Откъде идват тревогите на Прокопиев

Издателят за пореден път се представи за жертва

Откъде идват тревогите на Прокопиев | StandartNews.com
  • Издателят за пореден път се представи за жертва

Какво заплашва да убие Иво Прокопиев? Пушка, прашка, новичок или строгия поглед на Гешев...
В последните 5 дни въпросът засенчи, както култовите скечове: „А къде е батко?“ в ексШоуто на Слави, така и пословичното терзание на соцдомакинята: „Бременна ли е Изаура“.
Психотрилърът, в който прокурор насочва тъмни сили към издадел, за да посече не просто живота му, а свободното слово у нас, се върти през минута от медийната машина на умните и красивите. По всички правила на манипулацията епизодите от стари факти се доукрасяват с полуистини, за да се получи

перфектната фалшива новина

Тази, която ще хвърли в ужас и вездесъщия Брюксел.
Всичко започна, след като експертът по антитеротероризъм Алексей Петров ненадейно бе привикан на разпит в спецсъда. По думите му заради „някаква заплаха към Иво Прокопиев“. Ден по-късно стана ясно, че сигналът е по линия на Прокопиев. Двамата имат стари търкания, служители на „ЛевИнс“ протестираха под прозорците на Прокопиевите медии срещу фейковете, които пускат за компанията.
Получена е информация за заплаха за убийство спрямо голям работодател, собственик на медии, който има критична позиция към прокуратурата, каза на 10 октомври главният обвинител Сотир Цацаров в отговор на журналистически въпрос. Цацаров не посочи конкретно име, но градската десница светкавично разпозна в думите му именно собственика на "Икономедия".  Случайно или не по същото време в Брюксел провалената креатура на Командира Радан Кънев дръпна пламенна реч срещу Иван Гешев, защото бил единствен кандидат за главен прокурор. Днес пък Прокопиев обяви, че сигнал за заплаха срещу себе си не е подавал, но имало външна информация, по която течало разследване. И тя била свързана с недоволства от журналистически разследвания на медиите му.
Истината е, че Прокопиев не за първи път избира да се представя за мишена на предстоящо убийство.

Щом види зор с бизнеса или закона

сценарият удобно го спасява. През 2010 г. даже се изнесе в Сингагур, обяснявайки че ако остане в България се превръща в жертва на Цветан Василев. Същият, който днес му е ортак в битката срещу прокуратурата. Бизнесменът издател се върна, чак когато договори продажбата на „Каолин“ и успя да се справи с огромните си борчове. Днес ситуацията е идентична, даже малко по-сложна за него. Прокопиев е подсъдим за аферата ЕВН, и обвиняем по друго дело – за укриване на концесионни такси и пране на пари, по което предстои съвсем скоро да бъде предаден на съд. Освен това имуществото му е запорирано. За капак кандидатът за прокурор № 1 Иван Гешев обяви, че един от основните му приоритети е разкриване на криминалната приватизация в годините на прехода и въздаването на справедливост за нея. А стигне ли се до преразглеждане на тези страници от най-новата ни история Прокопиев, както и ред други приятели на Иван Костов ще трябва да дават много отговори. Не на последно място именно градската десница, чийто говорител са медиите на Прокопиев, бе посочена от Гешев като кръгът, който не желае независима прокуратура у нас.
Всъщност,

истерията около здравето на Прокопиев не е случайна

Тя става седмица преди гласуването за Гешев и точно, когато по делото ЕВН показания дава бившият председател на Комисията по финансов надзор (КФН) в периодa 2010 – 2016 г. Стоян Мавродиев. Днес той е изпълнителен директор на Българската банка за развитие. "Класически пример за брутална пазарна манипулация, довела до сериозно нарушение на интересите на българската държава, изразяващо се в загуба на над 80 млн. лв.", нарече сделката Мавродиев. И обясни, че от една страна, това е нанесло щети на българския бюджет и на данъкоплатците, а от друга – е препятствало възможността тези средства да отидат за полезни дейности. Според него заради действията на Иво-Прокопиевата "Булброкърс" страната ни не е успяла да постигне реалната пазарна цена, на която да продаде оставащия държавен дял на енергоразпределителното дружество.
Ясно е, че притиснат бизнесменът-издател ще атакува. Днес обаче атаката има три нови елемента.

Първият е шум в Европа

Радан Кънев направи стартовата си реч. И с нея показа, че е евродепутат, не да защитава национален, а частен интерес. Пионката на Командира не проговори нито за тревогата от нова мигранска вълна, нито за проблема на превозвачите ни. Взе думата, за да хули страната си. Досега градската десница ползваше за целта позиционирани в Брюксел сайтове. Но това явно вече не е достатъчно. Уволняват се критично настроени към прокуратурата журналисти, това доведе до спиране на ефира на Националното ни радио, провикна се от трибуната на Европарламента Радан и драматично обяви, че страната му се превзема от беззаконието. А това вече било общоевропейски проблем.

Вторият е финален гръм у нас

преди избора на Гешев. Тезите на Радан от Брюксел днес разви в открито писмо до медиите самият Прокопиев. Минути по-късно опорките прозвучаха и в специална позиция на Българския хелзински комитет. Същият, който обяви убиеца Джок Полфрийман за човек на годината и написа похвална характеристика, за да го пусне близкият до градската десница съдия Калпакчиев на свобода. И същият БХК, за който вицепремиерът Красимир Каракачанов преди дни заяви, че "се занимава само с правата на  сепаратисти, изнасилвачи и убийци, а не жертвите".

Третият е наколенки пред САЩ

Случайно или не смешният плач на Прокопиев отново съвпада със смяната на американския посланик у нас. До края на годината страната ни очаква Херо Мустафа да поеме US-амбасадата от Ерик Рубин. А всяка рокада в посолството на САЩ е свързана с небивала активност от страна на градската десница. Иво Прокопиев не прави изключение. даже напротив - все пак от години медиите му се издържат от грантовете на Сорос. Така беше преди 3 години, когато Ерик Рубин застъпваше на поста, а Прокопиев използва едно интервю на премиера Бойко Борисов, който му припомни как е назначавал министри в първия кабинет на ГЕРБ. Същите, които днес са на подсъдимата скамейка заедно с издателя. Тогава Прокопиев написа поредно писмо до медиите, за да се обяви за най-независимия издател, на когото властта иска да запуши устата. Същата ситуация се случи и при "посрещането" на Джеймс Уорлик през 2010 г., когато Иво Прокопиев се скри в Сингапур, като преди това обяви, че разследванията на независимата му медия за финансиране на КТБ от държавата са причина за поръчка на покушение срещу него. Американците обаче отдавна са наясно с номерата на Прокопиев.
Така че на въпроса какво може да убие Прокопиев, отговорите са два. Първият е образен и бе даден пред ПИК от "поръчителя" Алексей Петров:  "Г-н Прокопиев е дал на късо и трябва да се намесят психотерапевтите". Вторият е причинно-следствен: собственият му страх. От финансовата каша, в която се е забъркал. И от закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай