрактивния стил на игра те прави много по-интересен за публиката и медиите спрямо други перспективни състезатели. В каква посока би използвал тази харизма?

- Нямам контрол над това. Такъв съм, какъвто съм. Вероятно сте прави, но това не е нарочно поведение. Вероятно предимствата от тези мои качества идват по естествен начин.

- Смени обслужващата си агенция и се присъедини към екипа на Роджър Федерер. Има ли някакви нови и по-специфични изисквания към теб?

- По-специфични изисквания към мен няма и не се очакват. Изискванията са от моя страна. Обхватът на дейност е много голям и имаме много работа. Всичко трябва да бъде добре структурирано, за да постигнем това, към което се стремим. С TEAM8 и Георги Стоименов, с когото съм от години, работим много добре.

- Силните резултати през тази година увеличиха ли интереса на компаниите към теб? Имаш ли предложения за рекламни и спонсорски договори?

- Имам много предложения. Внимателно преценявам с кой да се ангажирам. В България засега съм се ангажирал с Rexona и "Балдаран".

- Какви са изискванията ти към спонсорите, има ли такива, на които би отказал?

- Компаниите трябва да срещнат изискванията на моя екип. По принцип трябва да ми хареса продуктът, типа компания, идеята за съвместна работа и начинът, по който ще бъде представена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай