С един ход Марешки осмя БСП и отрезви ГЕРБ

Според социолозите след старите партии ГЕРБ, БСП и ДПС, ВОЛЯ има шанс да спечели място в Европейския парламент

С един ход Марешки осмя БСП и отрезви ГЕРБ | StandartNews.com

Една седмица партиите живяха с мисълта дали ще има или не предсрочни избори. Всичко тръгна от провокацията, която парламентарната група на Веселин Марешки „ВОЛЯ- Българските Родолюбци” спретна миналия четвъртък. Тогава той лично обяви, че ръководството на партията е взело решение групата да напусне НС. И го направиха веднага след брифинга- изнесоха се от пленарната зала. Завариха всички останали неподготвени за такава ситуация. Защото за първи път от две години насам предсрочните избори изглеждаха толкова реални и толкова близо.

На другия ден обаче хората на Марешки бяха на работа и спасиха кворума, макар и при втората регистрация. ВОЛЯ излезе с друга новина-  че започва консултации с останалите групи, за да настояват в пленарната зала да се спре със скандалите и  дребнотемието и да се върне дневният ред на хората, а именно- доходи и пенсии, здравеопазване, образование, сигурност, демографска криза. Тези, които гледат процесите само на повърхността, веднага обвиниха най-малката група в НС, че не знае какво прави, че си сменя позициите от ден до пладне, че лесно кляка пред управляващите и чинно влиза в зала, за да им осигури кворума, който все е на ръба. Въпросните анализатори обаче пропускат една интересна подробност за Марешки –казват, че той е отличен шахматист и опитът от тази мъдра игра му дава идеи и за  интригуващи политически ходове. Само с едно изявление преди седмица и то в рамките на една минута, той разтърси партиите и институциите. Сигурно опашката от кандидати за служебни министри веднага се е оформила някъде на жълтите павета. Както казва героят на Ст.Л.Костов Големанов: „Една партия може да остане без членове, но без кандидати за министри никога!” Но не това е важното.

Да видим все пак каква е реалната равносметка от този трус по скалата на Марешки. ГЕРБ за няколко дни подготвиха подробен отчет какво са свършили за две години в НС. Седнаха на една маса с ВОЛЯ и им обясниха какво смятат да правят по програмата си до края на мандата.От ВОЛЯ пък казаха, че са впечатлени колко сериозно са се подготвяли за тази среща колегите им. С една дума, действията на Марешки ги отрезвиха и им показаха, че оттук нататък няма да стане без диалог, без проектозаконите на управляващите да се обсъждат предварително. Двете групи са се договорили тези срещи да станат практика. Надменността в политиката не е добър съветник. Помним  съдбата и на Костов, и на царските хора. Властта лесно разболява от тази болест. В този смисъл Марешки наистина даде „хапче” на управляващите, ако използваме терминологията на ОП, и то ги приземи.

И, ако можем да твърдим, че и ВОЛЯ, и ГЕРБ извлякоха позитив от последната седмица, то трудно е да се каже същото за БСП. Те не ходят на работа вече един месец. Поставиха три условия на мнозинството, за да се върнат. Обаче от страна на управляващите нямаше особен ентусиазъм да водят диалог със социалистите. Странното е, че за една уж социална партия, която по презумпция е призвана да защитава интересите на най-онеправданите в обществото, Нинова и колегите й нито веднъж не поставиха ултиматум на ГЕРБ да се погрижат за доходите, за пенсиите…А излязоха от парламента, заради машинното гласуване и други такива идеи, които са доста далече от ежедневните проблеми на хората. В същото време, богат човек като Марешки, за който се предполага, че би защитавал най-вече интересите на бизнеса,именно той се застъпва постоянно за доходите на населението. Нещо повече- единствен той от една година не спира да се противопоставя за харченето на милиарди за изтребители и да настоява за пренасочването на парите към социални политики. Тема, която сякаш по –прилягаше на БСП, но те странно защо мълчат за това, даже в пленарна зала гласуваха заедно с ГЕРБ. От друга страна, ситуацията през последната седмица разкри една заблуда, която БСП се опитва да наложи отдавна- а именно, че иска предсрочни избори, защото смята, че би ги спечелила. Ако това беше истина, то Марешки им подаде добра топка, която обаче Нинова не отигра. Остави я да мине покрай нея, за което няма логично обяснение. БСП можеше да поиска среща с ВОЛЯ и да настоява двете партии да излязат окончателно от парламента. Тогава вече нямаше мърдане и наистина щяхме да сме изправени пред предсрочен парламентарен вот. Но от „Позитано” не се чу нищо. Което навежда на мисълта, че ходът на Марешки по-скоро ги е притеснил. И без това сега трябва да намерят оправдание да се върнат с провесен нос, защото отсъствието вече месец от работа започва да им носи негативи – хората си дават сметка, че не работят, но заплатите им си вървят.

БНТ във вторник оповести допитване, според което над 21 % от запитаните одобряват тактиката на ВОЛЯ през последните дни. В сряда социолозите от „Сова-Харис” публикуваха последните проучвания, според които след старите партии ГЕРБ, БСП и ДПС, следващата е ВОЛЯ, която има шанс да спечели място в Европейския парламент. Някои нарекоха действията на Марешки от последните дни хитър пиар ход за качване на рейтинга. Други –безпринципност. Трети- политически рекет. Истината обаче е, че ВОЛЯ се прояви като фактор в 44-то народното събрание. От малка група от 12 души, които в началото всички смятаха за неопитни новаци, в средата на мандата Марешки показа, че е обигран политик, който много добре знае как с един изстрел да удари не два, а няколко заека.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай