Плащат с биткойни от дългове до кебапчета

Срещу криптовалута можеш да наемеш кола, да платиш за хотел и маникюр или да похапнеш в ресторант, поставят битомати и в моловете

Плащат с биткойни от дългове до кебапчета | StandartNews.com

17 декември 2017 г. Търговията с криптовалути кипи, а най-популярната от тях - биткойн, достига рекордната си цена от 20 000 долара.

Точно година по-късно, също на 17 декември, валутата отново е новините, но този път с нейното рекордно обезценяване. И макар прогнозите да бяха, че сривът е временно явление, цената на криптовалутата продължава да дълбае надолу, като биткойнът преживява най-тежкия мечи период в над 10-годишното си съществуване. За последните 12 месеца над 400 млрд. долара пазарна капитализация беше изтрита. Анализаторите посочват като основна причина за това разочарованието, че дигиталните пари все още не са навлезнали в широка употреба.

Миньорите“ започнаха да осъзнават, че средните им разходи за получаване на биткойни са по-големи от тяхната стойност. Показателни за разочарованието от добива на криптомонети са и множеството обяви за продажбата на т. нар. "копачки". Дори българският OLX е залят с такива оферти, като цените за ASIC устройства за добив на биткойн са се сринали до една четвърт от стойността им в сравнение с година по-рано.

Въпреки продължаващия повече от година срив обаче, биткойните бавно, но сигурно се наместват в живота ни.

-----------------------

"Дал съм ти 20 000 лева назаем. Искам да ми върнеш дълга в биткойни". Разговорът се води между софиянци, които вече са приели практиката, набираща все повече последователи по света през последните години - да се разплащат във виртуални пари. За които не е нужно да доказваш произход и трудови доходи.

Дигиталните валути бавно, но сигурно си намират своето място у нас. С тях можеш да пазаруваш онлайн, да си наемеш кола или хотел, да ползваш козметични услуги, да си поръчаш храна или да похапнеш в ресторант.

У нас има поне няколко десетки компании, които приемат плащания с виртуалната валута. 58 търговци са се регистрирали в Bulgaria Bitcoin Club, а списъкът може да бъде видян на btc-club.bg. Сред тях са платформата за колективно пазаруване Grabo, хостинг компании, туроператори, гумаджийници и търговци на парфюмерия.

Там е и логото на Bitbank - услуга за обмен на криптовалути, предлагаща на своите клиенти прогнози за търговия с Bitcoin и Litecoin, направени чрез сложни алгоритми и изкуствен интелект.

Още преди три години в центъра на София се появи ресторант, в който се приемат биткойни. Това е "Мелнишка скара" на бул. "Патриарх Евтимий". Плащането, което отнема около 10-15 минути, става след сканиране на код, който предоставя сервитьорът. След това се въвежда парола и потвърждаване.

Десетки финтек компании вече предлагат мобилни приложения, обвързани с виртуални или реални платежни карти Visa или Mastercard. Те позволяват поддържането на сметка едновременно в няколко валути, включително и биткойн, което позволява моментално превалутиране и плащане на всеки ПОС терминал. Повечето от пластиките имат лимит, започващ от 200 евро на месец, които могат да се изтеглят кеш на банкомат без допълнителна такса, пише "Дневник".

Много български банки обаче отказват сметки в криптовалути и не приемат покупко-продажбата им. Основната причина за това е анонимността на подобни сделки.

Увеличават се обаче банкоматите за биткойни у нас. Първото устройство се появи още през 2014 г. в сградата "Интерпред – Световен търговски център София". Битоматът първоначално бе еднопосочен, т.е. чрез него можеше само да се купят биткойни срещу левове. От август 2018 г. обаче апаратът позволява обмена както на биткойни срещу левове, така и на левове срещу биткойни. Сред първите подобни устройства е и битомат в кафене до Руски паметник.

И ако у нас навлизането на битомати е далеч по-бавно от темповете в Лондон, например, където в почти всеки пъб ги има, то през миналата година те се засилват с монтирането на двупосочни биткойн АТМ устройства в молове в София и Пловдив.

На указанието за ползване на битомати пише, че те приемат хартиени купюри от 20, 50 и 100 лева, произведени от БНБ, и хартиени купюри от 20, 50, 100 и 200 евро, произведени от ЕЦБ. Ограничението за еднократна покупко-продажба на биткойни е в размер на 3000 лева или равностойност в евро.

Използването на битоматите обаче изисква да имате биткойн портфейл, инсталиран на телефона или таблета.

"Мнозинството от хората засега рядко използват биткойн за транзакции", коментира председателят на Българската биткойн асоциация Павел Чорбаджийски пред БТВ. „Биткойн няма да навлезе в икономиката от търговията на дребно, а от търговията на едро. Най-бързо се въртят най-ниско качествените пари в икономиката”, допълни той.

Екип от български IT ентусиасти подготвя софтуер, който да улесни разплащането с криптовалути и да сведе процедурата до няколко клика. Така и времето за извършване на транзакция ще се намали.

„Това е бъдещето на парите. Нещата стават сравнително трудно към този момент. Но нашата идея е да стават максимално бързо в рамките на секунди, както с банковите карти”, казва Стефан Дамянов, който е управител на софтуерна компания.

От БТВ поставят въпроса законно ли е разплащане без касова бележка?

„Аз не мога да кажа, че ще тръгнем да глобяваме търговците, които приемат разплащания с биткойн, но моят съвет към тях е да издадат фискален бон, тъй като на нас това много ни прилича на разплащане със заместващо парите платежно средство”, казва Росен Иванов, Директор на Дирекция „Данъчна и осигурителна методология” в НАП.

НАП започна проверки, 9 компании са на мушката

В средата на януари от Haциoнaлнaтa aгeнция зa пpиxoдитe обявиха, че зaпoчвaт пpoвepĸи нa дpyжecтвaтa, ĸoитo ce зaнимaвaт c пoĸyпĸo-пpoдaжбa нa ĸpиптoвaлyти. Cпopeд HAΠ, тъй ĸaтo тpaнзaĸциитe, cвъpзaни c тъpгoвия c виpтyaлни вaлyти, ca aнoнимни, имa pиcĸ oт yĸpивaнe нa пpиxoди и нeплaщaнe нa дaнъци.

Aгeнциятa e нaпpaвилa пpoyчвaнe нa бългapcĸитe дpyжecтвa, ĸoитo ce зaнимaвaт c тaзи дeйнocт, ĸaтo вeчe ca възлoжeни ĸoнтpoлни дeйcтвия cпpямo 9 ĸoмпaнии. Cлeд пpиĸлючвaнe нa пpoвepĸитe, дaнъчнитe щe aнaлизиpaт cъбpaнaтa инфopмaция и зa ĸлиeнтитe нa тeзи плaтфopми, зa дa ycтaнoвят дaли ca дeĸлapиpaли дoxoдитe oт извъpшeнитe oт тяx cдeлĸи.

Oт HAΠ нaпoмнят oщe, чe дoxoдитe нa физичecĸи лицa oт пpoдaжбa или зaмянa нa виpтyaлнa вaлyтa ce дeĸлapиpaт c гoдишнaтa дaнъчнa дeĸлapaция и въpxy тяx трябва да се плати данък от 10%.

Прогнозите за цената са между 0 до 1 млн. долара

Накъде ще върви цената на биткойна, се питат инвеститорите по цял свят, след като най-популярната криптовалута скочи до близо 20 000 долара в края на 2017 г, а след това загуби три четвърти от стойността си.

„Смятам, че ще стигне до 0. Блокчейн технологията е страхотна, но не вярвам, че е подходяща за валути. Тя не се базира на нищо“, коментира по време на икономическия форум в Давос Джеф Шумахер, основател на инвестиционната компания BCG Digital Ventures, пише investor.bg.

Шумахер е един от големите инвеститори в компаниите, чийто бизнес е базиран на блокчейн. По време на панела Глен Хъчинс, съосновател на компанията Silver Lake Partners, заяви, че ролята на биткойн в бъдеще може да е единствено за съхраняване на стойност, което би означавало да спре да се залага накъде ще се движи курсът му с цел бърза печалба. „Ролята на биткойн в системата може да е да върне стойността обратно, да съхранява парите ни, докато не ги използваме“, каза той.

От Admiral Markets обаче прогнозират, че през следващата година ще станем свидетели на възстановяване на пазара на криптовалути.

„Може да видим ново дъно на криптопазара в началото на 2019 г., като цената на биткойн може да се срине дори под 2500 долара, а общата пазарна капитализация на криптовалутите да падне до 100 млрд. долара”, смята Димитър Цонев, управител на Admiral Markets UK клон България.

„Ние от Admiral Markets очакваме, че в течение на следващата година вероятно ще станем свидетели на възстановяване на пазара на криптовалути. Цената на биткойн може да се върне над пробитата в средата на ноември ключова подкрепа от 6000 и дори да достигне 7000 долара”, прогнозира Цонев.

Ако постигне целите си за нова глобална валута, цената на биткойн може да се увеличи до над 1 млн. долара за брой. Това мнение изразява Димитър Пенчев, експерт по криптовалути, пред "Блумбърг тв България".

Пенчев отбеляза, че на световно население от 7 млрд. души, има около 20 млн. биткойна. Той определи математиката в това отношение като "поразяваща" и добави, че въпросът е дали и кога превръщането на биткойн в основна валута ще стане факт. Според него настоящите спадове в цената на криптовалутата са нормална корекция за пазара. Експертът смята, че цена от 5 хил. долара ще върне интереса на инвеститорите към криптовалутата.

Пенчев не очаква поевтиняването на биткойн да премине прага от 3 хил. долара. „Трябва да имаме предвид, че за производството на един биткойн са необходими между 3 и 4 хил. долара за електроенергия, така че едва ли цената му ще се понижи под производствената“.

Според Владислав Драмалиев от фондация „Битхоуп", понижаване на биткойна под 3 хил. долара би довело до още по-сериозен спад в цената на криптовалутата. Защото преминаването на тази граница ще има силен психологически ефект.

„Основното правило за криптовалутите е да се инвестира толкова, колкото сте готови да изгубите напълно. Това е правило още от началото през 2013 г., като то е валидно и сега“, посочи Драмалиев.

Опитите до регулации стигат до наблюдение

Противоречиви са изказванията на институциите относно регулациите на криптопарите. Засега опитите за световен консенсус за правила за виртуалните активи не успяват да стигнат по-далече от внимателно наблюдение на сектора.

Според Европейския банков орган, ще са необходими нови европейски правила за по-добра защита на потребителите от рискове, свързани с криптоактивите, пише Ройтерс. Регулаторите предупреждават инвеститорите още от 2013 г., че могат да загубят всичко, влагайки пари във виртуални валути.

Те обикновено остават извън обхвата на финансовите правила на ЕС, което затруднява изграждането на пълна представа за ситуацията, посочва ЕБО в доклада си.

В него се отбелязва още, че всеобхватен анализ на разходите и ползите ще определи какви дейности са евентуално необходими за регулиране на "възможностите и рисковете" от операции с криптоактиви и свързаните с тях технологии.

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард пък заяви, че централните банки по света трябва да обмислят емитирането на дигитални валути, съобщи ВВС.

Според Лагард това може да направи транзакциите с дигитална валута по-безопасни.

„Държавата може да има роля да доставя пари на дигиталната икономика“, казва шефът на МВФ. По думите на Лагард, централните банки в Канада, Китай, Швеция и Уругвай „сериозно обмислят“ предложенията за дигитална валута.

Виртуални пари, емитирани от централна банка, биха били отговорност на държавата, подобно на парите в брой, а не на частна компания.

Това ще помогне на потребителите, тъй като трансакциите ще са по-сигурни и по-разпространени, а в резултат на това – и по евтини.

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни също каза, че криптовалутите трябва да бъдат регулирани, за да бъдат преборени незаконните дейности и да се защити финансовата система.

"Копаенето" може да разтопи ледниците

"Копаенето" на биткойни може да провали усилията за ограничаване на глобалното затопляне, тъй като изисква огромно количество енергия, съобщиха учени.

Производството на биткойни до 2033 г. може да провали усилията за ограничаване на затоплянето на климата с до 2 градуса по Целзий, според американско проучване, публикувано в списание "Нейчър клаймит чейндж". За "копаенето" на биткойни чрез решаването на сложни математически примери се изискват изключително мощни компютри, посочват изследователите.

Сега вредните емисии от транспорта, домакинствата и храните са сочени за основните причинители на климатичните промени, отбелязва съавторката на проучването Кати Талъдей. Според нея направеното изследване показва, че биткойнът може да се прибави към този списък.

През 2017 г. добивът на биткойни и използването им са отделили 69 милиона метрични тона еквивалент на въглероден диоксид, посочват изследователите.

С нарастване на популярността на тази дигитална валута при производството й може да се използва толкова електричество, че да се отделят около 230 гигатона въглерод за десетилетие и половина. Един гигатон е равен на един милиард метрични тона въглерод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай