Седем отстрела в мъглата

Партийни куршуми по топ финансисти, оръжейник и младок

Седем отстрела в мъглата | StandartNews.com

Помните ли холивудския хит "Мъглата", който през далечната 1980 г. събра стотици милиони в кината по света? Мистерията бе толкова разтърсваща, че 25 години по-късно, Холивуд пусна римейк, който отново влезе в топ 100 на най-гледаните прожекции. Лентата разказва историята на градче, което периодично е спохождано от мистериозна мъгла и живее в ужас от нейната поява. Защото, всеки пък щом се вдигне пелената, жертвите се множат.
Софийската мъгла си има своето географско обяснение. В добавка с домбаските въглища и горящите автомобилни гуми, с които се топлят ромите, тя наистина става непрогледна. Но, когато се съчетае с политическата, се превръща в силно токсична.
Добрите ловци не излизат в мъглата. За политическите обаче това не пречи на отстрела. Напротив - носи златен улов. През изминалата седмица имаше поне 3 доказателства. Първа мишена продължи да бъде финансовият министър Владислав Горанов. Почвата под краката му стана двойно турбулентна след изповедта му, че причината да се премести в безвъзмездно наетия апартамент с

масонски привкус

е земетресението в Перник, което депресирало цялото му семейство. Евентуалният отстрел на финансов министър обаче смути дори опозицията. И противно на логиката Корнелия Нинова дори на реагира на неочакваното обяснение. Тя и цялата БСП предпочетоха да влязат в друга мъгла и да стрелят на посоки за ремонта на "Графа" и цената на асфалта по магистралите. Успяха да уцелят двама. Директно повалиха столичния зам.-кмет по транспорта младока Евгени Крусев. И раниха зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Разследване на партийния орган "Дума" го вкара в обяснителен режим как и той безвъзмездно е получил жилище от съдружничка.
Още по-сгъстена от политическата мъгла се оказа финансовата. Не бюджетната - там всичко е ясно, поне на книга. А институционалната.
Едва ли е случайно, че в един и същи момент има рокади на българските представители в ръководствата на най-важните за страната ни международни финансови институции. Ивайло Московски излезе от политиката и напусна парламента, за да влезе като зам.-председател на Черноморската банка. Там България очаква зелена светлина за най-големите проекти, свързани с два континента. В сряда пък, без да е предварително обявено, се случи

рокада със сериозни последствия за целия бизнес

който търгува с Европа. Защото става въпрос за двама топ финансисти, обгърнати в мъгла. Шефката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова ненадейно се отказа от оставащите й 4 години на поста с невероятната за България над 13 000 лв. заплата. Само месец след скандала с фалита на застрахователната компания "Олимпик", който взе главата на заместничката й Ралица Агайн, кабинетът изпрати Караиванова на мястото на Калин Митрев като представител на държавата в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. Но чак от 1 март 2019 г., когато изтича третият му мандат. Смяната на Митрев не е изненадваща след скандала през септември 2017 г. Тогава той се оказа герой на схемата, станала известна като "Азербайджанска пералня". Чрез нея властите в Баку плащали на политици и журналисти за лобистка кампания с цел отклоняване на критики срещу управлението на президента Илхам Алиев. Схемата бе публикувана в специално разследване на в. "Гардиън" и препечатана по целия свят. Митрев напълно отрече да има участие.
Въпроси повдига фактът, защо рокадата се прави 4 месеца по-рано. Едната версия е, че това е елегантен начин за отстраняване на Караиванова, която би била евентуален претендент за поста финансов министър, ако положението на Горанов допълнително се разклати. Другата хипотеза е, че фанансистката сама се спасява в Европа, тъй като продължаващите протести срещу цената на застраховката "Гражданска отговорност" всеки миг могат да се насочат директно срещу нея. Тя вече

даде заден за системата "Бонус-малос"

признавайки че тя ощетява шофьорите.
Освобождаването на Караиванова, макар и през март, отсега завърта рулетката за нейн наследник. КФН е втората по важност надзорна финансова институция в държавата след БНБ. И винаги досега шефският пост в нея е свързан с най-големите политически битки. Но за първи път имаме зам.-председател на Комисията, който е напълно подготвен за поста. И той е бившият шеф на НАП Бойко Атанасов. Със сигурност той ще е един от основните претенденти. Но няма да е изненада, ако БСП и президентът Румен Радев решат да играят контра и да направят интригата пълна като издигнат Калин Митрев за поста. Още повече, че неговата съпруга Ирина Бокова отдавна чака своя реванш заради отказа на правителството да я подкрепи за шеф на ООН. Едва ли е случаен и фактът, че час след правителственото решение за смяната в ЕБВР името на Митрев се завъртя и като бъдещ премиер или поне финансов министър в  служебно правителство на Радев при евентуални предсрочни избори.
Политическата и финансовата мъгла обаче бледнеят пред геостратегическата газова неяснота около бъдещето на Българския поток. Всички се кълнат, че тръбата ще мине през България, но документ от "Газпром" няма. Както остава скрит вече 4 години и документът, с който служебното правителство на Марин Райков бие черния печат за спирането на Южен поток. Сега,

още не получили благословия от Кремъл

ние се скарахме от къде да мине трасето и как да поделим евентуалната печалба.
Най-странна обаче се оказа мъглата, която падна веднага сред като премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на антимафиотите Ивайло Спиридонов се похвалиха с разбиването на най-големия канал за трафик на оръжие. В гараж службите откриха арсенал за няколко роти – 102 автомата „Калашников“ и „Скорпион“, картечници, спусъци за РПГ-а и 100 000 патрона. На секундата плъзнаха конспиративни теории. Една от тях гласеше, че това е арсеналът за подготвян Майдан в София по подобие на украинския сценарий през 2014 г. Друга твърдеше, че това е оръжието, което ще запали Балканите. Третата бе по-прозаична – отстрел на шефа на „Арсенал“ Николай Ибушев, тъй като това е предприятието, от което нелегално е изнесено оръжието.
Софийската мъгла ще се вдигне. Молитвите за вятър вече се сбъдват. Но политическите ветрове могат вместо да издухат пелената, да предизвикат истинска буря. Хубавата новина е, че след 10 дни депутатите излизат във ваканция и интригите ще спрат поне до Йорданов ден.  Тогава ще стане ясно кой какъв кръст ще носи.

Още анализи, репортажи и интервюта по горещи теми търсете в петъчния брой на в. "Стандарт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай