Понеделник,

Нали няма втори път да предадем Гоце

От: Стоян Праматаров -
524
Нали няма втори път да предадем Гоце
A
A
A
  • На 7 октомври комунистическият вожд Георги Димитров праща костите на героя в Скопие
  • Дойде време да работим за България, понеже ние всички сме българи, бе веруюто на комитата

Защо една на пръв поглед обикновена дата от календара - 7 октомври, удари пауза в работата на съвместната българо-македонска комисия по въпросите от историята и едва не спря работата и? И с какво въпросната дата е свързана с името на българина Гоце Делчев, както сам се определя великият революционер.
Няма разумен сънародник, който да не знае кой е и какво е делото на Гоце – революционер,

идеолог и водач на българите

останали след освобождението на България под турска власт. Но може би не всички си дават сметка, че именно на 7 октомври комунистическият вожд Георги Димитров извършва предателство не само към паметта на Гоце, но и към цялата нация, разпореждайки костите на революционера да бъдат изпратени в Скопие. С което на практика дава основание на македонците години наред да казват: Гоце е наш. А днес да искат 7 октомври да е датата за обща почит към паметта на героя.
Какви са фактите около смъртта и митарствата  на тленните останки на голелия българин? През май 1903 г. Делчев пътува заедно с четата си за среща с ръководителите на Серския революционен окръг. Но, нощувайки в село Баница четата му е обградена от турски аскер, воден от майор Хюсеин Тефиков – помак от Родопите, съвипусник на Гоце от военното училище преминал на служба в турската жандармерия. Според спомени на юнкери от това време Делчев редовно е поразявал мишените на Тефиков по време на изпитни стрелби в училището. На няколко пъти на път към селото Тефиков стреля във въздуха, за да предупреди съвипусника си, но знакът му не е разбран от българите. При завързалата се престрелка Гоце и още четирима комити са убити, докато останалите успяват да избягат.

Петнайсет часа турците не смеят да приближат телата

на мъртвите, а когато най-после се осмеляват Тефиков не разрешава да се гаврят с труповете. Тялото на Делчев е отнесено в Сяр за разпознаване и после отново е върнато в Баница, където е положено в общ гроб. Три години по-късно опасявайки се че гръцки чети може да осквернят останките, двама негови съратници разкопават гроба. Извадени са всички кости без гръбнака и гръдния кош, които не били изгнили напълно. Измитите останки са положени в дървено сандъче и скрити в олтара на църквата. През 1908 г. са извадени и останалите кости и прибрани при останалите. По време на Балканската война 1912г. в Баница влизат български войски. Войводата Михаил Чаков взима останките и ги носи в град Ксанти от съображения за сигурност. След подписването на Ньойския договор костите са пренесени в дома на Чаков в Пловдив.  През 1923 г. останките са изпратени в София и за седмица са изложени заедно с костите на Георги Раковски в храма „Света Неделя”. След това са тържествено положени в резбовано дървено сандъче и

до 1946 г. се съхраняват в Македонския дом

на улица „Пиротска”. След деветосептемврийския преврат през 1944 г. комунистическата власт под диктата на Москва и Белград заема коминтерновската позиция за съществуване на македонска нация. Българите в Пиринска Македония насилствено са карани да се определят като македонци от властта в София.  На 7 октомври 1946 г. по личното нареждане на Георги Димитров тленните останки на Гоце Делчев са положени на армейски лафет и са изпратени в Скопие, където са препогребани в каменен саркофаг в църквата „Свети Спас”. Когато минават през Дупница, Горна Джумая, Симитли и Петрич стотици македонски бежанци лягат край пътя и плачейки се сбогуват с великия българин. Интересно е мнението  на родения като българин, но претърпял „развитие” тогавашен македонски министър – председател Лазар Колишев за Гоце Делчев: "...един българин без значение за освободителните борби." По-късно управниците в Скопие припознават българския войвода като македонец, и използват името и делото му за прокарване на собствените си исторически и политически тези. Успяват да го вкарат в новонаписаната си и присвоена от съседите официална история на република Северна Македония. Всичко това не би се случило, ако

безродниците комунисти с лека ръка

не бяха дали останките на един от най-чистите и тачени български комити. Яворов много добре го описва в биографичната си книга:” В своята любов към хората Гоце беше истински човек; в своята самонадеяност – истински борец; в своето ясновидство – истински пророк”.
А, относно това какъв е бил офицерът от българското разузнаване Георги Николов Делчев, нека оставим сам той да ни отговори: "Дойде време да работим за България, понеже ние всички сме българи.”

 

 

 


Всички новини от категория Анализи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички